Paavo Kivise sõnul oli raamatu koostamiseks ja väljaandmiseks kaks olulist põhjust:

  • Lurichist puudus vääriline väljaanne
  • et ei unustataks Lurichi kohta meie aja- ja kultuuriloos

Paavo Kivine peab Lurichit ennekõike rahvuslikuks äratajaks. Eeskätt aga otsib raamatu autor oma teoses vastust küsimusele: "Mis tähendus on maailmakuulsal jõumehel Georg Lurichil Eesti ajaloos ja meie kollektiivses mälus?"

Raamat pole tavaline spordibiograafia, vaid pigem raamat inimesest, kes vormis oma aega, olles seejuures sportlane. Vähestele on antud õnne olla mingi eluala looja. Lurich oli nii Eesti spordi looja kui ka läbi aegade selle säravaim esivõitleja.

Lurichi legendaarsuse ühe olulise aspekti võtab Paavo Kivine kokku järgmiste sõnadega: "Kui Venemaal ja mujal maailmas oli Lurichi nimel eeskätt esteetiline, siis Eestis rahvuslik sisu. Nagu on selge seegi, miks kujunes just tema meie sportlastest ainsana mütoloogiliseks kangelaseks. Põhjus on lihtne: see, mis on tähtis saatusehetkel, olgu tegu üksikisiku või rahvaga, sööbib hinge igaveseks."

Georg Lurich muutus juba oma eluajal Eesti rahvuslikuks legendiks. Tema tõekspidamised olid tähtsad siis ja on seda ka nüüd. Nüüd vahest rohkemgi, sest Lurichi karsked eluviisid ja tahtekindlus kuluksid tänases ühiskonnas kõigile ära.

Paavo Kivine väärib Väike-Maarja kui Lurichi sünnikoha tunnustust selle eest, et ta siit sirgunud Eesti rahvusliku suurmehe tegemised ja tõekspidamised raamatusse kokku koondas, neid ühiskonnale taas teadvustas ning meie rahvuslikku mälu värskendas.

Ettepaneku Paavo Kivise nimetamiseks Väike-Maarja valla aasta tegijaks tegi volikogule Eesti Rahvuskultuuri Fondi Georg Lurichi Fondi halduskogu (Raul Rebane, Olev Liblikmann, Hans Kruusamägi, Sven Kesler, Avo Part, Ilve Tobreluts).

Valla Aasta Tegija 2011 tunnistus ja auhind antakse Paavo Kivisele üle 23. veebruaril kell 18.00 Väike-Maarja rahvamajas toimuval Eesti Vabariigi aastapäeva aktusel.