Kui metsaveerel on tärganud sinililled, siis Väike-Maarja gümnaasiumi algkoolimaja ümber on „tärganud" tellingud. Tänu gümnaasiumi juhtkonna planeerimisele, oli ehitusettevõttel AS-il Gustaf võimalus alustada pärast kevadist koolivaheaega algkoolimaja remondiga. Loodetavasti loob see hea eelduse, et selles majas tuleb värvikirev 1. september. See on ka 2012. aastal suurim investeering (üle 400 000 euro) Väike-Maarja valla eelarves. Kui te Triigi võimla, Simuna kooli ja Väike-Maarja hooldekodu läheduses kuulete kopsimist, siis see ei ole varakevadine rähn, vaid tänu keskvalitsuse poolt CO2 kvoodimüügist saadud rahalistele vahenditele tegutseb nendel objektidel AS Antaares. Simuna kool ja Väike-Maarja hooldekodu saavad uued ja soojemad „kasukad", Triigi võimlas aga teostatakse lae soojustamine ja katuse vahetus.

Võib öelda, et kevadiselt uut hingamist riigihalduses oodati 31. märtsil Tallinnas toimunud Eesti valdade ja linnade üldkogul, kus keskseks teemaks oli riigi halduskorralduse muutmine. Üldkogul sooviti suurendada maakonna omavalitsusliidu ülesandeid ja vähendada maavalitsuse omi. Näiteks sooviti maavalitsuselt omavalitsusliitudele üle anda maakonna arengukava, maakonna planeeringu ja ühistranspordi korraldamisega seonduv. Räägiti vastutuse puudumisest maakondliku tasakaalustatud arengu eest ning maakondlikul koostööl. Kindlasti on erinevaid maakondi ja maavanemaid, kuid mulle tundub, et Lääne-Virumaal asi toimib: ühistegevust peetakse mõistlikuks ja seda ka tehakse. Piirkondliku koostöö heaks näiteks on Pandivere piirkonnas nelja valla: Rakke, Laekvere, Tamsalu ja Väike-Maarja valla vabatahtlik koostöö ning ühiste strateegiliste arendusdokumentide koostamine. Üldkogul arutleti teemal "Omavalitsuste prioriteedid Euroopa Liidu uueks eelarvperioodiks (2014-2020)". Selles eelnõus loen positiivseks ettepaneku, et ka EL vahendite abil korrastada kohalikku teedevõrku. Näiteks Väike- Maarja vald, mis on piisavalt võimekas vald, saab tänases situatsioonis enamuse probleemidest ise lahendatud. Kuid just viimastel aastatel on vähene riiklik kohalike teede rahastus ning karmid talved süvendanud kohalike teede amortiseerumist. Samas, et teede lagunemist leevendada, tuleb sellesse suunata kordades enam vahendeid. Veel arutati Eesti rahastamiskorralduse muutmist ehk omavalitsuste suuremast fi nantsautonoomiat. Näiteks soovitakse seda, et üksikisiku tulumaksumäär jagatakse kaheks, ühe kehtestab kohalik omavalitsus (10-12%) ja teise osa määrab keskvõim. See tagab olukorra, kus omavalitsused ei sõltu läbirääkimistest keskvõimuga. Probleem tekib siis, kui küsida, et mille arvelt saab tõsta omavalitsuste rahastamist. Õpetajad alles näitasid oma suhtumist, kõik linnad ja vallad on saanud tunda, mida tähendab politseinike koosseisude vähenemine või millises seisus on meie tasuta arstiabi kättesaadavus. Seega on vajadused mitmetes valdkondades ning lihtsaid lahendusi ei ole.

Mul oli võimalus kuulata kevadvete vulinat Neeva ääres St. Peterburgi turismimessil 5.-8. aprillil koos teiste MTÜ Eesti Mõisakoolide Ühenduse esindajatega. Mess oli rahvusvaheline ning messi kaks esimest päeva olid suunatud põhiliselt turismiettevõtetele, kes otsisid uusi põnevaid kontakte oma teenuste laiendamise eesmärgil. Võib öelda, et on tekkimas huvi väljaspool Tallinna asuva Eesti vastu. Samas on turismiettevõtjatele vaja pakkuda väga konkreetset teenust. Meie mõisakoolid on vaid üks osa võimalikest vaatamisväärsustest ja turismiteenustest. Kogu piirkonna atraktiivsuse tõstmiseks on vaja näha ühist eesmärki ja teha selleks koostööd. Toitlustusasutused, ööbimiskohad, loodusmatkad, spaad jms peavad võimaldama just kliendi huvidest lähtuvaid teenuseid ning loomulikult on nende hea kvaliteet eeltingimuseks. St. Peteburgis tasub ka kõigil ise ära käia, sest sealsed vaatamisväärsused väärivad kindlasti külastamist ning võivad päevade kaupa lummata.

Hea vallaelanik, oma tervisele saab mõelda ka südamenädalale järgneval ajal. Seega, kui Sa seni veel ei ole end mõne treeningrühmaga sidunud või kas või lihtsalt pidevalt jalutamas käinud, siis alati on võimalus alustada. Ära tee seda homme, vaid tee täna.