Nimetatud otsus sai määravaks Viimsi vallas nimetatud 5-aastase perioodil teostatud ulatuslikele vee- ja reoveerajatiste I etapi ehitustöödele.

Projekti lõpptähtajaks on määratud 01.07.2011, s.t selleks ajaks peavad olema tööd valmis ja lõpparuanne koostatud. Valmivast lõppraportist selgub esialgselt planeeritud eesmärkide täitmine.

Eelkirjeldatud perioodil on Viimsi vallas rajatud/rajatakse ligikaudu 170 km vee- ja reoveetorustikke. Samuti on rajatud Viimsi poolsaare keskel olevasse RMK metsamassiivi uute puurkaevudega veehaare, mille tootlikkus katab kogu Viimsi elanikkonna veetarbimise vajadused.

Tänaseks on teostamisel veel torustike rekonstrueerimine Miidurannas–Haabneemes ning vee- ja reoveetorustike paigaldus Muugal

Projekt “Viimsi veekorraldus II etapp“

Vaatamata kirjeldatud torukilomeetritele ei ole kahjuks rahalisi vahendeid jätkunud kogu Viimsi mandriosa katmiseks ühtsete vee- ja reoveevõrkudega. Seega esitasime uue rahastamistaotluse Ühtekuuluvusfondi perioodi 2007–2013 vahenditele, et eelmisest projektist välja jäänud piirkondade vee- ja reoveetorustikud saaksid ikkagi välja ehitatud.

Seisuga 30.04.2010 andis SA Keskkonnainvesteeringute Keskus positiivse rahastusotsuse projektile “Viimsi veekorralduse II etapp”. Nimetatud projekti mahus ehitatakse välja veetöötlusjaam ning veeja reoveetorustikud Leppnee me ja Püünsi külas, piirkonnad Randvere külas, Lubja külas, Muuga külas ja Haabneeme alevikus.

Siinkohal rõhutame, et antud projekti raames viiakse ellu ainult vee- ja reoveerajatiste ehitus, s.t sadeveesüsteemide ja teekatete rajamist nimetatud projekti käigus ei rahastata, taastatakse olemasolevad teekatendid.

Geodeetiliste tööde teostamine

Jaanuaris 2011 sõlmiti töövõtulepingud geodeetiliste tööde teostamiseks ASiga KjaH ning Rakendusgeodeesia ja Ehitusgeoloogia Inseneribüroo OÜga.

Geodeetilised tööd peavad olema valmis maikuuks.

Ehitustööde teostamine

Peale geodeetiliste uuringute valmimist viiakse läbi piirkondade projekteerimis-ehitustööde hankemenetlused. Ehitustööd tuleb seejuures lõpetada 2013. aasta jooksul. Ehitustööde teostamisel tuleb paratamatult arvestada ebakorrapärase liikluskorralduse ning tööde osaks oleva transpordimüraga. Seetõttu palume juba ette mõistvat suhtumist meie tegevusele, mille eesmärk on kõikidele Viimsi mandriosa elanikele pakkuda kvaliteetset veevarustust ja reovee ärajuhtimist.

Ehitustööde piirkondadesse on paigaldatud infotahvlid, millelt on võimalik saada infot ehitusaegade ja kontaktisikute kohta.

Omalt poolt oleme ehituslepingus sätestanud, et tööpäeva lõpus võib lahtiseks jääda, mitte suurem kui 3x4 m ümbritsetud piiretega kaevik. Enne tänavate sulgemist tuleb teatada igale kinnistule eraldi, kui pikaks ajaks puudub kinnistule ligipääs. Töövõtja kohustub organiseerima tõrgeteta prügiveo.

Siiani on suurimaks probleemiks ehitustööde käigus väljakaevatud pinnase (mis ei sobi tagasitäiteks) ladustamine. Tegemist on probleemiga, millel ei ole ühest lahendust. Ehitusettevõtjate soov on leida ladestusplats Viimsi vallast, et selle võrra hoida kokku transpordikuludelt.

Samas ei soovi keegi seda pinnast tasuta, kuid tasu eest ollakse lahkelt nõus andma kinnistule ladestuluba. Tagajärjeks on kinnistu, mille esteetiline välimus ei kannata mingit kriitikat ning samuti välistatakse kinnistu hilisem võimalik realiseerimine.

Teisest küljest, nõudes ehitusettevõtjalt pinnase transportimist jäätmekäitlusesse (tuntumad kohad Väo karjäär ja Kopli ladestusplats), peame arvestama, et rasked veokid (täismass ca 20–25 tonni) kasutavad sõitmiseks nii Viimsi vallale kui ka riigile kuuluvaid teid, mis ei pea nii suurele koormusele vastu ning tulemuseks on teede lagunemine. Täna oleme esitanud Viimsi vallale palve leida valla territooriumilt ladestusplats, kuhu oleks võimalik ladustada väljakaevatud pinnast. Samas oleme väga tänulikud kõikide kodanike poolt välja pakutud ideede eest, mis annaksid väljakaevatud pinnasele (suuremas osas savipinnas) uue elu toormaterjalina.

Vaegtööde teostamine

Juhul, kui ehitustöid teostatakse perioodil, kus haljastuse ja teekatete taastamine ei osutu enam temperatuuri languse tõttu võimalikuks, on lepingus sätestatud ehitusettevõtjale kohustus teostada nii haljastuse kui ka teekatete taastamine hiljemalt maikuu lõpuks.

Kasutuslubade taotlemine

Kõigile valminud piirkondadele taotletakse Viimsi Vallavalitsusest kasutusload. Täna on taotlemisel kastusuload järgmistele piirkondadele: Pringi küla Rohuneeme tee maismaapoolne osa, Vana-Muuga II piirkond, Kiigemäe tee piirkond ja Rummu tee piirkond.

Teenusega liitumine

Pärast ehitustööde lõppu ja torustikele kasutusloa väljastamist edastatakse kõikidele kinnistutele, millele on rajatud vee- ja/või reovee liitumispunktid teatised, kus teavitatakse kinnistu omanikku liitumise võimalikkusest.

Liitumiseks tuleb vee-ettevõtjale esitada liitumistaotlus, millele vastavalt väljastab AS Viimsi Vesi liitumistingimused. Liitumistingimuste alusel tuleb kinnistu omanikul tagada kinnistu torustike väljaehitamine alates liitumispunktist (üldjuhul kanalisatsioonil vaatluskaev ja veevärgil maakraan kinnistu piiril) kuni elamuni.

Liitumistasu võimalikuks hüvitamiseks vastavalt Viimsi Vallavalitsuse 28.04. 2006. a. määrusega nr 26 kehtestatud ja 02.03. 2007. a määrusega nr 21 ja 17.08. 2007. a. määrusega nr 47 muudetud “Viimsi valla ühisveevärgi ja/või -kanalisatsiooniga liitumisel liitumistasu hüvitamise eeskirjale” tuleb kinnistu omanikul esitada kirjalik taotlus ASi Viimsi Vesi kaudu.

Täpsem informatsioon ja viited kohaliku omavalitsuse seadusandlusele, mis käsitleb liitumistasusid ning nende võimalikku hüvitamist, on toodud ASi Viimsi Vesi koduleheküljel www.viimsivesi.ee.

Oleme vallaelanikele südamest tänulikud mõistva suhtumise eest, mis puudutab ehitustöödest tulenevat ja teie igapäevast elukorraldust häirida võivat tegevust.