Kaalusin otsust tõsiselt, sest vastutus, koormus ja sellele tööle kuluv aeg kasvab mõõtmatult ning pidin pingsalt mõtlema, kas saan piisavalt sellele tööle pühenduda. Otsustavaks sai soov viia lõpuni antud valimislubadused. Seda nii enda- kui koalitsioonipoolsed. Lisaks muidugi fraktsiooni toetus ja julgustus.

Olete põline Randvere küla mees, nüüd juba mitu aastat ka külavanem. Olete oma silmaga näinud, kuidas väikesest 100 elanikuga külast saab suur, nüüd juba ligi 1500 inimesega küla. Vallas tervikuna on samad arengud. Mida on külavanema kogemus juurde andnud?

Jah, külavanemaks on mind külarahavas valinud juba teist korda ja Randvere küla on rahvaarvult Viimsi suurim küla.

Esiteks, et otsuseid ja lahendusi mõistetaks, on vaja küsida arvamust ja nõu inimestelt enne, mitte pärast otsuste tegemist. Teiseks, me ei tohi kordagi ennatlikult arvata, et meie teame, mida inimesed mõtlevad ja tahavad. Seda tuleb neilt küsida! Külaelu kogemusest võib veel lisada, et oluline on ise panustada. Iseenesest ei juhtu midagi.

Vallavolikogus olete siiani juhtinud keskkonnakomisjoni. Mida peate keskkonnakomisjoni töös viimastel aastatel kõige olulisemateks? Kas kavatsete komisjonis jätkata?

Kavatsen oma tegevust komisjonis jätakata ja päevakorras olevate probleemidega edasi tegeleda. Praegu on meil komisjonis teemade ring lai. Tähtsamaid on kindlasti Muuga sadamaga seonduv probleemistik. Samuti Viimsi valla rohealade kaitsekorralduse ja puhkemajanduse kava koostamine. Lisaks loodusõppe- ja terviseradade kavandamine.

Keerulised teemad on Rohuneeme MKA ja Rohuneeme nn savist suusamägede probleemid. Uuem teema on Pandju laiu linnustiku säilitamine ja surfarite tegevusega kompromissi leidmine. Seega, tegemist veel jagub.

Kuidas on suhted Muuga sadamaga?

Muuga sadam oli, on ja jääb Viimis valla territooriumile ja seda fakti ei muuda. Suhted sellise suure partneriga peavad olema kogu aeg töised ja toimima võrdsetel alustel. Riiklik ja äriline ambitsioon ei tohi unustada meie inimesi ja keskkonda sadama kõrval.

Isiklikult suhtun Muuga sadama küsimustesse väga tõsiselt. Oluline on tänast olukorda õiglaselt hinnata ja siis on võimalik teha plaane edasiseks. Paljud Muuga sadamaga seonduvad asjad on territoriaalselt tegelikult kolme valla probleemid ning oluline on kõiki asju kompleksselt vaadata. Kuigi söeterminal ja planeeritav LNG terminal ei asu territoriaalselt Viimsi territooriumil, on mõju täna ja tulevikus meile ikkagi olemas ning keskkonna säilimisega peab arvestama.

Seega, kaasame alati keerulisemates küsimustes vastavate valdkondade spetsialiste, et hinnangud põhineksid teadmistel.

Paluks veidi rääkida ka oma taustast ja tegemistest ettevõtjana.

Olen õppinud ehitust ja tudeerinud Tartu Ülikoolis sotsioloogiat. Oma töömehepõlve alustasin kindlustusettevõttes, tegutsedes selles sektoris kümme aastat. Olen seotud transpordi ja logistikaga ning päevatöö sidunud pere haldusettevõtte juhtimisega.

Millised sihid on teil volikogu esimehena, mida peate oma kõige tähtsamateks ülesanneteks?

Hoida ja parandada töist õhkkonda volikogu töös. Volikogu töö on meeskonnatöö.

Kõik peavad panustama. Kõik peavad vastutust tundma ja vastutust kandma. Samuti on tähtis, et meie arutelud oleksid sisulised ning et poliitilised ambitsioonid ei lämmataks häid ideid. Võitlust võitluse pärast pole mõtet pidada. Eesmärk peaks olema, et otsused oleksid õiged ja edasiviivad. Oluline on, et kõik mõistaksid ühtmoodi, et vallavalitsus on loodud inimeste teenindamiseks, abistamiseks ja probleemsete olukordade lahendamiseks. Järgmise üheksa kuu sihid on, et Randvere kool peab valmis saama, tuleb järgida finantsdistsipliini ja meediakuvand Viimsist peab olema aus.

Järgmine siht, mida tunneb iga meie elanik, on hästi toimivad valla teenused. Minu nägemus on, et vallavalitsus peab töötama nagu üks efektiivne teenindusettevõte, millel on omavalitsuse funktsioonid.

Loodan, et tulevikus on Viimsi vald üks esimesi, kes võtab kasutusele sertifitseeritud juhtimissüsteemi põhimõtted ning suudab need ka rakendada.

Kuidas olete rahul volikogu senise tööga ja töökultuuriga. Kas on midagi, mida kindlasti muuta tuleks?

Selle volikogu tööperioodile langes ka keeruline aeg, mil tuli teha ebapopulaarseid kärpe- ja kokkuhoiuotsuseid. Igat tehtud otsust tuleb hinnata selle ajahetke võimaluste kontekstis. Kindlasti peame tegema tööd sellega, et inimesed mõistaksid, miks üks või teine otsus langetati.

Revolutsiooni ei ole vaja teha. Volikogu töökorraldus on ladus ja sujuv. Suuri muudatusi ette näha ei ole. Koalitsioon on konstruktiivne ja töövõimeline. Kindlasti saame paremaks muuta suhtlust volikogu teiste fraktsioonidaga ja olla veelgi rohkem avatud koostööle.

Millised otsused peaks praegune koosseis veel tingimata ära tegema?

Mina küll ei näe, et valla arengut puudutavaid otsuseid tuleks kiirustades ja ülepeakaela ära teha. Eelkõige peavad otsused silmas pidama pikemat perioodi ning olema kaalutletud ja põhjendatud. Näiteks tänane otsus kooli ehitamise ja rahastamise osas seob meid kõiki aastateks.

Millised on märksõnad, mis tulevikku planeerides peaks meeles püsima?

Viimsis ei elata sellepärast, et meil on kõige suurem maksulaekumine inimese kohta, ega põgeneta siit seepärast, et meil on suur võlakoorem jagada. Viimsilased armastavad Viimsit. Tahan, et armastus elupaiga vastu püsiks ka aastate pärast. Kõiki tänaseid otsuseid tehes peame me silmas pidama just seda.