„Kuid nii rikas vald meil nüüd ka ei ole, et me päris ise hakkama oleks saanud, suureks abiks olid Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfond ja Keskkonnainvesteeringute Keskus." Kasemaa sõnul läks abi sajaprotsendiliselt asja ette - nii näiteks vähenesid KIKi toel rekonstrueeritud Vaida aleviku kaugküttetrassides soojakaod kohe ligi 20%. „Nii sooja müüjal kui ka ostjal on nüüd kulud oluliselt väiksemad," rõõmustas Kasemaa.

Veeprojektiga vähenes ka kahe aleviku tuhandete elanike elu häirinud hais - kuna Vaida biopuhastisse paigaldati jääkmuda komposteerimiseks vajalik trummelkomposter, hakati Vaidas töötlema ka Jüri aleviku reoveepuhasti jääkmuda. „See aga tähendab, et tänu ühele uuele biopuhastile kaovad ajalukku nii Vaida kui ka Jüri alevike elanikke piinanud jääkmuda käitlemisaroomid," lisas Kasemaa. „Teise suure uudisena ehitati Vaida biopuhastisse ka Rae valla esimene purgimiskoht."

Selline näeb välja uus reoveepuhasti Vaidas. Foto: AS Elveso erakogu

Kasemaa sõnul hõlmas veemajandusprojekt viit veetöötlusjaama, 48,6 km veetoru, 38,1 km kanalitoru, 31,3 km survekanalit ja 757 liitumispunkti.

 „Projekti tulemusena loodi 7229 elanikule võimalus tarbida nõuetekohast joogivett ja 2053 elanikule liituda ühiskanalisatsiooniga," ütles Kasemaa.

 „Rae valla Pirita jõe reoveekogumisala veemajandusprojekti kogumaksumuseks kujunes lõpuks 14,67 miljonit eurot, millest Elveso kanda jäi 4,31 miljonit eurot." Uue kaasaegse veeja kanalisatsioonivõrgu on tänaseks saanud Lagedi, Jüri, Karla, Pildiküla, Vaskjala, Vaida ja Vana-Aaviku asulad.

Vee- ja kanalisatsioonihind aga Kasemaa kinnitusel nimetatud hiigelinvesteeringust tingitult lähiajal ei kerki, need investeeringud kajastusid juba eelmises hinnatõusus.

Rae vallavanem Mart Võrklaev ütles, et äsja piduliku punkti saanud veemajandusprojektiga paranes paljudel vallaelanikel oluliselt nii vee- kui ka kanalisatsiooniteenuse kvaliteet. „Uue reoveepuhastiga säästame ka senisest enam keskkonda, kaudselt sai selle suurprojektiga parandatud ka pealinlaste joogivee turvalisust, sest voolavad ju Ülemiste järve kogunevad veed läbi Rae valla," ütles Mart Võrklaev.