Oleme saanud vahendeid talgute korras ruumid korrastada ja koostada ehitusprojekt hoone edasiseks renoveerimiseks. Viimase projektiga soetame sinna vajaliku helitehnika! Oleme saanud abi ka mitmete ettevõtete poolt ja paljud külastajad on tulnud ka ise abi pakkuma! Ilmselt aegade jooksul kogutud hoone hea aura ja aktivistide entusiasm kutsub toetama!

Anneli ja Katri:

Idee sai alguse 2011. a jaanuaris ja aasta lõpuks jõudsime avalike ühisaruteludeni ning alustasime äriprojekti, mida vedasid strateegiakonsultandid Ülle Puustusmaa ja Elmo Puidet. See aasta läkski meil planeerimise tähe all. Kevadel 2012 saimegi juba tegutsema hakata. Tegime KÜSKi abiga juba mitmed talgud, sealhulgas 6.mail „Teeme ära" päeva raames, kus korrastasime õueala ja alustasime kerge remondiga saalis, laval ning keskmises klassiruumis. Eesmärk oli teha ruumid enam-vähem korda, põhimõttel et krohv kaela ei sajaks ja lagi pähe ei pudeneks.

Maikuu lõpus toimus esimene sündmus õues, milleks oli "Sõbralaat", kuid hoone sees oli kogu remont veel pooleli, ja see on praegugi veel lõpetamata. Tegime hoole ja innukusega remonti edasi ning ruumid said aina ilusamaks ja ilusamaks ning huvi sündmuste järele oli juba tuntav. Edasi veeres nagu lumepall, vaevu jõudsime pintslid puhastada ja ninalt värvi maha pesta, kui oli vaja juba külalisi vastu võtta ja soojalt tervitada.

Selline järjekord muutus meil peaaegu, et traditsiooniks kogu suve ja sügise sündmuste eel. Aga see oli ainult vahva! Nii see kõik alguse saigi kaks aastat tagasi.

Kust tuli tunne, et hakkaks ühele majale elu sisse puhuma?

Priit:

Olen käinud aastaid tagasi selles koolis tööõpetuse tundides ja kohaliku elanikuna sealt igapäevaselt mööda sõites hoone justkui kutsus endale külla. Entusiasmi hoone taaskasutamiseks lisasid ka Mäe talu eelmise perepoja Julius Põldmäe jutustused omaaegsest koolhoones toimunud aktiivsest seltsielust. Lisaks koolitundidele toimisid seal näiteringid, laulukoorid ja pillimängud. Kõik küla olulisemad sündmused on toimunud just selles hoones. Muide Julius on kaevanud omal ajal sellele nn uuele Rae koolimajale vundamendi kraavi ja püüan siis täna anda ka oma panuse hoone arendamisele.

Anneli ja Katri:

Ideed sünnivad ja saavad hoo sisse, kui need välja ütled. 2010 vahetult enne jõule, ühel talvisel õhtul Katri ja Anneli kepikõndi tehes unistasid suurelt ja rääkisid omavahel ideedest, said nii suure hoo sisse, et panid lausa öösel veel mõtted paberile kirja. Nüüd oli jäänud otsida vaid koht, kus oma ideid teostada.

Teadsime, et küll me koha leiame, kui selleks õige aeg. Jaanuarikuu alguses tuli kokku Vaskjala küla koosolek ning külavanem ootas ideid külaelanike poolt, mida Rae koolimajas teha võiks. Saime aru, et see on meie võimalus! Mida aeg edasi, seda rohkem saime endale toetajaid ja tänu nende julgustusele hakkasid soovid täituma.

Nüüdseks on iseenesest tekkinud üks mõnus meeskond, kes rõõmuga puhuvadki majale elu sisse. 

 
Rae koolimaja saalis on korraldatud kinoõhtuid, töötube, kontserte ja palju muud põnevat. Foto: Raekoda

Millised hetked või hetk on kõige enam meelde jäänud Rae vanas koolimajas?

Anneli:

Kõik hetked seal on väga-väga toredad olnud. Kõik meie tegevused on tehtud sooja südamega ning hea tundega ja loomulikult on seal väga palju nalja saanud. Kohe alguses oli hea lugu seinte remondiga. Teadsime, et seintel on lubivärv. Organiseerisime siis endale suure vanni kuhu lubivärv valmis teha. Kuna lubivärv tuleb segada pulbrist ja veest ning pidi seisma enne kasutamist, siis segasime selle valmis peaaegu vannitäie koolimaja välisukse kõrvale õues. Segasime suurte puutükkidega ja harjavarrega kuni pimeduse saabumiseni. Lõpuks saime hapukooretaolise kördi ööseks valmis. Peale laotasime kile ja äärtele telliskivid ning jäime ootele. Järgmine kord koolimajja tulles oli ärevus suur, sest ettevalmistused olid värvimiseks tehtud ja nüüd siis mõnus aeg pintslit käes hoida. Oh üllatust suurt, kui kohale jõudsime - mida polnud, oli vann koos meie kördiga!! Kuna olime tellinud endale sinna prügi äraveo, siis arvati, et see vann koos mingi imeliku kördiga on prügi ning läinud ta oligi. Hakkasime jälgi ajama nagu politseikoerad ja lõpuks jõudsime prügimäel tühja kummulikeeratud vannini. Kujutan ette, kuidas seda vanni tõsteti ja veeti. Pidime seinte jaoks välja mõtlema uue plaani. Neid naljakaid lugusid võib rääkima jäädagi.

Katri:

Naljalugudele, mida on ikka päris palju, vahelduseks üks kaunis hetk ka: on augustikuu õhtu. Olen laval koos teiste muusikutega ja esitame parasjagu üht sulnist meloodiat. Saali kahepoolsed uksed on täiesti avatud ja ka välisuksed on pärani lahti.

Vaade lavalt on lihtsalt lummav! Millised värvid koolimaja ees laiuvalt põllult! Õhk on kuum, teate, selline äikese eelne aeg ja lõhnab võrratult, ritsikad siristavad meie muusikaga võidu ja tundub, et inimesed saalis naudivad ka kogu seda kooslust sama palju kui mina. Kõik tundub olevat täielikus harmoonias! "Oo, kaunis hetk, sa viibi veel...", võiks veel mõelda. Õnnelikuks teevad sellised pilgukesed... Aitäh!

Priit:

Rõõmu tegid eelmise aasta Vaskjala külapidu ja külavanemate aastalõpu pidu, mis toimusid juba värskelt vuntsitud ruumides. Tore oli näha, et meie töö ja vaev oli läinud asja ette ja et inimesed nautisid seda täiega!

Millised on valla reaalsed plaanid Rae koolimajaga?

Priit:

Vald on täna toetamas meie koostatud äriplaani ja tegemisi ning usun, et nad on valmis koostöös külaliikumise ja aktivistidega äriplaani ellu viima.

Kui mõtleme suurelt ja ei sea piiranguks eelarvelisi vahendeid, siis kuidas teha Rae vanast koolimajast maailmakuulus paik, kui poleks mingeid piiranguid?

Priit:

Ühiselt koostatud äriplaani järgi peab hoonest saama multifunktsionaalne seltsimaja, kus leiavad oma nurga ka looduskallakuga lasteaed, muuseum, käsitöötuba ja ruumid külaliikumisele. Hubane liigendatav saal koos lava ja väliterassiga ning teisele korrusele rajatavad ööbimisvõimalused võimaldavad pidada juubeleid, pulmapidusid, seminare ja miks mitte ka erinevaid laagreid nii lastele kui täiskasvanutele! Lisaks tantsu, laulu ja muud huviringid moodustavadki hoone multifunktsionaalse kasutamise. Hoone privaatne asukoht ja piisav maa võimaldab rajada kõrvale Vaskjala laululava ning nii mängu ja tantsuväljakuid kui ka muid põnevaid rajatisi suusa-uisu radadest dendropargini.

Hoone põhiliseks trumbiks on tema looduslikult kaunis asukoht haruldase vaatega maalilisele kolmeküla väljale ning mitmete vaatamisväärsuste lähedus nagu Vaskjala tamm, Limu raba ja järv, Pirita jõgi oma kaunite vaadetega ja unikaalne maailmakuulus kolmekülaväli oma muinasastronoomiliste kiviringide ja muinasteede maagiaga. Lisaks veel läbi aegade ja aastakümnete hoonesse talletatud hea ja meeldiv aura mis just kõiki võlubki!

Seega selle kohal on väga suur potentsiaal ja ma usun et meie kõigi abiga suudame ühiselt koondatud ideed reaalsuseks muuta!

Anneli ja Katri:

Lihtsalt mõned märksõnad.
  • Tuled ja lähed hea meelega.
  • Saad mõnusat puhkust (saunad, terviserajad, loodus).
  • Kvaliteetne ja mõnus meelelahutus.
  • Hoolikalt valitud koolitused.
  • Hoone on säilitatud ja restaureeritud algupäraseks ja nostalgiliseks.