Lastehoiu kolimisel Tähe tänava suurde ja vana aiaga majja 2012. aastal otsustasime võtta aega, et näha ning kogeda oma aeda kõikidel aastaaegadel ja hinnata, kuidas olemasolevad puud mõjutavad meie elu-olu aias. Kahe aastaringi jooksul tõdesime, et vanad viljapuud annavad palaval suvepäeval mõnusat varju, pakuvad maitsvaid vilju söömiseks ning lastele toredaid ronimisvõimalusi. Meile meeldivad oma aia eakad viljapuud!

See innustas meid kutsuma appi asjatundjad, kes aitaksid vanadele, kuid heast sordist õunapuudele teha vajalikku lõikust ning kujundada nende võra. Otsustasime korraldada oma aias vastava õppepäeva. 4. oktoobri kaunil sügispäeval koguneski lastehoiu aeda hulk linnarahvast – linnaaednik Inge Angerjas ning haljastusspetsialist Tiiu Eller tegid ühele vanale õunapuule näidishoolduslõikuse.


Kolme tunni jooksul jagati rohkesti näpunäiteid, räägiti õigetest töövõtetest ja -riistadest, vaadeldi lõigatavat puud ning arutleti üheskoos, mida lõigata ja mida ei. Kõlama jäi mõte, et vanade viljapuude lõikamine tasub igal juhul ette võtta. Saagikus kasvab, esteetiline pilt paraneb ja puu eluiga pikeneb. Lisaks jääb alles puu emotsionaalne väärtus. Usutavasti said kõik kohaletulnud huvilised endale midagi: kes juurde julgust, kes kinnitust õigel teel olemisest. Asjatundjate juuresolekul sai uue kuue meie aia vana „Martsipan” ning pärastlõunal koolituse läbinute poolt veel teised kaks õunapuud.

Lastehoiu Läte pere on õnnelik oma kõrgete varjupakkuvate ja nüüd ka juba osaliselt hooldatud viljapuude üle. Inglaste vanasõna ütleb, et õun päevas hoiab arsti eemal. Kasvatage ja sööge oma aia õunu!

Mõned näpunäited viljapuude lõikamiseks:

Lõikamise aluseks on puu vaatlemine - mis tundub üleliigne, lõigata ära.

Puu noorendamise lõikus jaga paari aasta peale.

Alati lõigata ära oksad, mis kasvavad sissepoole, samuti haiged või kahjustatud oksad.

Teineteise vastu hõõrduvaist ja V-kujulistest okstest tuleb üks ära lõigata.

Lõikehaava katmine pole alati vajalik - loodus saab tavaliselt ise hakkama.

Lõikehaav peaks jääma võimalikult sile, et kahjuritele ei tekiks peidukohta.

Lõigates ei tohiks jätta tüükaid, sest nende kaudu pääsevad puusse haigused.

Soovitav on lõigata viljapuid vana kuu ajal.

Noorte viljapuude ostmisel võiks jälgida seda, et puul oleks põhioksad juba olemas - nii on lihtsam puud edasi kujundada.

Kes soovib viljapuid väetada, siis võra piirile kaevata väikesed augud ning sinna panna väetist.

Desinfitseerige lõikeriistu.