Neile, kes on viibinud Vanamõisa vabaõhukeskuses, on kindlasti silma hakanud koplis jalutavad hobused, poni, lehmad, lambad, kitsed. Paari nädala pärast saab püsti jõulutalli majake ja asukad jäävad ootama laste saabumist. Seal on väljas valik kodumajapidamises leiduvatest loomadest: elusuuruses saab näha lehma, näppida lamba villast selga ja imetleda küülikute armsust. Jõulumaad ehib suur ehteis kuusk ning kui lund on piisavalt, saab ka kelgumäest alla lasta.

„Päkapikk viis meid ühe kena majakese juurde, mille uksel seisis silt „Jõuluvana koda“. Päkapikk juhatas meid uksest sisse ja seal ta oligi ‒ jõuluvana! Päris tõeline jõuluvana! Jõuluvana istus toanurgas kiiktoolis ja naeratas rõõmsalt,“ kilkas eelmisel aastal üks laps. Vihjeks võib öelda, et jah, Vanamõisa jõulumaal on täitsa tõeline Saue valla jõuluvana.
Jõulumaa ehitus ja ettevalmistus käib juba novembri algusest täie hooga. Tänavu on oma külastussoovist märku andnud juba üle viiekümne grupi. Kaugemaid tulijaid oodatakse Rakverest ning aktiivselt osalevad lasteaiad ja koolid Tallinnast ning kogu Harjumaalt: Ämarist, Piritalt, Riisiperet, Padiselt jne.

Loojad on ikka oma valla aktivistid

Jõulumaa meeskond koosneb taas kogukonnaaktivistidest, nagu Vanamõisas juba traditsiooniks on saanud. Aastatepikkune kogemus on „välja koolitanud“ suure osa külaelanikest peaaegu professionaalseteks üritusekorraldajateks. Lisaks tehakse aktiivselt koostööd kohaliku LEO ja lõviklubiga LC Laagri, kes tehnilise poole pealt abikäe ulatavad. Lisaks on väga suureks toeks ka kohalikud ettevõtjad. Ja tehakse seda kõike kire ja põlevate silmadega, eelmisel aastal peale üheksat tihedat päeva hõikas just meeskond ise, et tuleval aastal teeme jälle.
Lisaks osalevad Jõulumaa projektis sellel aastal ka EMSL`i kogukonnapraktika korras Saue Gümnaasiumi õpilased, kes tulevad tutvuma, kuidas käivad ettevalmistused jõulumaal. Kogukonnapraktika eesmärk on viia gümnaasiumide õpilased ühiskonnaõpetuse aine raames kohalikesse vabaühendustesse praktikale. Ikka selleks, et noored saaksid paremat aimu, millega vabaühendused tegelevad ja kuidas oma tööd korraldavad, ning oskaksid tulevikus kaaluda pikaajalisemat vabatahtlikku tegevust, vabaühenduses töötamist või oma mittetulundusühingu loomist.

11.-12. ja 15.-19. detsembril on jõulumaa avatud gruppidele, olgu nad lasteaedadest või koolidest või kasutagu neid firmad oma inimeste lastepidudeks. Registreerida saab www.vabaõhukeskus.ee

13.-14. detsembril on aga tegevus suunatud peredele, toimub käsitöö ja temaatilise toidukraamiga turg, kõik tegevuskojad on avatud. Saab isekeskis või sõpruskondadega mõnusalt aega veetma minna, tegevused toimuvad jooksvalt, ei pea kusagile ette registreerima ega pikalt plaani pidama. Saab kulgeda omas rütmis, nii kuis tuju ja tegutsemistempo lubavad.

Jõuluturule müüjaks
Vanamõisa jõulumaa jõuluturg on avatud 13. ja 14. detsembril kell 10-17.
Ootame kauplema käsitööga ning talu- ja mahekaubaga.
Moodul kauplejale on 3 m lai ja 5 m sügav.
Kohatasu on 7 eurot.
Palun arvesta riietumisel ilmaga, kauplemine toimub väljas!
Kauplejate registreerimine toimub läbi kodulehe www.vabaõhukeskus.ee

Täiendav info: www.vabaõhukeskus.ee

FB: https://www.facebook.com/vanamoisajoulumaa