Valla arengukava tegevuskavas on jätkuvalt prioriteediks haridusasutuste korrashoid ja elu-olu parandamine. Uueks teemaks on Juurikaru kooli köögi ja söökla ehitus. See eeldaks valla eelarvele lisaks veel muid rahastusallikaid. 2013. a tahaksime teha ettevalmistustööd, et selgitada eeldatav maksumus ja saada kinnitust, kas projekti on reaalselt võimalik teostada. Väikseid remonditöid tehakse järgmisel aastal Juurikaru ja Pärnjõe koolis, Vihtra Lasteaias. Kergu Algkool- Lasteaias praegu töid planeeritud ei ole, sest hiljuti lõppesid seal ulatuslikud renoveerimistööd. Kultuurivaldkonnas on endiselt tegevuskavas Suurejõe (2014-2015) ja Pärnjõe(2017-2018) külakeskuste rajamine. Need eeldavad väga suuri finantseeringuid ja konkreetseid lisaraha taotlemise allikaid. Olulise tähtsusega on igal aastal vallateede ja sildade korrashoid, investeeringud ühisveevärgi- ja kanalisatsioonitrasside parendamiseks.

Tegevuste maht sõltub Majandusja Kommunikatsiooniministeeriumist vallateede korrashoiuks eraldatud vahendite suurusest ja projektipõhistest toetustest (SA Keskkonnainvesteeringute Keskus).

Põhimõtteliselt võib arengukava tegevuskavas ja eelarvestrateegias olla erinevusi. Esimeses kajastuvad soovid ja vajadused, teises reaalsed võimalused. Kui raha laekub mõnel aastal rohkem esialgselt planeeritust, saab mõned tegevused tegevuskavas ettepoole tuua. Eelarvestrateegia aastateks 2013-2016 võimaldab realiseerida kõik sama perioodi arengukava tegevused. Seda muidugi eeldusel, et tulumaksu laekumine valla eelarvesse suureneb sama palju, kui käesoleval aastal võrreldes 2012. aastaga. Vaatamata sellele, et elanike arv viimastel aastatel väheneb, on maksumaksjate arv jäänud samaks. Saab järeldada, et inimeste töötasud on suurenenud ja töötud tööd saanud.

Vändra valla 2013. aasta eelarvesse on esialgselt planeeritud töötasude kasv 5% ja majanduskulude kasv 3-4%, võrreldes käesoleva aastaga. Õpetajate palgatõus peaks olema muidugi suurem, kuid seda eeldusel, et riik oma lubadused täidab.

Laenukoormus väheneb, uusi laene ei ole plaanis võtta. Arengukava koos kõikide lisadega on valla kodulehel www.vandravald.ee

raamatupidamise juht Kaie Rätsepp
arengunõunik
Mari Reinfeldt