Sama juttu räägib ka Kiili valla arendusnõunik Aimur Liiva. "Kõik oli ilus, kõik olid rõõmsad," räägib ta kolme nädala tagusest puude istutamisest. "Aga nüüd..."

Süsteemne vandaal

Tammed ja pärnad istutati Kurna-Tuhala tee äärde pärast seda, kui valmis sealne kergliiklustee. Vallavalitsus ostis 60 puud ning istutama tulid neid lisaks vallavalitsuse töötajatele Kiili Varahalduse SA töötajad ning Kiili koori lauljad. Tehti korralikud istutamistalgud. "Ka maaomanikega sai läbi räägitud, keegi polnud vastu, et nende maale puid istutatakse," meenutab Aimur Liiva. "Vastupidi, kõik olid väga rõõmsad."

Teisipäeval puid kastes märkas aga vallaaednik Kalvet, et kümnel tammepuul oli läbi lõigatud koor ning ka tüvesid oli noaga lõigutud. Vandaali tegutsemise muster oli sama iga puu puhul - maapinnast umbes 10 cm kõrgusel oli tüve ümbert maha võetud 2 cm laiune kooreriba.

"Sel inimesel peab olema aiandusalane kogemus, kuidas puid suretada," märgib vallaaednik. "See kõik on väga täpselt tehtud. See pole juhuslik tegevus ja arvata võib, et tegu on kohaliku inimesega."

Kalvetiga nõustub ka Aimur Liiva. "See pole poisikeste töö, kes rumalat nalja teevad," ütleb ta. "Siin on süsteemselt tegutsetud."

Ehk jäävad elama

Puude lõikuja kasutas hästi peenikese teraga lõikeriista ning seegi annab tunnistust, et tegu polnud juhusliku rumalusega. "Katsime lõigatud kohad haavamäärdega kinni," räägib Kalvet. "Praegu on veel vara öelda, kas puud hakkavad kasvama või mitte. Võimalused on 50-50".

Kahju on vallaaedniku sõnul keeruline arvestada. "See on pigem emotsionaalne kahju. Reaalse kahju saame välja arvestada siis, kui saame teada, kas puud jäävad kasvama või mitte," ütleb ta.

Aimur Liiva sõnul läks 60 puu ost vallale maksma umbes 2500 eurot, lisaks vabatahtlike töö istutamisel.

Tänaseks on politsei algatanud juhtumi kohta menetluse, kuid täpsemat infot pole lehe trükkimineku ajaks veel võimalik edastada.