2. Miks just Kareda vald?

Eelkõige väljakutse, väike vald Järvamaa südames, otsustasin ennast proovile panna. Siiani olen kaheksa aasta vältel omavalitsuse tööga sina peal olnud volikogu poolel, kui ilmus konkursi kuulutus, tekkis huvi vaadata seda tööd valitsuse tööpositsioonilt.

3. Olete nüüd Kareda vallavanemana tööl olnud kaks kuud, milliseid probleeme olete märganud? Kas olete juba teinud mingeid muudatusi või on need alles ees? Mida tahate kindlasti parandada Kareda vallas? Millised on teie eesmärgid?

Eelkõige püüan ennast kurssi viia valda puududavate dokumentide ja õigusaktidega. Oleme moodustanud uue vallavalitsuse ja kaardistame probleemid. Olen tutvunud vallale kuuluvate teedega, mis vajavad hooldust. On valmimas teedehoiukava, mille järgi seda teostama hakatakse. Arutelu koht on kas Kareda vallas on vabatahtlikke tuletõrjujaid. Kas me peaksime oma koduõuelt ka kaugemale nägema, kulu põlemisel ei küsi tuli kinnistupiire? Kodu ei piirne ainult oma toaga, on sõbrad, naabrid, tuttavad, kellest me hoolime. Kui ka sina, kes sa seda loed, hoolid Kareda vallast ja sul on soov vabatahtlikega liituda, anna valda endast teada.

Korraldatud on ka kortermajade üldkoosolekuid, et aidata kaasa korteriühistute tekkele ning luua ühised alused hoonete tehnilisele korrashoiule. Valiku, kuidas kortermajade haldust korraldada, saavad teha vaid korteriomanikud, vald saab toetada vaid tehnilise toega. Kindlasti on puudu ühest tublist meistrimehest, kuna vallal on hooneid, mis ei ole oma esimeses nooruses ja vajavad pidevat hooldust.

Töö on huvitav ja esitab erinevaid väljakutseid. Üht võin küll väita, et Kareda vallas elavad positiivsed inimesed. Soov on kandideerida ka oktoobris vallavanema ametikohale.

4. Kas olete külastanud ka kooli ja lasteaeda? Kas märkasite puudusi nendes asutustes?

Ma ei tahaks täna puudutada teemat betoon, vaid eelkõige kutsuda kaasa mõtlema teemale sisu. Uskumustes on jõud nagu ka tervikpildi nägemises, kool liialt konservatiivne raamitud õppe- ja ainekavaga. Tihtilugu kuuleme fraase ülikooli lõpetajatelt "Ma olen väärtusetu!".

Uskumatu, et minul võis selline alateadlik uskumus olla! Olin jahmunud. Tänapäeval otsitakse tikutulega keskastme spetsialiste, tublisid, kohusetundlikke ja otsuseid vastu võtta julgevaid kaastöötajaid.

Tööõpetus on eelkõige töö- ja tehnoloogiaõpetus, õpetus kultuurist, eetikast, seadustest ning tehnoloogilistest arengutest. Paraku on meie maa liiga väike, et kõik suudaksime spetsialiseeruda mingile marginaalsele erialale, vaid jällegi peavad meil ühiskonnas olema universaalsed inimesed, kes on valmis väikse vaevaga ümberõppeks vastavalt majandussituatsioonile. Integreeritud põhiharidus, mida loovalt ja sihikindlalt õpetades annab vundamendi noorele ellu astuvale inimesele.

Kooli püsimajäämine Peetri keskusesse peab saama prioriteediks number üks. Läinud nädalal oli riigikogu kultuurikomisjoni laual eelnõu, mis jõustudes tooks kaasa koolide ebaõiglase kohtlemise ja aitaks kaasa maakoolide väljasuretamisele.

Eelnõus on riigil kavatsus lõpetada igasugune koolide tugispetsialistide rahastamine ja lükata kogu vastutus omavalitsuste õlgadele. Kui enam ei jätku palgaraha logopeedidele, psühholoogidele ja eripedagoogidele, satub ohtu sadade tuge ja nõustamist vajavate laste areng.

5. Koeru vald tegi Karedale liitumisettepaneku. Mida arvate teie sellest? Kas on plaanis liituda?

Viimasel ajal on palju kõneainet tekitanud omavalitsuste liitumise teema.

Poliitikud on eriarvamusel, paljude omavalitsuste juhid leiavad, et kiirelt muutuvas ajas ja ka muutuva seadusandlusega kaasas käies oleks kindlasti vajalik spetsialiseerumine omavalitsustes. Kuna omavalitsuste ülesanne on kogu kohaliku elu korraldamine, siis 7-8 töötajaga väikevaldadel on võimatu sammu pidada omades sisuliselt samu kohusutusi, mis suured omavalitsused. Kindlasti aga ei ole arukas valitsemiskulusid suurendada, sest siis kannatavad muud tegevusvaldkonnad.

Paraku otsustamisõigus, kas liituda või mitteliituda on volikogu liikmetel.

Elanikele teadmiseks on see, et enne ühinemist on oluline rahva arvamuse väljaselgitamine. Selle meetodid ja toimumise aeg tehakse kõigile teatavaks.

6. Kas on plaanis ka noorte elu hakata edendama?

Noortel on kõrge sisemotivatsioon ning üldjuhul tegutsevad nad suure huviga.

Noored usuvad tavaliselt oma võimetesse erinevate ülesannetega toime tulla. Nad vajavad tuge ja kindlust uute neile tundmatute rollide harjutamisel ja uute tegevuste alustamisel. Vallal on suur keskus, kuhu on noored oodatud nii sportima, aega veetma kui erinevaid tegevusi tegema.

Seega leian, et me ei peaks noori õpetama vaid pigem juhendama ja kasvatama. Oluline on adekvaatne tagasiside noorte tegutsemistele ja teada saada, millist tuge noored vajavad.

Ka siin mängib arengu mõttes olulist rolli eeskuju. Noori motiveerib kohustusi täitma täiskasvanu nakatav eeskuju ning üheskoos tegutsemine. Kuna noortel soov ja tahe tegutseda on olemas, siis on peamiseks ülesandeks säilitada noore initstiivi ja tegutsemislusti.

7. Mida ootate kohalikelt inimestelt, et vald ühiselt paremaks muuta?

2013. aasta volikogu valimistel on tarvis hoolega mõelda, kelle poolt oma hääl anda. Sinu sõber, sugulane, ülemus või muidu hea tuttav ei pruugi olla see, kes lubab seda, mida teha suudab. Valimas käimine on üks väheseid võimalusi, kus iga vallaelanik saab mõjutada oma tulevikku.

Hooligem oma vallast, see on meie vald.