Meie eelistus peaks kindlalt kuuluma vii­masele variandile. Seda pidasime silmas ka uut kultuurijuhti tööle võttes.

Möödunud suvel tehtud analüüs valla kultuurielu seisu ja tulevikuperspektiivi­de osas näitas, et täiendavaid võimalusi kultuurielu rikastamiseks on piisavalt. Maakonna suurima saaliga, Tartu linna läheduses asuva Luunja Kultuurima­ja potentsiaal tuleb täiel määral ära ka­sutada, tuues siia nii palju tegevusi kui võimalik. Aastaringsed püsikulud tuleb vallaeelarvest kanda niikuinii, oluline on täita maja maksimaalselt intensiivse ja kvaliteetse sisuga.

Kultuurieluga on samamoodi, nagu pal­jude teiste elualadega, kaasa arvatud vald tervikuna. Sõnaga „vald" võib seostuda mandunud kolgas, kus midagi ei toimu, kust rahvas põgeneb ning puudub iga­sugune arenguperspektiiv. Kuid võib ka vastupidi - säravalt arenev omavalitsus, kus tooni annavad lapsed ja noored, millele on kindel tulevikuvisioon ja kus inimestel on mõnus ja huvitav elada. Kumba teed minnakse, sõltub paljudest asjaoludest, kuid eelkõige tegijate selgest pilgust, tahtmisest asju muuta ja igapä­evasest usinusest.

Kultuur on valdkond, kus suhteliselt väi­keste vahenditega on võimalik saavuta­da märkimisväärset efekti, pakkuda va­heldust halli argipäeva kontrastiks ning tõmmata vallale positiivset tähelepanu.

Meie kultuurialase tegevuse võib jaotada kaheks: professionaalne ja rahvakultuur (isetegevus). Viimasega (sh huviringid) võib rahul olla, see on toiminud niisugu­sel kujul ja ulatuses, nagu tegijatel huvi ja soovi on olnud, valla ülesandeks on luua tingimused ja toetada.

Piisavalt arenguruumi on rahvale pakuta­va professionaalse kultuuri ja meelelahu­tuse osas.

Millises suunas soovime siin edaspidi areneda?

Rahastamine. Lisaks valla vahenditele saab taotleda raha fondidest (Kultuurka­pital, Hasartmängumaksunõukogu jm) ning sponsoritelt. Lisarahastuse osakaalu on võimalik tunduvalt tõsta, seda on uus kultuurijuht juba suutnud teha. Nii tuleb igale valla poolt pandud eurole lisa ning saab märksa rohkem asju tehtud. Kui tar­vis, kasutatakse MTÜ vormi, koostööd ettevõtjatega jm võimalusi.

Reklaam, meediakajastused. Kui soovi­me, et meie üritusi rohkem külastatakse, tuleb neist võimalikult laialdaselt teada anda. Igavat reklaami ei panda tähele, toimib see, mis silma paistab. Seetõttu tuleb mõnikord efekti ja tähelepanu saa­vutamiseks ka teistsuguseid, harjumatuid võtteid kasutada.

Avatus, koostöö, sidumine Tartumaa ja kogu Eesti kultuurieluga. Kui me ei soovi muutuda sumbunud konnatiigiks, millest keegi peale meie endi midagi ei tea, siis tuleb siia kutsuda võimalikult palju eri­nevaid tegijaid väljastpoolt, samuti tut­vustada meie tegemisi teistele.

Miks ei võiks teed Luunjasse leida ka kul­tuurihuvilised Tartust ja kaugemaltki.

Uus aasta toob Luunja valla kultuuri­maastikule mõndagi uut ka ürituste osas.

Kultuurineljapäevade raames hakkab kul­tuurimaja läbi kogu aasta iganädalaselt pakkuma professionaalsel tasemel kuns­ti, muusikat, kirjandust, tantsu, teatrit, kino.

Pidu Luunja moodi on uus üritusefor­maat, mis pakub võimalust eelkõige tant­su lüüa.

Temaatilised festivalid (Jazz, folk, puh­kpillimuusika jm), ühtelaulmine laulu­laval, jääskulptuuride võistlus - mõnest taolisest üritusest võib aja jooksul kasva­da mastaapsem sündmus, mis äratab tä­helepanu kaugemalgi.

Tähtpäevade tähistamisel on oluline osa ürituste kavas. Vastlapäev, vabariigi aas­tapäev, volber, emadepäev, jaanipäev, isa­depäev, jõulud ja aastavahetus - vääriline üritus käib paljude tähtpäevade juurde. Säilivad senised populaarsed üritused ning lisandub uusi.

Kogu perele mõeldes. Ka tantsupeo võib korraldada selliselt, et tegevust jagub kõikidele - ema-isa löövad tantsu, väik­semad lapsed lustivad mängujuhtide eestvedamisel.

Kunstigalerii käivitati eesmärgiga tuua Luunjasse rohkem kujutavat kunsti. Eks­poneerimiseks sobivat avalikku ruumi jätkub - kultuurimaja, raamatukogud, vallakeskus, haridusasutused.

Luunja vallaga seotud loomeinimeste ja loomingu tutvustamine. Ots tehti lahti Johannes Saali maalinäitusega, kunst­niku teostega saab praegugi vallakesku­ses tutvuda. Omakandi loojate näitused, tähtpäevade tähistamine, mälestuse jääd­vustamine - kes veel, kui mitte meie oma vald ja kultuurimaja võiksid seda teha.

Kogu aasta kultuuriüritused on toodud peatselt igasse peresse jõudvas valla ka­lendris.

Toredaid elamusi alanud kultuuriaastal!