Nimistu suurus on praegu 2400 inimest, neist valdav enamus ongi meie valla inimesed.

Milles on vahe arstiks olemise ja pere arstiks olemise vahel?

Perearsti tegevus on samade inimestega järjepidev, aastatepikkune, hõlmab mitmeid põlvkondi. Praegu käivad minu juures titadega noored naised, kes 20 aastat tagasi, minu Sõmerule tulles, ise beebid olid. Perearst tegeleb kogu perega, teab kodust olukorda, tunneb iga pere terviseriske. Perearstil peavad olema väga laialdased teadmised kõigi terviseprobleemide kohta. Perearsti vastutus oma patsiendide ees on oluliselt suurem kui haiglaarstil või spetsialistil.

Kuidas sinust arst sai?

Tundus lihtsalt huvitav inimesest nii palju teada saada. Mind huvitas inimestega töö, kontorirotina ei kujutaks ennast ette. Kõik, mida ülikoolis õppisime, tundus väga huvitav ja vajalik. Hakkasin juba ülikooli ajal tööl käima: algul lastekliinikus sanitarina, hiljem kardioloogiakliinikus õena. Kardioloogia oligi ülikooli ajal mu lemmikaine, käisin tuntud kardioloogide sabas ja püüdsin võimalikult palju neilt õppida.

Arsti elukutse valu ja võlu?

Kõige valusamad on need juhud, kus saad aru, et ei ole enam võimalik aidata.

Kõige enam rõõmu teevad patsiendid, kes minu nõuannete abiga suudavad end käsile võtta oma elustiili ja seega tervist oluliselt parandada. Mõnest väga haigest patsiendist on tänu tervisespordile ja kaalulangusele justkui teine inimene saanud: terve ja rõõmus.

Lastega on väga tore tegeleda: nad on nii vahetud ja rõõmsad ja paranevad kiiresti.

Muidugi on tohutult hea meel, kui olen päästnud inimese elu tänu õigeaegselt avastatud ohtlikule haigusele.

Arsti argipäev?

Vastuvõtt + töö dokumentidega tavaliselt 8:00 – 16:00. Kuna tuleb endal ka majandada, siis päris palju on ettevõtlusega seotud tööd ja dokumente. Selleks kulub õhtul veel paar tundi. Sageli peab õhtul ka lugema ja uurima kirjandust mõne meditsiinilise probleemi kohta. Vastuvõtul pole selleks aega. Muidugi tuleb sageli ka koolitustel käia, sest väga palju tuleb uut informatsiooni ja uusi ravimeid. Minu argipäeva mahub veel vähemalt tund aega sportlikku tegevust ja mitmesegused kodused toimetused.

Kui suurel määral oleneb rahva tervises vallast? Või millest see sinu arvates üldse oleneb?

Inimese tervis oleneb eelkõige tema elustiilist ehk kuidas ta toitub ja kui palju liigub. Tervist kahjustavad tugevalt suitsetamine ja alkohol. Vähemal määral oleneb tervis pärilikest omadustest ja ainult 10% meditsiiniabist.

Vallast oleneb üsna palju just tervisliku liikumise soodustamisel. Meil on suurepärased terviserajad, võimlemisrühmad, pallimänguvõimalused. Vald on hoolitsenud ka arstiabi pare-ma kättesaadavuse eest Uhtnas ja Ubjas.

Kui terve on Sõmeru valla elanik?

Kuna valla elanikkond on suhteliselt noor, siis peaks olema ka keskmisest tervem. Viimastel aastatel tegeleme väga aktiivelt ennetustegevusega ja haiguste avastamisega varases staadiumis ja peab tunnistama, et tohutult on kasvanud just valest toitumisest ja vähesest liikumisest tingitud krooniliste haiguste hulk: need on diabeet, rasvumine, kõrgvererõhutõbi, Lisaks kannatab suur hulk inimesi pideva stressi all. Kõik see kokku viib invaliidistumiseni jubavarases keskeas. Üle 60% Sõmeru valla elanikest vanuses üle 30-a põeb nimetatud haigusi. Ja ometi on just nende haiguste vältimine inimese enda teha.

Kui terve on Sõmeru valla elukeskkond? Kui nii võib üldse küsida?

Üsna terve. Suuri tööstusi ja reostusallikaid meil ju pole. Mets on nii lähedal, et kasvõi iga päev võib seal käia värsket õhku ja loodust nautimas.

Kas ja kuidas hoolitseb Sõmeru vald inimese tervise eest? On see piisav?

Vald on taganud esmatasandi meditsiiabi hea kättesaadavuse. Meil on väga hea hooldekodu ja avahooldus. Valla poolt on rajatud terviserajad ja teised sportimisvõimalused.

Alati saab rohkem, ideaalne oleks, kui iga vallaelanik leiaks endale sobiva tervisespordi võimaluse. Ka vanurite ja invaliidide jaoks on igapäevane võimlemine äärmiselt tähtis. Ehk oleks vajalikud mõned juhendajad. Minu unistus on, et tervisekeskuse juures töötaks füsioterapeut, kes on suuteline koostama igaühele sobiva taastumis- või treeningukava ja juhendama nende tegevuste juures.

Volikogus oled sa juba mitmendat korda. Kas või mis on volikogu töös muutunud?

Pean kiitma, et praeguse volikogu koosseisuga on väga hea ja rahulik töötada. Pole olnud mingeid intriige ega erakondade vahelist tülitsemist. Sellevõrra on töö ka kiirem ja produktiivsem.

Juhid valla sotsiaal- ja tervishoiukomisjoni. Millega tegelete?

Meie eesmärk on, et valla elanikud oleksid võimalikult terved. Sotsiaalsfääris, et iga abivajaja saaks sellist abi, mida ta vajab. Oleme kaasa aidanud sotsiaalvõrgu arendamisele, avahoolduse käivitamisele jne. Sotsiaalabi vajajad on enamasti ühed ja samad inimesed. Noorte inimeste puhul tahaks, et nad ükskord ikka ise järje saaksid. Probleeme on mitmesuguseid, mis sageli vajavad individuaalset lahendust. Praegu tegeleme valla arengukava koostamisega.

Kuidas vald kaasa aitab?

Eks valla sotsiaalnõunik tegelebki igapäevaselt nende probleemide lahendamisega. Meil on väga tihe koostöö.

Mida inimene ise saaks ära teha?

Inimene peaks ise aktiivsem olema, otsima lahendusi oma probleemidele. Vald võib ju anda ühekordseid toetusi, kuid see on vaid ajutine lahendus. Probleem jääb ju ikka üles.

Põhitööl puutud kokku rohkem ikka haigetega. See tähendab negatiivseid emotsioone. Kuidas ennast kaitsed?

Teen sporti. Peaeagu iga päev olen vähemalt tund aega väljas värskes õhus. Praegu talvisel ajal suusatan. Sel talvel olen kahel maratonil käinud ja plaanis on veel. Kevadel jooksen ja sõidan rattaga. Möödunud suvel osalesin esimest korda triatlonidel (ratas, jooks, ujumine). Paar korda nädalas käin joogas. See on hea nii kehale kui hingele. Kunstiringis käin ka - Vaekülas, Kille Kruuvi juures. Teeme seal imeilusaid asju ja see on väga põnev.

Kas arstil on õigus ka haige olla?

Ikka on. Arst on ka kõigest inimene. Töö on pingeline, stressirohke ja haigustekitajad pidevalt ründamas. Kahjuks pole võimalik haiguslehele jääda, vastuvõtud on sageli pikalt ette planeeritud.

Kust ja kuidas hangid positiivset energiat?

Spordist, saunast, kunstist, raamatutest, sõpradelt, loodusest ja kõige rohkem muidugi kodust, oma perelt.

Mis sind rõõmustab valla elus ja oma isiklikus elus?

Vallas on viimaste aastate jooksul väga palju tehtud: vahvad külakeskused, noortekeskused, koolimajad ja lasteaiad on korda tehtud, terviserajad rajatud ja lõpuks tõeliselt moodne ja samas hubane vallamaja Sõmerul.

Tervisekeskusel läheb hästi, kõik töötajad on väga tublid ja kohusetundlikud, meil on tore koos töötada.

Isiklikus elus rõõmustab tugev pere toetus. Abikaasa toetab mind kõigis töödes ja ettevõtmistes ja annab sageli head nõu. Perega on tore käia koos sportimas ja reisimas. Heameel on, et tütar õpib Tervishoiu Kõrgkoolis ja saame omavahel juba meditsiini-alaseid probleeme arutada.

Ehk mõni lihtne nipp kuidas ennast hoida ja olla terve?

Söö normaalselt, liigu iga päev värskes õhus ja ole rõõmus!