Kuidas Ojamaa kaevanduse töö mõjutab ümbruskonna inimeste elu?

Kindlasti on suurel tööstuslikul objektil oma mõju ümbrus­konnale, aga meie eesmärgiks oli ja on seda mõju miinimu­mini viia.

Peamiseks mõjuteguriks on müra, mida naabruskonnas elavad inimesed võivad täheldada sõltuvalt ilmaoludest. Ojamaal, võrreldes teiste Eestis tegutsevate kaevandustega, on vastu võetud mitmed meetmed müra vähendamiseks, näiteks suur osa müra tekitavatest kommunikatsioonidest on viidud maa alla. Peale selle on meie õnneks Ojamaa ja selle läheduses olevate majade vahel tihe mets ning see kaitseb majapidamisi ebameeldiva mürataseme eest, mis ületaks kehti­vaid keskkonnanõudeid.

Oma müra on ka meie konveieril, mille läheduses on viis majapidamist, aga nendele oleme ehitanud nii spet­siaalseid müratõkkeid kui ka lausa isiklikud konveieri ületuskohad ning loodame, et sellega on mure murtud.

Milline on Ojamaa kaevanduse ja Mäetaguse valla omavaheline koostöö?

Koostöö vallaga on olnud algusest peale hea. Kokkuleppel kohalike võimudega oleme projekteerinud ja ehitanud kõik kaevanduse tähtsamad tehnilised sõlmed.

Oleme kursis Mäetaguse spordi- ja kultuurieluga, oleme ühed suuremad valla kultuurielu toetajad, võib öelda, et vähe­sed spordiüritused toimuvad Mäetagusel ilma VKG toetuseta.

Väga hästi oleme läbi saanud Kiikla lastekoduga, mida toe-tame nii rahaliselt kui ka vabatahtliku tööga. Oma hoole alla võtsime Kirderanniku segakoori.

Ütleksin, et 3,5 aastaga sai Mäetaguse ka paljudele VKG töötajatele lähedasemaks ja kodusemaks, kuna oleme nüüd tänu Ojamaale rohkem kursis vallas toimuvaga, käime siin tal­gutel ja mõisapäevadel. Mäetaguse Meintacki kompleksis toi­musid mitmed meie siseüritused, millega jäime väga rahule.

Ojamaa kaevandus peaks vähemalt 17 aastat töötama, seega on ees veel 17 aastat koostööd, loodan, et vald sellest ainult võidab.

__________________________________________

 President toomas Hendrik ilves ütles Ojamaa avamisel järgmist:
"Põlevkivi on praegu Eesti põhiline energiaallikas ja jääb meile vähemalt väga oluliseks energiaallikaks ka nähtavas tulevikus. Kui õpime põlevkivi senisest paremini ja mitmekülgsemalt väärtustama, seejuures rõhutatult hoolides keskkonnast, siis käitume targalt. Mul on hea meel, et VKG on siin üheks tugevaks eestvedajaks, ning loodan, et Ojamaa põlevkivist saame varsti ka Eesti enda diislikütust. Tunnustagem uue kaevanduse avamisega seotud kaevureid ja insenere. Tänu teile on Eesti kodud soojad ja valged, meie e-riik toimib. Tänu teile on Eesti praegu Euroopa Liidus üks energia sisseveost vähem sõltuvaid riike, see aga on juba Eesti julgeoleku ja iseseisvuse küsimus."