Ei saa tähelepanuta jätta, et 20 aastat tagasi olid suured pinged rahvuslikul pinnal. Eesti omariikluse õõnestamine käis igal sammul. Mäletame, et ühe järjekordse Sinimäe külanõukogu rahvasaadikute istungi ajal võeti külanõukogu hoonelt maha riigilipp. Kahjuks on veel tänagi neid, kes on valmis seda „kangelastegu" kordama ...

20 aastat tagasi oli talude taastamise õitseaeg. Toimus maale ränne, paljud hakkasid talupidajateks, võideldi iga hektari põllulapi pärast, reaalselt hariti ka põldu. Kuigi vahepealsetel aastatel oli talupidamine ja põllumajandus Vaivara vallas päris soiku jäämas, siis täna me näeme, et palju söötis maid on jälle ülesse haritud. Tõsi, suures osas mitte küll endi põllumeeste poolt, kuid maad on taas väärtust saamas just haritava põllumaana.

Vaivara Vallavolikogu kõiki seitset koosseisu on läbinud teadmine, et kool ja haridus on omavalitsuse alus. Selle teadmise nimel on palju selgitustööd tehtud, vaieldud. Vaatamata mitmetele negatiivsetele prognoosidele meie kool tegutseb jätkuvalt ja jääb tegutsema.

Vaatama üldisele laste väiksemale sündivusele riigis peame täna Vaivara vallas tõdema, et meil see päris nii ei ole ja hakkama tõsiselt mõtlema lasteaia laiendamisele või uue ehitamisele, kuna kõik lasteaia kohad on täis ja isegi järjekordki tekkinud.

Tänased Vaivara valla ettevõtmised ja tegevused on paljuski seotud Olginas asuva Narva Futura arengupiirkonna arendamisega, mille üheks osaks on Sisekaitseakadeemia toomine meie piirkonda.

Meenub valla 15. aastapäeva kõnes kõlanud vanasõna, et kasta tuleb seda taime, mis juba kasvab ja vilju kannab. Seepärast tuleb ellu viia neid ettevõtmisi, mille vilju me saame reaalselt maitsta. Kuigi tookord silmas peetud vilju me ei ole täna küll veel maitsta saanud, teame siiski, et „need" viljad on kohe-kohe valmimas.

Samas oleme saanud maitsta teisi vilju. Nimelt 10 aastat tagasi alustatud tegevuste tulemusena realiseeruvad suures osas veel sellel aastal Keskkonnainvesteeringute Keskuse ja Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondi toetusel Sinimäe ja Olgina alevike veemajandusprojektid.

Ühed viljad on valmimas selle aasta sügisel veelgi, selleks on Sinimäe hoolekandeküla, kus tööd on saamas mitmed meie valla elanikud.

Kõikide muudatuste ja ümberkorralduste alustamisel peame endale selgelt aru andma sellest, miks me seda teeme. Me vajame üksmeelt eesmärkide seadmisel ja koostöövalmidust kavandatu elluviimisel.

Tänan Teid kõiki, et just Teie olete andnud oma panuse ja kujundanud Vaivara valla selliseks, millisena me teda täna näha võime!

Ilusat vallapäeva jätku!