Need aastatetagused tsitaadid ilmestavad ülimalt meie tänast poliitikat ja poliitikuid. Kurb, väga kurb ja häbi on. Meie moraal kipub langema sama kiiresti kui austerlane Baumgartner õhupallilt maa poole sööstis.

Valimiste-eelne pinnavirvendus

Nii arvasid Siim-Valmar Kiisleri erakonnakaaslased enne ja pärast kohtumist regionaalministriga. Teemaks muidugi haldusreform ja valdade liitmine. Liidame viis väikest ja vaest valda kokku ja saame ühe suure ja rikka, kes kindlasti on ka väga haldussuutlik.

Korduvalt tsiteeriti Geomedia poolt avaldatud omavalitsuste võimekuse pingerida. Sellest uurimusest võib vastavalt lugeja soovile ja rõhuasetusele välja lugeda mida iganes. Võib märkida suure Narva linna 100. kohta või rikaste põlevkivivaldade Mäetaguse ja Illuka veelgi tagumisemaid positsioone. Ma ei eita, et reformi on vaja ja stagnatsioon on muutunud üleüldiseks.

Paraku iga muudatus ja reform eeldab ka teatud uuringuid ja analüüse. Tuleb kaasata teaduspotentsiaali, laia avalikkust, mitte otsustada ühe ministeeriumi väikese osakonna veelgi väiksemas tagatoas. Viimati räägiti sellel teemal pisut kõvema häälega 2009. aastal. Suurem vend ehk koalitsioonipartner tõmbas elegantse liigutusega vaiba alt ja kilekotiga minister jäi mitmeks aastaks vakka.

Sõmeru valla pärandkultuur raiuti raamatusse

Mis on pärandkultuur ja kui palju seda meie vallas on, võib igaüks ise lugeda Maia Simkini ja Inge Pikkoja koostatud raamatust.

Kaasautorite ja aitajate nimekiri küündib poolesajani, seega raamat on ühistöö ja -looming. Autoritele on olnud etteheiteid raamatus esinevate ebatäpsuste ja vigade pärast. Julgen arvata, et see raamat ei ole täpne ajalookroonika, mis eeldaks tõsist teadustööd ja ajaloo uurimist. Kokku on köidetud erinevate inimeste mälufragmendid ja infokillud. Igal inimesel on omad mälestused ja teadmised sellest paigast või teatud sündmusest, ühtset ja absoluutset tõde leida on praktiliselt võimatu. Suur tänu ja kiidusõnad kaasalööjatele ja muidugi kahele koostajale!

Kuna raamat on muutunud väga populaarseks, siis loodan koostöös Keskkonnainvesteeringute Keskusega raamatule järge või täiendatud kordustrükki tulevat.

Saabuv talv kiirustab takka

Positiivne tulumaksu laekumine on loonud eeldused täiendavateks tegevusteks. Enne esimese lume saabumist õnnestus valmis ehitada kergliiklustee aluspõhi Sõmerul Kooli teelt Astri tänavale.

Kevadel saab tee asfaltkatte ja valgustuse. Lehe ilmumise ajaks peaks valmima ka tänavavalgustus Varudis. Talvega võidu käib Uhtnas veetrasside ehitus ja tänavate taastamine. Pärast veetrasside ühendamist sai uue ilusa aia Uhtna hooldekodu. Hetkel projekteerime hoonele platvormlifti, mis võimaldaks hooldekodu elanikel edaspidi hõlpsamini õue ja keldrisse, kus asuvad saun ja käelise tegevuse ruumid, pääseda.

Koolivaheajal valmis Uhtna kooli kõrvalhoone trepp ning vahetati sise- ja välisuksed. Sama toimub ka õppehoones. Tehtav investeering hakkab kohe tagasi teenima, sest vanad uksed olid väga hõredad ja kippusid ilma soojaks kütma.

Loodan sooja sügise jätkumist, sest esimene lumi ei too veel talve. Jookske Marti ja võõrustage Kadrisid!