Lootus on, et asi läheb paremuse poole ja tulud enam ei vähene. Õnneks on meil ka vähe koormavaid laene.

Investeeringuteks suudame sel aastal eraldada ligi 191 700 eurot (ligi 3 miljonit krooni). Selle sees on näiteks Puiga lasteaia juurdeehitise projekteerimine, Väimela alevikus Matussaare tee välisvalgustuse rajamine jne.

Riina Laanelepp, pearaamatupidaja

Võru vallavolikogu võttis vastu eelarve kogumahus 4 016 000 eurot.

2011. aasta eelarvekava koostamisel seadis vallavalitsus eesmärgiks tagada hallatavate asutuste finantseerimine 2010. aastaga samal tasemel, selgitada välja eelarveaasta jooksul ilmnenud kitsaskohad ja leida võimalused need kõrvaldada ning planeerida raha projektide omaosaluse tasumiseks ja investeeringuteks.

Kõige suurem probleem oli 2011. aasta eelarve koostamisel see, et teistelt omavalitsustelt õpilaskohtade eest laekuv tulu väheneb, sest vähenenud on Parksepa keskkooli õpilaste arv. Õpilaste arvu vähenemine 559lt (2007) 353le (2010) põhjustas ka Parksepa keskkooli alaeelarve vähenemise.

Raske oli ka üksikisiku tulumaksu eelarvet prognoosida. Rahandusministeeriumi andmetel on 2010. aastal toimunud positiivne muutus. Maksumaksjate arv on 50 inimese võrra kasvanud, keskmine väljamakse maksumaksja kohta kasvas 23 eurot.

Sellest tulenevalt on eelarves planeeritud üksikisiku tulumaksu laekumise kasvuks võrreldes 2010. aastaga 0,3%.

Investeeringute kava koostas vallavalitsus allasutuste esitatud taotluste pingerea alusel. Eelarve kogumahust moodustavad investeeringud ja projektide omaosalused 10%.

Hea näitaja on see, et eelarvesse on planeeritud valla teede remondiks lisaks riigi eraldatud rahale (85 000 eurot) ka valla eelarvest 25 5000 eurot.

Meie valla laenukoormus on endiselt tagasihoidlik. Parksepa keskkooli renoveerimiseks ja Puiga spordihoone ehituseks võetud laenude tagasimaksmiseks kulub aastas 84 700 eurot.

Meelis Koppel, vallavolikogu aseesimees

Tänavune eelarve võeti vastu kolmandal lugemisel. Seda ennekõike seepärast, et eelarves oleksid kajastatud riigilt sihtotstarbeliselt laekuvad summad.

Eelarve on koostatud eelnevate aastate proportsioone arvestades. Tulud ja kulud on tasakaalus.

Pingelisest eelarvest hoolimata on ka sel aastal võimalik investeerida koolidesse, lasteaedadesse ja teistesse valla allasutustesse. Suuremad investeeringud on sellel aastal: Puiga lasteaia juurdeehitise projekteerimiseks 28 760 eurot ja kruusateede kapitaalremondiks 25 565 eurot.

Usun, et tänavune eelarve võimaldab Võru vallal võetud kohustused ja eesmärgid täita.