Äsja pidas Sillaotsa Kool oma 245. sünnipäeva, mille puhul koolipere, sajad vilistlased ja külalised möödunud laupäeva õhtul kooli enda hoole alla võtsid - akendest paistsid tuled, ansambel mängis ja rahvas pidutses. Pole liiga tihti võimalust viibida sedavõrd auväärse, kuid samas nii noorusliku juubilari sünnipäevapeol. Koolis pulbitsenud positiivsus näitas, et kogu koolipere rasket tööd osatakse hinnata nii vilistlaste, tänaste osaliste kui ka tulevikutegijate poolt.

Eesti inimestele on alati suur mõõduvõtmine palju meelehead pakkunud. Sedakorda pandi Siseministeeriumi eestvedamisel võistlema kohalikud omavalitsused, et siis Õru ja Peipsiääre sarnased vallad rea lõppu lükata ning öelda, et Vabariik teid ei vaja - pangem Peipsiääre ja Piirissaare sundkorras kokku, küll siis tuleb rikkus ja heaolu. Huvitavaim mõõduvõtt toimus vähemalt paberil nimekirja esimese ja viimase vahel. Esikoha hõivanud Viimsi naudib Tallinna töökohtade rammusat tulumaksu, kannab pooleteisekordset võlakoormat ning hoiab 800 last lasteaiasabas. Õrul võlgu pole ning kõik vajalikud tegemised tehakse ära omaenese tarkusest, kuid ikka jäetakse ta rivi lõppu, välisuksest välja, külmetama koos teiste „ohverdamist-vajavatega". Kas Viimsi ja Õru, Tallinn ja Piirissaare peaksid täitma samu ülesandeid samal tasemel nagu täna seaduses ette nähtud?

Juba augustikuu lehes rõõmustasin Haaslava valda lisanduvate inimeste üle. Elukoha registreerinute arv on kasvanud veelgi ning ka uudisloos kajastatud lastetoetuste suurenemine on kinnitus sellest, et vallas osatakse inimesi väärikalt hinnata. Samas on palju kodusid, kus inimesed vallalt teenuseid ootavad, kuid oma maksubaas mõnesse teise omavalitsusse suunatakse. Sillaotsa Kooli juubelil avaldasid mitmed vilistlased, kes oma pere kaugemasse kanti loonud, nördimust, et ei saa oma tulumaksu seaduse järgi kauaaegsesse koduvalda suunata. Kui seda soovivad teha need, kes täna meie vallas ise ei ela, miks ei võiks seda teha siis need inimesed, kes oma kodu meile rajanud on?

Käesolevas „Teatajas" saab suure tähelepanu korraldatud jäätmevedu. Haaslava ja Ülenurme valdade poolt läbi viidud hanke tulemusel hakkab meie territooriumitel olmejäätmeveoga tegelema AS Ragn-Sells. Kõigi tänaste konteineriomanike jaoks odavneb jäätmevedu ligi kaks korda, kuid neil, kes täna jäätmete realiseerimiseks muu viisi leidnud, tuleb võtta endale Jäätmeseaduses ette nähtud kohustus. Süvenege antud teemasse ning küsimuste puhul võtke kindlasti ühendust Ragn-Sells ASi esindajaga või valla majandus- ja keskkonnanõunik Jüri Raudsepinguga.

Helilooja Arne Oit on luuletaja Arvi Siia sõnadele kirjutanud laulu „Aknal-, mille üks fraas järgmiselt kirja pandud on: „Näe vahtrad õitsevad, näe langetavad lehti. Näe aknal vanaema seab kalendri lehti ja isa ülehoovi prügiämbrit viib. - Ühtpidi pöörab see tähelepanu meid ümbritsevale ilule, kuid teistpidi ka meid ees ootavatele muutustele. Kaunist lehtede langemise aega!