Teguderohket ja õnnelikku uut aastat! Lahkuv jäneseaasta teeb oma viimaseid hüppeid ja vonklev lohemadu purjetab peatselt asemele. Jänese hüppeid on tunda ilmakaardile vaatamata - meeste nimedega tsüklonid on asendunud daamidega, kuid lõppu pole veel niipea oodata. Ainuke lohutus on, et tohutud sademed on tulnud veena ja kolme meetri kõrgused hanged on jäänud ajalukku.

Mis meenub 2011. aastast?

Aasta algust jääb meenutama lõputu ja lumerohke talv. Maanteekraavid peaks siiamaani raha triiki täis olema, sest lume lükkamine oli enneolematult kulukas. Talvine teede hooldus tekitas korvamatu kahju valla rahakotile, mistõttu suvine hooldus jäi minimaalseks ja investee­ringud väga tagasihoidlikuks.

Tagasihoidlikult esinesime ka „Aasta tegu" konkursil, kus „saavutasime" oma triibulise majaga vaid neljanda koha. Vana tõde, et ükski prohvet pole kuulus omal maal, sai veelkordse kinnituse. Lisaks riigi tasandil jagatud kõrgetele tunnustustele, jõudis meie keskusehoone maailma 300 parima objekti konkursil Barcelonas 10 parima hulka.

Eelmist aastat jääb meenutama ka Uhtna kooli õpilaste ja õpetajate algatus heategevusliku korjanduse läbiviimiseks, et täituks koolivend Davidi unistus oma toast. Tänu õpilaste tublidusele ja väga paljudele annetajatele üle Eesti, täitus tema soov suure kuhjaga.

Ilus ja meeliülendav oli laste ja noorte laulu- ja tantsupidu Tallinnas, mis sedakorda toimus lauluväljakul. Terviklik kava liitis esinejaid ja pani heldima kuulajad-vaatajad.

Väga meeleolukad olid Punk laulupidu Rakveres ja Viru Folk Käsmus, lisaks suvised etendused üle Eestimaa. Suvine kultuurielu oli äärmiselt kirev ja rõõmuküllane.

Sügis tõi Sõmerule, Näpile ja Ussimäele palju ebamugavust liikluses, kuid seda suhteliselt lühikeseks ajaks, mille jooksul MERKO ehitajad rajasid ligi 20 kilomeetri jagu vee- ja kanalisatsioonitrasse, ehitati rida pumplaid, likvideeriti vanad vee­hoidlad ja biopuhastid. Täna jooksebkraanist kvaliteetne joogivesi ja biopuhasti tiigid ei ohusta Sõmeru jõge. Likvideeritud on oht suurteks üleujutusteks Ussimäe elamurajoonis.

Kuigi jänes on oma loomult arglik ja ettevaatlik, oli möödunud aasta igati tegus ja rõõmuküllane.

Pilk tulevikku - Sõmeru vald 2012 aastal?

Ei taha küll Igor Mangi mängida ja ennustustega tegeleda, kuid siht on silmeees ja plaanid peetud. Väga oluline on aasta alguses uue arengukava vastuvõtmine. See kava on sündinud paljude inimeste mõttetöö viljana, mille realiseerimises osaleme me kõik. 2012 aasta eelarve on koostatud konservatiivselt ja minimaalse juurde­kasvuga, kuna majanduse seis ei ole väga positiivne ja raputused eurotsoonis veel tulekul. Alati on lihtsam teha plussmärgiga lisaeelarveid kui vastupidi.

Suuremad investeeringud on Uhtna kooli kõrvalhoone katusesse ja sööklasse. Teid remondime ja ehitame vastavalt võima­lustele. Objektide pingerida on pikk ja ise oleme optimistlikud. Loodame Uhtna aleviku veeprojekti realiseerumisele ja Rakvere veeprojekti taaskäivitamisele, sest kvaliteetset joogivett on Roodevälja inimesed juba pikki aastaid oodanud.

Tahame rõõmustada Näpi ja Varudi inimesi tänavavalgustuse osas. Tahaks seda loetelu veel jätkata, kuid nagueelpool kirjutasin, siis tegutseme samm sammult, püüdes teha hästi ja arukalt. Soovin suurte ja vajalike soovide täitumist!