Paar sada sammu edasi, pahemat kätt maantee ääres on pood, mis 'kiriku alt' poe nime kannab, kus (teises otsas) ka ennemalt viina müüdi, ning 'Neu krug' nime kandis. Selle vastas, üle maantee on Luteruse usu kirik, siis 'kiriku mõisa' ja ' leeri tuba', mis ka üks kenamatest majadest on. Sääl on siis ka Märjamaa küla.

Kiriku alt poe Pärnu pool otsas on kruusi augud, kus 'monopoli' pood ehitati, kuna tema vastas, üle maantee laada poed seisvad, sest sääl peetakse ka kaks korda aastas laata.

Monopoli poest edasi, on pagari maja, mis Tallinna poolt pahemat kätt maantee ääres, kuna aga üle maantee mitu kena ja toredat maja on, mis Märjamaa mõisa omaniku ehitatud. Sääl on rahukohus ja 'politsei', ning nende ametnikkude elumajad, kui ka politsei vangimaja.

Siis natuke maad edasi, pahemat kätt, on Märjamaa valla valitsuse ja kohtu maja (kena ehitus), ning Luteruse usu kiriku köstri maja, kena puiestikuga, kuna tema vastas üle maantee jälle tohtri maja, millel ka kena puiestik ei puudu, ning tema kõrvas apteeker ja endine posti ja telegrahvi kontor (Kasti mõisa krahvi ehitatud), kus nüüd üürilised elavad. Sääl on ka turu plats, kus üks kord nädalas turu peetakse.

Veel on sääl endine 'Pendi' kõrts (Kasti mõisa omandus), mis nüüd teemajaks on umber muudetud; siis hospital (haigemaja), mis asutatud 1849. aastal ja selle järel kohe endine 'Kukema' kõrts, mis monopoli ajal tühjalt seisab. Üle maantee mõni kümmend sammu edasi on posti ja telegrahvi kontor, mis kroonu omandus ja herra Nugise kauplus (pood); mõlemad kenad ehitused.

Säält paistab, natuke maad maanteest eemal, suur hulk majasid - ja see on Haimra mõisa järel olev karjamõis, nimega 'Limmiku', oma kõrvaliste hoonetega, ning neid kõik ilustab kena puiestik. Nüüd tuleb Märjamaa mõisa endise omaniku, herra parun Huene ehitatud pood ja siis Pihkva kubermangu venelase Jegor Pavlovi pood (kahe kordne maja), mis üks kenamatest ehitustest on, oma kõrvaliste hoonetega, kuna tema vastas üle maantee jälle kaunis hulk ehitusi on. Sääl on õigeusu alevikirik, kiriku ametnikkude elumajad, ning kihelkonna kaheklassiline kool. Kõik toredad ehitused.

Kohe sääl ligidal, üle maantee on herra Arteli pood, oma kõrvaliste hoonetega ja siis Sõtküla mõisa järel olev endine 'Sihi' kõrts, kus ammust ajast juba viina pole olnud, vaid mis vahest kauba ja vahest õlle poeks olnud. Veel natuke maad edasi näed pahemat kätt maantee ääres, arvata 200 sülda maanteest kaugel, üht ilma korstnata suurt pikka puumaja, mille aknad luukidega kinni seisavad, - see on Märjamaa Luteruse usu kihelkonna palvemaja, ehk kuda mõned teda nimetavad 'lugemistuba'. Mis tähendus sellel majal on, seda teab vist iga Luteruse usuline. Nüüd algab mets, mis Sõtküla nõmmeks kutsutakse ja sellega on ka alevi lõpp.

Järgneb