Artiklites oli küll palju emotsioone, kuid kahjuks üsna vähe fakte ja objektiivset tõde asjade tegeliku seisu kohta.

Hetkeolukorrale vastavalt kajastas antud teemat ajakirjanik Margus Mikomägi 20. oktoobril ilmunud Raplamaa Sõnumite kaaneloos „Märjamaa vallas ühtlustub kultuurikorraldus". Päris selge on praeguseks see, et Märjamaa valla kultuuritöö korraldus vajab paremaks toimimiseks ühtsete põhimõtete rakendamist kogu vallas. Sellekohaseid otsuseid ei ole - vastupidiselt artiklites väidetule - Märjamaa vallavolikogu veel teinud. Vallavolikogu päevakorda on antud teema esimene lugemine kavandatud 20. novembril toimuval istungil. Tavaliselt arutatakse taolisi eelnõusid rohkem kui ühel istungil. Ümberkorralduste eelnõu avalikustatakse umbes nädal enne istungit Märjamaa valla kodulehel.

Hetkel tegeleb antud teemaga aktiivselt Märjamaa vallavolikogu kultuurikomisjon, kes parimate lahenduste väljatöötamiseks on korraldanud kohtumise rahvamajade ja Loodna SA juhtidega, tutvunud teiste valdade praktikaga kultuuritöö, huviringide ja inimeste vabaaja veetmise korraldamisel ning teemat mitmel komisjoni koosolekul arutanud. Tänase seisuga pole ümberkorralduste kava saanud veel vallavalitsuse heakskiitu.

Väljatöötamisel on mitmed variandid ja parim lahendus leitakse ühiste arutelude käigus.

Seega ei oska hetkel keegi anda täpset vastust sellele, missugune see uus kultuurikorraldus täpselt kujuneb. Kinnitame, et mingil juhul ei plaanita majade kinnipanemist ega kellegi lahtilaskmist, küll aga võivad muutuda majade haldamise põhimõtted, nendes toimuva töö korraldus ja senini kehtinud töökohustused.

Aktiivsete inimeste olemasolu kohtadel on kõige olulisem kultuurielu toimimiseks kohapeal. Millist kultuuri kohapeal teha tahetakse, peab aga otsustama, valla poolt pakutava toetuse toel, just kohalik inimene. Seda ei saa ette kirjutada volikogu ega vallavalitsus.

Küll on kohalikul omavalitsusel õigus, kohustus ja vastutus kasutada meie ühist maksumaksja raha parimal ja optimaalsemal viisil. Ajas muutub kõik, lühinägelik oleks nendest muutustest mööda vaadata ja arvata, et tänane olukord jääb kestma muutumatul kujul. Valla juhtide ja poliitikute ülesanne ongi neid muutusi tajuda ja leida tulevikus toimetulemiseks parimad lahendused. Kindlasti ei tohi sellise tegevuse tagant otsida tahet kellestki lahti saada või kedagi millestki ilma jätta.

Soovime kõigile rahulikku meelt ja kainet mõistust nii oma tegudes kui väljaütlemistes. Pooliku tõe kuulutamine ei vii meid edasi ja tekitab vaid asjatut vaenu ja vastasseisu.

Märjamaa vallavolikogu esimees Villu Karu
Märjamaa vallavolikogu kultuurikomisjoni esimees Teet Tomson