2011.a jäi meile meelde, kui hinnatőusu aasta, teisalt ka kui palgakasvu aasta. Aasta jooksul tőusid hinnad keskmiselt kokku 5%. Samas toit ja mittealkohoolsed joogid tervelt 9,7%.

Teisalt tőusid 2011.a ka palgad - kokkuvőtvalt siis brutokuupalk aastaga 6,3%. See väljendus ka meie valla väga heas tulumaksu laekumises.

Koigi vallale oli eelmine aasta hea.

Kőige eredamalt on meeles Prandi küla suursaavutus - Eestimaa aasta küla tiitel. Nii tunnustasime Prandi küla taaskord ka Koigi valla aasta küla tiitliga. Eks konkurentsi oli teistel keeruline pakkuda, kuid ma usun, et Prandi edu innustab ka teisi meie külasid järjest enam tegutsema.

Tőrvaks eelmise aasta tegemistes oli kindlasti Haridus- ja teadusministeeriumi tegevus seoses Päinurme Internaatkooliga. Investeeringute raha vőeti ära ning ega see helget tulevikku tőota. Loomulikult teeb Koigi vald kőik, mis vőimalik, et kool jätkaks Päinurmes. Nii saime ka eelmisel aastal kümne Järvamaa omavalitsuse, pluss me ise, toetuse kooli jätkamisele. Ainult Türi vald jäi kőrvale.

John Lennon on öelnud, et elu on see, mis toimub siis, kui Sa oled hőivatud teiste plaanide tegemisega.

Plaane on vaja teha, sest kui me ei tea, kuhu me teel oleme siis viib iga tee meid kohale ja koht, kuhu välja jőuame, ei pruugi meile meeldida. Samas ei maksa ära unustada, et peale plaani tegemist, on vaja plaan ka ellu viia.

Selle aasta üheks suuremaks muutuseks Koigi vallas saab kindlasti olema ümberkorraldatud hariduselu. Koigi Pőhikool ja lasteaed „Kalevipoeg" jätkavad edaspidi ühe juhtimise ja nime all. Seda loomulikult siis kui volikogu selle niiviisi otsustab. Oluline on siinkohal ära märkida, et Koigi kool jätkab ka edaspidi pőhikoolina.

Sellel aastal algavad Koigi ja Päinurme külade ühisveevärgi ja kanalisatsiooni rekonstrueerimistööd ning lasteaia ja puuduolevate kooliruumide ehitus.

Samas ainult avalike teenuste arendamisest ei piisa. Elanike arv vallas väheneb ja selle pőhjuseks on suuresti tasuvate töökohtade puudus. Tasuvad töökohad omakorda eeldavad kvalifitseeritud tööjőu olemasolu. Inimeste vähesus piirkonnas seab siin omakorda piirangud ehk siis sellist tööjőudu nagu ettevőtjal vaja leidub vähe, kui üldse. Kokku teeb see nőiaringi, mis vähendab jätkuvalt inimeste arvu.

Kuigi ettevőtluse arendamine ei ole seaduse järgi kohaliku omavalitsuse ülesanne, leian, et peame sellega tegelema. Koigi vald on edukalt osalenud investorteeninduse programmis „Invest in Estonia", mille tulemusel peaksid ka meie vallas pakutavad investeeringu objektid leidma tee EAS-i ühtsesse andmebaasi ehk siis töökohtade loojad saavad informatsiooni ka meil pakutavatest vőimalustest.

Samas, et oleks midagi pakkuda, on vaja teha palju eeltööd. Planeeringud koostada ja muud sellist. Arvan, et peame ka valla poolt aitama kaasa kőrge potentsiaaliga alade (nagu näiteks üldplaneeringuga ettevőtluseks ettenähtud ala Tallinn-Tartu maantee ääres) arendamisel.