Sisuliselt on tegemist ka külarahva üldkoosolekuga, kus vaadatakse üle möödunud aasta tähtsamad teod. Möödunud aasta teo nominente pakuti välja kolm – Valma külarahva poolt Viiratsi valla spordimängudel saavutatud ülivõimas esikoht, Vello Küti poolt koostatud ja Valma külaseltsi poolt kirjastatud ajalooline uurimus-raamat «Kilde Valma kandi ajaloost», mida esitleti külamajas Eesti iseseisvuspäeval ja kauplusbussi käimahakkamine. Esimese kahe nominendi vahel toimus kõva rebimine. Kolme enamhäälega sai Valma küla 2012. aasta teoks Vello Küti raamat «Kilde Valma kandi ajaloost».

Väge täis olid meie noored eesotsas külaseltsi juhatuse liikme Heiko Juhkamsooga, kes leidsid, et suurte ja väikeste külade eristamine spordimängudel pole õige, sest Valma noored olid suutelised ka suurte külade arvestuses esikoha koju tooma.

Valmas oli möödunud aasta ühtaegu nii kurb kui ka rõõmus. Kurb seepärast, et manalateele lahkus kaks inimest - meie külla tugevalt sisse elanud küla kroonik ja fotograaf, Valma külaseltsi revisjonikomisjoni esimees Vello Kütt ja aktiivse ellusuhtumisega noor mees Vallo Sillaste. Rõõmus seepärast, et 2012. aastal sündis meie külla kaks last – Reialite perre tütar ja Kõllide perre poeg. Igal aastal pole nii hästi läinud.

Viimane aasta

Tänavune talv tuli nagu alati äkki ja ootamatult. Kalurid tõstsid paadid välja alles 2. detsembril, kui lumi oli juba maha tulnud. Enne jõule viidi võrgud jääalusele kalapüügile ja kogu Viljandimaa rahval oli võimalus turult oma jõululauale värsket kala osta. Sellel aastal olid kalurid kuidagi eriliselt vähese jutuga, mis lahtiseletatult tähendab seda, et kalasaak oli enne uut aastat hea. Eks see kajastus ka võimsas ilutulestikus, mis uue aasta saabudes taeva poole lendas.

Kokkuvõttes oli 2012. aasta valmalastele tavaline rahulik aasta oma rõõmude ja muredega. Tundub, et Viiratsi valla jaoks jääb tulevane aasta viimaseks. Meie rahvas on üldiselt valdade ühinemise poolt, kuigi teatud mured võivad tekkida uues Viljandi suurvallas seepärast, et Valma küla oli ja on ääremaa, kuhu vallaametnikke järjest vähem jõuab.

Seepärast arvati, et külade rolli peaks suurvallas oluliselt suurendama ja võib-olla tuleks seista selle eest, et uues vallas loodaks eraldi külaelu arendamise komisjon, kuhu oleks kaasatud praktiliselt kõik suurvalla külade ärksamad tegijad. Ees on ju kohalike omavalitsuste valimiste aasta ja meil on juba praegu õige aeg mõelda, kuidas suurvald oma pilgu ka ääremaa külade poole pööraks.

Külarahva poolt kõikidele head jätkuvat aastat ja tere tulemast Valmasse!