Puurmani nimega on seo­tud ka mu lapsepõlvekodu Tõrve külas ning mu isa ja teis­te lähedaste viimane rahupaik Kursi kalmistul, sest mõlemad asuvad ju Puurmani vallas. Mu lapsepõlvekoduks oli mu vanaema sünnikodu Siku ta­lus. Suvel ja koolivaheaegadel oli seal kuni üheksa last, kes olid tulnud vanaema juurde. Nädalavahetustel ja puhkuste ajal olid seal ka nende vane­mad. Koos tehti maatöid, käidi Pedja jõe ääres kalal ja võeti midagi muud huvitavat ette. Palju lauldi koos ja tehti nalja. Koos tunti end hästi.

2.Millega praegu tegeled? Räägi oma perest.

Minu lemmikõppeaineks oli Puurmani Keskkoolis tänu õpetaja Mänglile matemaa­tika. Seetõttu jätkasin peale keskkooli lõpetamist õpinguid majanduse alal ja omandasin ökonomisti eriala. Peale EPA lõpetamist alustasingi tööd Kambja sovhoosis ökonomis­tina ja täitsin seal peaökono­misti kohuseid. Kuid kuna mu poeg ei saanud tema tervisliku olukorra tõttu käia lasteaias ja ta vajas rohkem hoolitsust, siis valisin töö metskonnas raama­tupidajana, et saaksin rohkem aega temaga koos veeta. Nii sattusingi pikaks ajaks tööle metsamajandusse. Olen tööta­nud seal veel abimetsaülema ja metsaülemana ning tegelenud Metsaameti allasutuste audi­teerimisega. Töötades metsa­ülemana, asusin õppima Luua­le, et omandada kaugõppe teel lisaks majandusharidusele ka metsandusharidus.

Reformid metsanduse süs­teemis (metskondade liitmine, Metsaameti likvideerimine) tõid kaasa uued väljakutsed. Jätkasin tööd Statistikaametis, tegeldes põhiliselt loodusres­sursside (metsandus, jahindus, kalandus, maavarade kaevan­damine ja vee kasutus) statis­tikaga. Töö oli küll huvitav, aga kahjuks oli sealne töökeskkond küllaltki rusuv.

Nii juhtuski, et jätkasin tööd Põllumajandusminis­teeriumis kalanduse alal (nn metsast kalandusse). Algul olid mu teadmised kutselisest kalandusest kesised. Kuue­aastase töötamise jooksul on mul olnud hea võimalus aga selle alased teadmisi täiendada nii töökaaslaste abiga, kui ka täiendusõppe raames.

Minu ülesandeks on kut­selise kalandusega seotud in­formatsiooni töötlemine ja aruandluse koostamine. And­med, millega töötan, hõlmavad sisevete, Läänemere kui ka Atlandi ookeani kalapüügiga seonduvat. Väga palju sellest tööst on seotud riikidevahelise andmevahetuse ja aruandluse­ga väljapoole Eestit. Kuna info hulk on suur, siis on kahjuks sagedane see, et tööd tuleb ka kodus peale tööaega teha, et kõik aruanded õigeks ajaks val­mis saaks. Selle kompenseerib aga asjaolu, et inimesed, kelle­ga ma koos töötan, on toredad. Metsanduses töötades kogesin ka head tööõhkkonda. Peale oma eelmist töökohta tunnen taas praeguses töökohas, kui tähtis on tööl valitsev abival­midus ja ühtekuuluvustunne. Need kompenseerivad paljusid teisi puudusi.

Olen tütre ja poja ema ning väikese nelja-aastase tüdruku vanaema. Mu lapsed töötavad infotehnoloogia alal. Eriti kau­gele selles osas on jõudnud mu poeg, kes juba lapsena teadis, et tema tulevane eriala on seotud arvutitega. Täna on ta hinnatud spetsialist, kes oma töö tõttu peab sageli viibima välismaal.

kahekümne viie aasta on mu kodu olnud Harjumaal Lahemaa ääremail kena loo­dusega Valgejõe külas. Kuna mu töökoht on aga juba pikka aega Tallinnas, siis paratamatu on see, et mu uus kodu on tä­naseks tööle lähemal Tallinna linna servas.

3.Kuidas võib olla Sinu tööst kasu oma koduvalla inimestele?

Minu praegusest tööst on kahjuks Puurmani valla ini­mestele vähe kasu, sest minu töö puudutab just kutselist kalapüüki. Selle valla territoo­riumil ei ole aga ühtegi veeko­gu, kus tegeletakse kutselise kalapüügiga.

Küll tean ma aga oma töö tõttu, et Puurmani vallas asub üks vesiviljelusettevõte. Selle ettevõtte toodangut ma kind­lasti ostan poest. Sellega saan anda oma väga väikese panuse antud ettevõtte ja seal töötavate inimeste heaks. Samas ka pro­pageerida kalatoodete söömise tervislikkust. Mingit abi võib saada minult siit vallast pärit õppur, kes vajab oma õppetöös informatsiooni Eesti kalanduse kohta. Nimelt on Põllumajan­dusministeeriumi kodulehel avaldatud minu koostatud tabelid kalandust puudutava informatsiooniga. On olnud ka juhuseid, kus tudengid on pöördunud minu poole otse palvega täpsustada, kust on võimalik mingit täpsemat infot kalanduse kohta saada.