Kuriteo ohvriks sattumise ohtu saab iga inimene ise vähendada, kui suurendab oma auto ja kodu turvalisust. Kellel on mõtted oma vara kaitsmisel otsa saanud, võib alati julgelt minu käest nõu küsida.

Turvalisuse suurendamine kodus

Sissemurdmisi ja vargusi on võimalik vältida. Paljud neist pannakse toime lahtist akent või ust ära kasutades. Suletud aknad hoiavad sissemurdjaid eemal, sest klaaside purustamine äratab tähelepanu. See näiliselt lihtne turvaabinõu on päris tõhus. Loe järgmisi soovitusi ja mõtle, kui turvaline on sinu kodu ning kuidas seda kindlamaks muuta. Sinu kodu on sinu kindlus!

Loo suhted oma naabritega

Tutvu oma naabritega, ära ole anonüümne! Head suhted naabritega aitavad sul rahuliku südamega suvepuhkust veeta - naabrite informeerimine sinu äraoleku ajast aitab kaasa varguste ennetamisele.

Signalisatsioon

Nähtavale kohale paigaldatud signalisatsioon sunnib sissetungijat põhjalikult kaaluma, kas on mõtet edasi tegutseda.

Katus ja aknad

Katuselt ulatub varas edukalt akendeni ja rõdudeni, sellepärast tuleb aknad kindlalt sulgeda. Lukustada tuleb ka kõik väikesed aknad, näiteks vannitoa õhuaknad, katuseaknad jne.

Värav ja aed

Eramaja taha ehitatud kõrge sein või aed aitab sissetungijaid eemal hoida. Kontrolli, kas maja ümbruses on halvasti kaitstud kohti ja kindlusta need. Üks võimalus vargaid eemale tõrjuda on okaspuuhekk. Soovitatav on eramaja esikülg hästi nähtavaks teha, sest siis ei saa vargad seal märkamatult tegutseda.

Varuvõti

Ära jäta varuvõtit tüüpilisse peidukohta: uksemati alla, lillepotti või kirjakasti. Neid kohti oskab ka varas esmajärjekorras kontrollida.

Garaaž ja kuur

Hoia garaaž ja kuur alati lukus, eriti siis, kui need on elumajaga ühendatud. Pane luku taha ka tööriistad, redelid jms, et neid ei saaks kasutada majja sissemurdmiseks.

Korter turvaliseks

Muretse korralik ja tugev välisuks. See peaks olema vähemalt sama kindel kui trepikojauks. Kinnita uksehinged poltidega, et ust ei saaks eest ära kangutada. Uksepiida sisse võib paigaldada metallriba. Kui trepikojas ei ole fonolukku, võiksite majaelanikega selle paigaldamise üle nõu pidada ja selle muretseda. Kui fonolukk on olemas, ära lase sisse võõraid inimesi, kes ukse taga helistavad või sinu väljudes siseneda tahavad.

Hoovi kaitsmine

Takista potentsiaalse sissetungija tee siseõuele, kus tal on rohkem võimalust omaette tegutseda. Selleks võib koos naabritega ehitada kõrge aia.

Tundmatu külaline

Parim kaitse tundmatu külalise eest on uksesilm ja tugev uksekett. Ära kutsu sisse ühtki kahtlast isikut! Tee kindlaks, kas tundmatu on see, kellena ta end tutvustab. Kui ta esitleb end politseinikuna või soovib kontrollida gaasi- või elektrimõõdiku näitu, palu tal näidata oma töötõendit. Loa ehtsust võid kontrollida asjaomasesse firmasse helistades. Ära kasuta töötõendile märgitud telefoninumbrit, vaid otsi see telefoniraamatust.

Ära lase end häirida, kui külaline väidab, et tal on väga kiire. Õige inimene ei pane pahaks, kui peab sinu helistamise ajal veidi aega ukse taga ootama. Igaks juhuks kasuta ukseketti, kuni oled kindlaks teinud, kellega on tegemist.

Signalisatsioon ja seif

Kui sul on kodus palju väärisesemeid või kui elad piirkonnas, kus sageli pannakse toime vargusi, peaksid paigaldama signalisatsiooni. See on tõhus vahend sissetungija eemaletõrjumiseks. Küsi nõu spetsialistidelt. Ka kindlustusfirma oskab soovitada usaldusväärset turvateenuse pakkujat.

Valgustus

Varastele ei meeldi tegutseda hästi valgustatud kohas. Paljud sensorite või infrapunakiirguse abil töötavad välisvalgustid lülituvad tööle, kui nende jälgimisvälja satub mõni liikuv objekt. Sensoreid on võimalik lisada ka tavalistele välisvalgustitele.

Maja uksed

Kui maja uksed ei ole kindlad, ei ole kodu turvaline. Uks peab olema tugeva konstruktsiooniga ja vähemalt 44 mm paksune. Eriti kerge on lõhkuda ukseklaasi, sellepärast tasub nõrgad uksed massiivsemate vastu välja vahetada.

Täpsemat nõu lukkude kohta küsi lukke müüvatest kauplustest. Kasulikud on lukud, mida saab avada ainult võtmega. Sel juhul ei saa ukseklaasi sisse löönud varas seestpoolt ust lahti. Kui vargal õnnestubki akna kaudu sisse saada, ei suuda ta siiski kogu vara sama teed kaudu minema viia.

Uksesilm

Uksesilma kaudu on võimalik kindlaks teha, kes on ukse taga.

Aknad

Võtmega lukustatavast aknast pääseb varas sisse vaid klaasi purustades, kuid see tõmbab tema tegevusele liiga palju tähelepanu. Esmajärjekorras tuleb kindlustada strateegiliselt kõige ohustatumad aknad, mis asuvad esimesel korrusel, õuepoolsetes tubades, vihmaveetorude läheduses ja trepikojakatuse kohal.

Akende ette on võimalik paigaldada turvatrellid. Turvameetmete puhul tuleb arvestada tuleohtust ja kavandada päästetegevus. Soovitatav on paigaldada ka tulekahjust märku andvad suitsudetektorid.

Kodust ära

Sissemurdmine toimub enamasti siis, kui pererahvast kodus ei ole. Seepärast ei tasu oma tööl oleku aega ja puhkusesõite kõikidele avaldada.

Kasuta aegrežiimil töötavaid lüliteid, mis panevad sinu ära olles kodus tööle valgustid, raadio, televiisori ja muud seadmed. See jätab mulje, et pererahvas on kodus. Ära paiguta televiisorit ega videomakki nii, et need on aknast näha. Kui lähed õhtul välja, tõmba enne kodus kardinad ette. Enne puhkusele sõitmist lepi sõbra või naabriga kokku, et ta tühjendaks sinu postkasti, kohendaks kardinaid, koristaks aias lehti ja niidaks muru. Nii jääb mulje, et elu kulgeb oma tavapärast rada.

Asjade märgistamine

Vargad eelistavad väärtuslikke ning kergesti äraviidavaid ja müüdavaid esemeid, nagu televiisor, videomakk, arvuti, fotoaparaat, antiikesemed ning kuld- ja hõbeehted.

Märgi sellistele esemetele oma postiindeks ja maja- või korterinumber. Kasulik on ka üles kirjutada elektroonikaseadmete seerianumbrid, sest siis on sul kergem oma asju ära tunda.

Kui sa ei taha väärismetallist eset märgistada, tee sellest fotod, millel on näha toote proovitempel ja muud tunnusmärgid. Kui ese varastatakse, on politseil palju kergem omanikku leida.

Sõidukite turvalisuse tagamine

Registreeritud kuritegudest moodustavad autode ärandamised ja vargused autodest (nt stereoseadmed, mobiiltelefonid jms) üle veerandi. Nende kuritegude uurimiseks kulub politseil palju aega.

Auto turvalisus

Auto ärandamine või sinna sissemurdmine põhjustab selle omanikule palju vaeva ja kulusid. Elukutselise varga eest on autot väga raske kaitsta, kuid enamikku ärandamistest on võimalik valvsuse ja suhteliselt odavate ettevaatusabinõudega vältida.

Olulisi nõuandeid

Ära jäta auto uksi ega aknaid (ka katuseakent) lahti isegi siis, kui lahkud autost vaid mõneks minutiks. Ära jäta autosse isiklikke asju. Varas ei tea, et su kott ei sisalda midagi väärtuslikku ja võib autosse sisse murda, et see ära võtta. Kui asju ei ole võimalik kaasa võtta, ära jäta neid nähtavasse kohta, vaid pane pagasiruumi.

Märgista automakk ja stereosüsteem, võimaluse korral võta need alati endaga kaasa. Kirjuta üles seadmete seerianumbrid ja hoia neid kindlas kohas. Ära jäta kindalaekasse krediit- ega pangakaarte. Ära jäta autosse sõiduki tehnilist passi ega muid dokumente. See teeb auto müümise vargale tunduvalt lihtsamaks. Autost lahkudes võta kaasa süütevõti. Kasuta roolilukku. Tee seda isegi siis, kui pargid auto oma parkimiskohale või garaaži. Ära unusta garaažiust lukustada!

Pargi auto hea nähtavusega kohta. Autost lahkudes kontrolli, kas oled lukustanud kõik uksed ja pagasiruumi ning sulgenud aknad ja katuseluugi.

Lisanõuandeid

Lase auto registreerimisnumber graveerida kõigile klaaspindadele, näiteks akendele, esilaternatele ja katuseluugile.

Sel juhul on varas sunnitud need välja vahetama, sellega aga kaasnevad soovimatud kulutused. Hangi autole lukustatav kütusepaak ja erivõtmega avatavad rattamutrid. Kui autol on lukustatav kütusepaak, on varas sunnitud auto kütuse lõppemisel maha jätma. Kui autol on häireseade, ära unusta seda parkimise korral tööle lülitada. Kindlasti tasub kaaluda immobilaiseri paigaldamist. Küsi auto turvaseadmete kohta nõu ka oma kindlustusfirmalt.

Parkla

Vali auto parkimiseks hästi valgustatud ja kui võimalik, siis turvakaameratega varustatud valvega parkla, kus on määratud kindel sisse- ja väljasõidutee.

Kasutatud auto

Suhtu ettevaatlikult lehtedes või tänaval avaldatud autode ostu-müügikuulutustesse. Selgita, kas kuulutaja on see isik, kellena ta end esitleb. Kontrolli, kas sõiduki kere- ja registreerimisnumber vastavad dokumentides esitatud andmetele ja kas tehnilist passi ei ole võltsitud. Suhtu ettevaatlikult müüjasse, kellel ei ole esitada sõiduki tehnilist passi.

Jalgratas

Ratas on populaarne varastamisobjekt, sest selle saab kiiresti ja kerge vaevaga edasi müüa. Sellepärast tuleb oma sõiduvahend lukustada isegi siis, kui korraks poodi lähed.

Jalgrattaraamile võiks märkida oma isikuandmed, siis on politseil seda lihtsam tagastada. Kirjuta üles sinu jalgrattale iseloomulikud üksikasjad ja tee sellest igaks juhuks ka foto.

Ratta varguse korral aitab kirjeldus politseil õige omaniku üles leida.

Tugevast metallist valmistatud jalgrattalukud on kõige tõhusamad. Ketid võivad küll juhuvarga minema peletada, kuid sobivate vahenditega on neid kerge katki lõigata.

Rattale tuleb leida tugev kinnituskoht, näiteks laternapost või käsipuu. Kui jalgratta rattaid on lihtne lahti monteerida, kinnita esiratas jalgrattalukuga raami ja tagaratta külge.

Mootorratas

Mootorrattad ahvatlevad nii juhu- kui ka elukutselisi vargaid, kes hangivad neid edasimüümiseks või tagavaraosade saamiseks. Mootorratta kaitseks tuleb kasutusele võtta samad meetmed nagu autodegi puhul. Kui oled mootorratta parkinud, lukusta see. Paigalda roolilukk ja kinnita sõiduk teise mootorratta või liikumatu objekti külge, kasutades terastrossi või tabalukku. Paigalda mootorrattale signalisatsiooniseade.

Märgi mootorrattale sõiduki identifitseerimisnumber, registreerimisnumber või oma postiindeks. Selle võib graveerida, söövitada või kirjutada markeriga.