Miks on just Saue vald olnud viimastel aastatel omavalitsuste ühinemise eestkõneleja?

Andres Laisk: Ajalooliselt on nii kujunenud, et meil on volikogus progressiivne seltskond, kes on toetanud tugeva omavalitsuse poliitikat. Minu ja endise abivallavanema Mikk Lõhmuse näol oli tegu inimestega, kes on käsitlenud teoreetilist lahendust. Kolmas komponent on Saue linn. Valla ja linna ühinemine on ju nii loomulik, et sellest ei saa üle ega ümber. Põhjus, miks me laua taha pole siiani jõudnud, pole vallas. Aga eks iga asi tuleb omal ajal.

Pikka aega oli ju õhus haldusreformi võimalus, eks see pani ka paljud omavalitsused ootele. Täna reformi läbiviimiseks enam tahet pole ja seetõttu on tekkinud palju omavalitsusi, kes leiavad, et äkki on mõistlik asi ise aktiivsemalt käsile võtta.

Tegite varem ettepaneku ka Harku ja Saku vallale, kuid sinnapaika see jäigi.

See oli eelmine ettepanek, vist aastal 2011. Siis me lähtusime siseministeeriumi poolt paika pandud ühinemispiirkondadest, mis tegelikult ka täna veel kehtivad. Ja Saku ja Harku vald olid seal kirjas. Toona tuli tõesti kõigist volikogudest eitav vastus ja eks sel on ka omad põhjused. Saku vald vaatas siis Kiili valla suunas. Ja Harku on selline omavalitsus, mis isegi minu kriteeriumite järgi on võimeline jätkama ka pikas perspektiivis iseseisvana. Tulenevalt asukohast ja rahvaarvust ei ole neile oluline kellegagi liituda.

Loe edasi Harju Elust.