Valtu-Nurme külarahva kauaaegne unistus sai teoks tänu Raplamaa Partnerluskogu Leaderi meetme 4.1 raames rahastatud Valtu-Nurme külaplatsi arendamise projektile ning ehitusfirmale EREK OÜ. Projekt valmis külarahva, MTÜ Arendusselts Koduaseme ning Kehtna vallavalitsuse koostöö tulemusena. Meil oli suurepärane võimalus kõiki kaasosalisi varjualuse avaüritusel toetuse ja abi eest avalikult tänada. Samuti hindame väga kõrgelt oma küla noorte panust külaplatsil tehtud heakorratöödel. Selle eest said eraldi premeeritud Andres Kauri, Martin Raudsepa ning Allan Niin.

Varjualuse avamise lindi läbilõikamise au jäi küla vanimale elanikule, 98aastasele Marve Niitsoole. Õnneks ei võimaldanud ilmataat meil varjualuse vihmakindlust peol katsetada, aga pidupäeval proovisid laudadest tantsupõranda sobilikkust Valtu põhikooli rahvatantsurühm Rõõmuratas ning Kadi Saksa juhendada olevad väikesed võimlejad klounidena. Päevale lisas pidulikkust Kumma külast Kandlekojast meid tervitama tulnud kolmeliikmeline rahvapilliansambel.

Meie enda külalaste tantsu ja laulu jagus hiliste õhtutundideni. Lisaks väikesele kultuuriprogrammile said peolised maitsta Valtu-Nurme taludes valmistatud piduroogasid ning jälgida, kuidas seni majapidamises asjatult seisnud raudesemetest eriline raudinstallatsioon kokku keevitati. Varjualuse seinale oli üles pandud fotonäitus külalaste tegemistest ning varjualuse valmimisest. Õhtule pani võimsa punkti meie naabri, Kumma küla kingitud ilutulestik.

Tänaseks oleme varjualust juba kasutanud koosoleku pidamiseks, külaliste vastuvõtmiseks ning meie külaplatsile on matkanud ning siin mängimas käinud mitu Valtu põhikooli klassi.

Valtu-Nurme küla on väga õnnelik, et lisaks sellele, mida oleme siiani oma külaplatsil koos teinud, on meid uus varjualune inspireerinud uusi tegusid tegema. Näiteks käisid soojadel augustiõhtutel meie külatüdrukud Marta Kaunise eestvedamisel mõnusal laudpõrandal tantse õppimas. Samuti sai vihmast õhtut trotsides 2. septembril teoks Allan Niine algatatud öökino lastele kooliaasta alguse puhul.