Kui maakivist vundament on looduse võimusesse jäänud pikkadeks aastateks, peab mõtlema, kas sinna annab enam midagi püsivat peale ehitada. Maakivist laotud müüri puhul ei kaota maakivi kui ehitusmaterjal oma kvaliteeti, kuid kasutamata müüril lõhuvad niiskumine, külmumine ja külmakerked kivide vahelise segumaterjali ehk vuugi.

Paekiviga on natuke teised lood, sest see on teistsuguse koostisega maavara. Kui maakivi ei tõmba sisse niiskust ja vett, siis paekivi võib hakata lagunema kui müüritisel ei ole katust ja see on ilma meelevallas.

Paekivi eeliseks on aga selle lapik kuju, mis on võimaldanud meistritel laduda müürid väga tihedaks ja lagunemine kulgeb aeglaselt. Alati ei pea säilinud osasid lahti võtma ja uuesti laduma.

Kindlasti peab müüride puhul hindama, kas näiteks sissevajunud katus on müüri liigutanud. Sageli on juhtunud , et müür on vajunud mitu kraadi loodist välja. Sellisel juhul on harilikult vaja müür lahti võtta.

Loe pikemalt KoduMaja juuni/juuli numbrist.

KoduMaja ilmub järgnevate maakonnalehtede lisalehena: Harju Elu, Hiiu Leht, Koit, Meie Maa, Põhjarannik, Raplamaa Sõnumid, Vali Uudised, Vooremaa, Võrumaa Teataja.