Vallavalitsus tänab kõiki osalejaid ning ootame uusi ja põnevaid konkursikandidaate järgmisel aastal. Kokkuvõtte kauni koduaia konkursist tegid konkursi komisjoni liikmed Harku valla aiaseltsist.

Lehed langevad, ka õitsvate lillede seas seisavad veel viimased, et pakkuda omapoolset värvi ja kirevust. Oma aias viibides on rahulik ja segamatu aeg meie endi jaoks, nautides hooaja jooksul muutuvaid võrratuid vaateid ja värvikombinatsioone.

Tahaksime ka oma koduvalla inimestele meenutada selle suve aiaseltsi tegemisi ja jagada muljeid.

Aiad olid avatud

Sel aastal oli esmakordselt kõikidel soovijatel võimalik läbi Harku Valla Aiaseltsi korraldatava ürituste sarja "Avatud aiad" siseneda üheksast aiaväravast, mis oli ka näha õnnestunult kujundatud sündmuse logol. Vastuvõtjal oli kindlasti suur annus ootusärevust, aiakülastajal aga uudishimu. Saime nendest aedadest hulga positiivseid emotsioone, nägime huvitavaid taimekooslusi, istutusalades tuli ette vanu tuttavaid ja uusi üllatajaid. I-le täpi pani loomulikult omanik, kes rääkis juurde kujunemisloo. Nende aedade nägemine andis meile võimaluse mõtiskleda selle üle, milline stiil ja taimegrupid on meile hingelähedased. Alustasime Triinu Loometi kollektsioonaia tutvustusest.

Omanik on tõeliselt hea taimetundja, sellepärast saime asjatundliku ülevaate. Kindlasti tõi põnevust juurde paljude lillede esmakordne nägemine. Selle aiaomanikuga peaks ühendust otsima need, kes tahavad oma aeda selliseid taimi, mida poest kindlasti ei leia.

Sama võib öelda ka eelmise aasta Harku valla aiakonkursist osavõtja Tiia Krausi kohta, kellel on väga palju kontakte tippaednike seas ja endalgi rikkalik taimekogu. Tuleb ära märkida, et üheski teises aias ei ole esindatud jaapani aiakultuuri meditatiivne aiaosa.

Tema konkursikaaslane oli Tiina Meliste. Mõlema aia nägemine tuletas kõigile meelde, et huvitavale taimede kooslusele peaks lisanduma eeskujulik hooldus.

Erinevad pärlid

Juunikuu lõpupärliks oli Ülle Michelsoni rajatud liigirohke aia tutvustus. Sisenedes aeda tajud asukohast tingitud erilist valguse ja varju mängu, sest ühest küljest piirab kogu haljastust kõrge paekallas, mille tippu on võimalik tänu perenaise hoolikale kivipaigutusele ronida. Allatulijatele oli muljeterohke elamuse finaaliks võimalus maitsta erinevaid münditeid.

Sellele vabas vormis meisterlikult teostatud aiale pakkus kontrastsust Luule Agu modernse funktsionalistliku terrassaia külastus. Iga taim joonistus välja kogu oma eheduses, kuna valik oli tehtud nende seast, kelle atraktiivsus on suve pikim. Rooside rida elamu lõunaküljes on värviküllane igal päeval ja iga ilmaga.

Kõigele lisandus veel võimalus pakkuda endale ka maitseelamust aiakohviku tegijate abil. Kellele meeldis istuda lõõskava päikese käes, kes aga otsis liaanide varju.

Sama tahaks öelda ka Hiie Graubergi lahke vastuvõtu kohta. Milline suur töö on tehtud juba iseenesest looduskauni asukohaga elumaja ümbruses!

Üheski teises aias ei ole kõndimas nii erinevaid metsaelanikke kui siin. Marika Raudsoo aed hakkab silma mitmekülgse kivikasutusega ja okaspuuvormide rohkusega.

Perekond Oro maakodu asukoht on aga sellepoolest tähelepanuväärne, et kogu asum sobitub väga hästi omavahel kokku. Oma krundile oli leidliku lahendusena kuhjatud pikad muldvallid ja süvendatud tiigike, see tekitas ainulaadse efekti. Köögis vajaminev kasvas praktiliselt sealsamas terrassil olevates kastides. See lahendus viitas moodsale lähenemisele. Taganurgas, kui oli ületatud sild, sattusime huvitavate detailidega grillmaja aiakohvikusse, mille menüü koosnes tervislikust toortoidust.

Lõpuüritus koos rohevahetusega tõi aga taimehuvilised jälle Viti-Vääna tee algusesse Triinu Loometi Luigelille kollektsioonaeda.

Kogu seda küllust on raske kirjeldada, sellepärast olgem valvsad järgmisel aastal!

Sellest suvest jäi kogu aiaseltsi liikmetele hea mälestus nendest headest inimestest ja nende loodud aedadest, kes toimetavad Raplamaal. See oli kui sõpruskohtumine! Tõdesime järjekordselt, et aiaga tegeleval inimesel on küllaga nii head meeleolu kui ka õhinat.

Samuti lisandus eelmisel aastal alustatud pikale nimekirjale veel nii mõnigi väärtuslik aiakülastus.

Meie seltsi tähelepanu ja huvi ei rauge ka järgmisel suvel. Oleme õnnelikud ja täname julgeid aiaomanikke. Kõik aitas kaasa ka aiaseltsiliste ühtekuuluvustundele. Me võime olla üksteisele huvitavad. Oleme maha pannud oma tee.

Võtke meiega ühendust (luule@agu.ee, liivi20@hotmail. com). Kohtumiseni, kes ka veel peidus on!