Risk nii või teisiti

Eelmisesse loetellu võib vabalt lisada tavainimeste kodueelarved. Kui kodus vastutab ja riskib igaüks ise, siis avalikus sektoris on tegemist märgatavalt suurema vastutuse ja keerulisema protsessiga. Maksumaksjate rahaga peab säästlikult majandama, tagades samal ajal avalikud teenused. Samasugune põhimõtteline erinevus on ka ettevõtja ja valla rahakoti vahel. Ettevõtja riskib oma rahaga ja tal ei ole kohustust midagi teha, kui see ei ole majanduslikult otstarbekas ehk kasumit tootev. Avalike teenuste osutamise kohustus on omavalitsusele pandud seadustega. Kohalikul tasandil on majandusliku efektiivsuse ja avalike teenuste kvaliteedi valvuriks ja vastutajaks vallavolinikud. Teame väga hästi põhjuseid, mis on eurotsoonile raskusi põhjustanud. Majandus ja rahandus elavad oma reeglite järgi ning demokraatia ehk poliitika omade järgi. Kui poliitika sekkub üle kriitilise piiri majandusse ja rahandusse, ongi käes see, mida näeme praegu eurotsoonis. Sama kehtib ka kohalikul tasandil.

Kahte head korraga ei saa - tuleb leida nende kahe kompromiss. Teatavasti on poliitikute esmane eesmärk valijatele meeldida, kuid seda ei saa teha majanduse ning rahanduse reeglitega vastuollu minnes. Samas on neil ka vastutus omavalitsuse/riigi jätkusuutliku arengu eest. Sellepärast on iga aastased eelarvete arutelud üleküllastatud vaidluste ja ülekeevate emotsioonidega. Emotsioon aga pole majanduses ega rahanduses kunagi hea nõuandja olnud. Kõigil tuleb teha karme valikuid, mida jätta tegemata või mille arvelt kokku hoida.

Kui tulusid laekub rohkem, kui on kulusid, siis on poliitikutel lihtsam rahva meele järele olla. Kuid kui tulud järjepidevalt vähenevad, ei suudeta puudujääke rahvale meelepäraselt jagada, sest polegi midagi jagada. Rahandusministeerium on pakkunud, et 2008. aasta tasemele jõuavad omavalitsused mitte varem kui 2016. aastal, kui sedagi.

Selguse huvides kirjutan sellest, kuidas Türi valla eelarve koostamise protsess käib. Juba eelneva aasta maikuus võtab vallavolikogu vastu tegevuskava ja eelarve liigendamise õigusaktid. 2012. aasta on taas eriline (eelmisel aastal oli eurole üleminek, mis parasjagu segadust tekitas), kuna jõustub uus kohaliku omavalitsuse finantsjuhtimise seadus, mis muudab taas kardinaalselt eelarvete koostamise aluseid.

Eelarves tuhanded read

Türi valla eelarves on tegelikult tuhandeid ridu, millest peavad kokku jooksma need numbrid, mis volikogus vastu võetavasse eelarvesse jõuavad. Iga rea taga (alates paberi-, vee-, elektrikulu jne kuni palkade ja maksudeni) on konkreetsed tehingud, lepingud jne. Eelarve kokkupanekus osalevad kümned otsustusõigusega ametnikud ning kohalikud poliitikud ja lõpptulemus sõltub sellest, kui hästi suudetakse teha koostööd ühise eesmärgi - tasakaalus eelarve nimel. Türi vallas on üle 20 hallatava asutuse ja valla palgal üle 400 inimese. Kõik seisavad selle eest, et nende osa eelarves ei väheneks. Selline närviline emotsionaalne nõiaring käibki seni, kuni eelarve tasakaalu saadakse, sest vallavolikogu vastu võetav eelarve peab olema tasakaalus.

Eelarve koostamine peaks olema ühe ametniku igapäevane töö aasta ringi. Kahjuks ei saa me sellist luksust endale lubada ja paratamatult on kõige pingelisem aeg aasta lõpukuud.

On üldlevinud arvamus, et eelarve koostamine on lihtne arvude rittaseadmine ja seda teevad kohalikus omavalitsuses raamatupidajad. Tegelikkuses on raamatupidajad vaid tehnilised töötajad ja nende ülesanne on eelarves tehtud kulutuste õigetel ridadel kajastamine - eelarve koostamine ning eelarve ridade limiitidest kinnipidamine on siiski asutuste juhtide töö.

Pereeelarvet koostades pea-me arvestama sellega, et pole võimalik rohkem kulutada, kui eelarves raha on. Miskipärast arvatakse, et vallamajas on lisaks mingi rahakott, kust vajaduse korral alati juurde võtta saab. Paraku see nii pole ning peame ka siin oma kulutustes jääma ette antud eelarve võimaluste piiridesse.

Kel huvi Türi valla 2012. aasta eelarve eelnõude ning seletuskirja vastu, saab nendega tutvuda kodulehel - konkreetsetest numbritest püüan kokkuvõtte teha juba järgmises väljaandes.

Arukat majandamist!