Piirkonnavoorus 8. klasside arvestuses jagas Aksel Borkvel 9.- 10. kohta. Tubli! 9. klasside arvestuses osalesid Hanna Rätsep ja Steven Andrekson. (õp Kaja Maripuu) Algklasside matemaatikanädalal selgitati klasside parimad peastarvutamises ja nuputamises.

Sel aastal oli nädala teemaks mäng, nii sai igas matemaatikatunnis oma oskused ja teadmised läbi mängu proovile panna.

Päevaülesande lahendamisel läks vaja peastarvutamist, lapsed on leidlikud - kes ise hakkama ei saanud, võttis telefoni appi. Nädala lõpus autasustati parimaid matemaatikud. (õp Heli Lilleste) Vanema kooliastme matemaatikanädalal jagus tegevusi igaks päevaks. Esmaspäeval ja neljapäeval kõik õpilased nuputasid, teisipäeval toimus peast arvutamise võistlus, kolmapäevaste kunstiõpetuse tundide teemaks oli „Matemaatika kunstis" ja reedel arendati finantsoskusi arvutiprogrammiga „Valitse oma raha". Igal päeval oli võimalus lahendada päeva ülesanne. Igal alal ja igas klassis selgitati välja paremad, keda premeeriti maiustustega. 7. veebruaril toimus järjekordne maakondlik matemaatikaviktoriin „Nuputa" 5.-6. klassidele.

Meie kooli esindasid Hanna Etti, Marie Saar, Aron Lemets ja Kaur Mihkel Kask, kes saavutasid tubli 5. koha 18 võistkonna hulgas. (õp Vilja Jansen) Koolitants 2013 Pärnu- ja Saaremaa maakondlik eelvoor toimus 9. veebruaril Pärnu Kontserdimajas. Teiste seas osales festivalil 45 õpilast Tori koolist.

2.-3. klassi tüdrukute esitatud „Unenägu lilledest ja liblikatest" oli meie nägemuses tõeline tüdrukute tants, kus peaosas lendlevad rätikud ja plastiline liikumine.

Poisid aga jutustasid tantsuliselt ühe matkalkäigu loo. Ning nagu korralikul matkal tuleb ette seiklusi ja üllatusi, nii lõpetas ka „Matkasellide" tantsu ootamatu kohtumine karuga. Pealkirja „Vahepeatus planeedil Maa" kandis 4.-5. klassi rühma poolt esitatud estraaditants, mille teemaks tulnukate külaskäik maale. 6.-9. klassi neidude tantsu- ja kostüümiidee pakkusid sel korral tüdrukud ise, õpetajana aitasin vaid natukene samme seada. Välja tuli minu arvates päris tore sõjaväe teemaline tants „Staap N9".

Tänan väga kõiki tantsijaid, lapsevanemaid ja õpetajaid, kes festivalil esinesid või abiks olid! Jõudu ja visadust harjutamiseks ning järgmisel aastal kindlasti jälle! (Tantsuõpetaja Andra Sõmer) 2013. aasta emakeeleolümpiaadi teemaks oli "Õigekeelsus keelemaastikul, meedias ja mujal".

7. klassist osales väga hoolikalt KADRI MÄNNIMETS, 9. klassist osales olümpiaadil JANELI KIRIKAL. (Juhendaja eesti keele õpetaja Juta Lange) Juba viiendat aastat võtavad meie kooli 6. klasside õpilased osa projektist "Kaitse end ja aita teist".

Projekt sisaldab erinevaid teoreetilisi ja praktilisi õppusi politsei, piirivalve, pääste ja esmaabi spetsialistide poolt. Esimene 2 x 45 min koolitust oli päästeameti spetsialistidelt.

Projekt lõpeb mai lõpus laagriga, kus omavahel võtavad mõõtu maakonna koolide esindused nii teoorias kui ka praktiliste ülesannete lahendamisel. (6. klassi juhataja õp Anne Rätsep) Vastlapäeva kommete hulka kuulub traditsiooniliselt liu laskmine. Nii toimus see meie koolis ka tänavu. Selgitati välja iga klassi pikima liu laskja. Põnevust päeva lisas ka teatevõistlus, kus segavõistkondade iga liige pidi täislastis kelguga ümber takistuse liikudes õnnelikult oma võistkonna juurde tagasi jõudma. Lõunasöögiks oli sel päeval nagu ikka hernesupp ja vastlakukkel.

Teist aastat järjest toimub 7. klassis kaks kuud kestev projekt, mis lõpeb sõbrapäeva kohviku läbiviimisega 14. veebruaril.

Sellel aastal oli kohviku teemaks „Reggae ja rastafari". Kahe kuu jooksul valmistasid 7 õpilast ette kohviku kujunduse, õppisid valmistama sobivaid suupisteid, koostasid kulude kalkulatsiooni ja analüüsisid toote hinna kujunemist, valmistasid ise müüdavad suupisted ja müüsid läbi päeva kohvikus ning jagasid võrdsetel alustel kasumi. Projektis osalemine annab lastele ettevõtlusalaseid teadmisi ja võimaldab praktikas ise kõike kogeda.

Lapsed ise jäid oma tööga rahule. Läbi päeva hindasid nende tööd ka klasside vanemad ja huvijuht. Nende hinnangud arutame koos läbi järgmisel nädalal. (õp Anne Rätsep) Eno Raua 85. sünniaastapäeva tähistasid algklasside õpilased lõbusa raamatupeoga. Üritusele oli saabunud ka veider vanatädi, kes tutvustas end Eno Raua endise klassiõena. Oli see nüüd tõsi või mitte, aga vahvad etendused oskas see tädike raamatutest välja võluda küll.

1. klassi laste esituses said vaatajad näha katkendit „Väikese motorolleri" raamatust. Etendusele järgnev mäng tuletas kõigile meelde, kuidas liikluses õigesti käituda.

Loo „Siili keedupott" lavastasid 2. klassi õpilased. Õnneks ei pidanud siilipoiss oma keedupoti üle kaua kurvastama. Lisaks maitsvale õunasupile sai sellega veel keeta kohupiima klimpe ja hakklihakapsast. Sellised lõbusad toidunimed läksid liikvele "Rikkis külatelefoni" mängust.

3. kassi laste esituses saime näha katkendit „Sipsiku" raamatust. Lugu tuletas kõigile meelde, et talvisel ajal tuleb ka oma sulissõprade eest hoolitseda. Mängus „Lendab, ei lenda" selgus aga, et mõni laps on näinud õhus lendamas isegi lehma, motorollerit ja õpetajat. Eks siis peab ka nende jaoks toidulauale palukesi poetama!

Katkendi „Naksitrallide" raamatust esitasid 4. klassi õpilased. Nende lugu rääkis sellest, kuidas rotid olid vallutanud linnakeses kõik tänavad ja haljasalad ning luusisid ringi isegi koolimajas. Hea, et meie kooli rotiuputus ei ähvarda, kõik rotid said „Hiirelõksu" mänguga kinni püütud.

Sünnipäevapeo lõpus oli võimalus nautida plakatinäitust, mis valmis Eno Raua raamatute põhjal. (õp Astrid Roosileht) 15. veebruaril toimusid Jõulumäel Pärnumaa 33. Talimängude murdmaasuusatamise võistlused, ühtlasi selgitati ka maakoolide ja Pärnumaa meistrid.

Tori koolist osales võistlustel 13 noort sportlast, kes kõik oma vallale talimängude arvestuses punkte tõid. 5. koha 1,8 km distantsil tüdrukute D klassis saavutas Elis Limberk ajaga 10:13,0, samuti tubli 6. koha saavutas Harry Annus poiste E klassis ajaga 10:10,9. Tori kooli ja valda esindasid veel Janar Saar, Heleri Pajuste, Marwin-Joseph Virkus, Germo Pärnik, Nele Liis Sams, Galina Kuusik, Karina Prants, Andreas Kallaste, Aron Lemets, Kevin Künnapas, Andero Pilt. (Õpilastega käis kaasas õpetaja Andra Sõmer) 19. veebruaril toimus Pärnu MV saalis 3. klasside viktoriin. Kohale oli tulnud 23 võiskonda. Meie kooli esindasid Carl Aadam Vihrov, Henry Veeväli ja Karmen Toomet. Nii nagu viktoriini nimi, VARIA, oli küsimusi seinast-seina.

Taheti teada nii aasta lindulooma, kui ka seda, missugune automark võttis esimesena kasutusele turvavöö. Viktoriin laiendas silmaringi nii juhendajatel kui lastel. (õp Eve Kukk) 9. klassi õpilaste elu muutub praegu iga päevaga. Klassijuhatajana ma kipun arvama, et eelkõige muutuvad iga päevaga nende mõtted tulevikust. Juba märtsis, see on mitu kuud enne 9. klassi ametlikku lõpetamist, tuleb gümnaasiumis õppimist jätkata soovijatel minna katsetele.

Millist kooli valida? Millist õppesuunda valida? Kas üldse minna gümnaasiumi? Kui palju küsimusi ja iga 9. klassi õpilane peab ise enda soovides, tahtmistes selgusele jõudma. Seepärast otsustasime kooli juhtkonnaga, et kutsume appi meie oma kooli lõpetanuid, kes nüüd Pärnu gümnaasiumides õpivad.

Esimesse klassijuhatajatundi kutsusime HELERI MÜRELI, ELIS LOOGI ja RANNO TASASE. Nendega koos tuli ka Pärnu Koidula Gümnaasiumi direktor INDREK KALDO. Räägiti ära kõik õppesuunad, valikainete võimalused, õppetöö korraldus ja huvialane tegevus. Direktor rõhutas eriti Koidula gümnaasiumi kindlat suunda teadlikule õppimisele, mis kindlustab tulevikus tasuta koha õppimiseks Eesti kõrgkoolides, samas annab võimaluse jätkata õpinguid ka Euroopa parimates kõrgkoolides.

Selle pika jutu peale sõna saanud KASPAR RÄTSEP alustas Pärnu Ühisgümnaasiumi tutvustust toreda vastandusega. Talle tundus eelneva jutu põhjal, et Koidula koolis ainult õpitakse ja eelkõige reaalaineid, aga Pärnu Ühisgümnaasiumis on õpilastel võimalik õppida ka humanitaaraineid ja teha sporti ning olla lõbusad ja aktiivsed. Nädala pärast tuli meile külla veel MIINA AROP, kes õpib ka Ühisgümnaasiumis.

Tema rääkis pikemalt võimalustest, mida tänapäeva kooliõpilased leiavad igasugustest huvitavatest rahvusvahelistest projektidest. Miina soovitas: „Kui keegi pakub mingit projekti, ole alati valmis kuulama ja kaasa lööma!"

Miinaga koos tuli LIIS KÜNNAPAS, kes tutvustas õppetöö korraldust Hansagümnaasiumis. Õpilastel on valida reaalõppesuund (+IT), ettevõtluse õppesuund, humanitaarsuund (+meedia), loodusõppesuund või sisekaitse õppesuund. Lisaks saab õpilane valida veel vabavalikaineid olenemata õppesuunast. Kool pakub 9. klassi õpilastele võimaluse külastada veebruari lõpus valitava suuna valikainetunde. „Koolis õpetatakse loovust, ettevõtlikkust ja elus hakkamasaamist" - nii on kirjas kooli tutvustaval lehel. Ja siis astus 9. klassi õpilaste ette alles eelmisel aastal Tori kooli lõpetanud IVO LEESAR. Tema õpib nüüd Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasiumis.

Selles koolis on esimene valik humanitaarklass, kus õpitakse keeli (ka ladina keelt), ja teine valik sotsiaalklass, kus muuhulgas politoloogiat, sotsioloogiat, valikainena meediat. „Ärge arvake, et meil õpivad ainult nohikud!" kinnitas Ivo. Koolis on huvitavat tegevust palju: toimuvad salongiõhtud, avalikud loengud. Eriti põnev on klassibändide konkurss, millest võttis osa ka Ivo klassi bänd looga „Tori hobune". Sütevaka koolis õppimine on tasuline, väga hästi õppijad saavad soodustusi. Kui kõik need jutud said kuulatud, pilk heidetud ka Pärnu Ülejõe Gümnaasiumi kodulehele, on selge, et valikuvõimalusi on palju. 9. klassi õpilastel on raske otsustada.

Oma võimete kaalumisel, oma õppimissoovi selgitamisel saab olla abiks Ranno Tasase soovitus: „Mõelge kõrgelt! Valige parim enda jaoks!"

Veel on 9. klassil aega! Katsetele tuleb minna alles märtsikuus. Enne seda kutsusid kõik gümnaasiumid ja kutsekoolid õpilasi infomessile „SUUNAJA". Peale kõigi koolide tutvustati seal õppimisvõimalusi välismaal, vabatahtlikku tööd, toimusid messiviktoriinid, erialatöötoad. Kohal oli ka Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu ja Füüsika Seltsi Teadusbuss. Korraldati soovijatele õppekäik Pärnu Kutsehariduskeskusesse.

Nädala pärast kutsusid õpilasi Pärnu tööstusettevõtted. Elektroonikast ja infotehnoloogiast huvitatuid võõrustas Oshino Electronics OÖ, metallitööst ja masinaehitusest huvitatuid kutsus Lasertool OÖ, puidutöötlemise huvilisi võttis vastu Skano Grupp AS, majutamis- ja toitlustusvaldkonnaga tutvumiseks kutsuti huvilised uhkesse Strand SPA & Konverentsihotelli. Esialgu ikka tutvuma, siis ametit õppima ja siis juba praktikale ning lõpuks ka tööle. Kõik võimalused on olemas! (9. klassi juhataja Juta Lange)

Koolis tähistame Eesti Vabariigi 95. aastapäeva mitme üritusega. Kolmapäeval enne 24. veebruarit toimus rongkäik kalmistule, kus ühiselt süütasime küünlad Jaan Tammanni ja Andres Saali haual, laulsime Vabadussõja ausamba juures „Mu isamaa armas", kuulasime temaatilist tervitust vallavanemalt. Rongkäik oli vastuseks Pärandiaasta 2013 korraldajate üleskutsele noorte ja vallajuhtidega koos mõelda paikkonnale olulistest inimestest. Laupäeval, 23. veebruaril osales kooli esindus maakonna noorte rongkäigus ja sellele järgneval ansambel Trafficu peol noortekeskuses. Uuel nädalal ootab kooliperet ees pidulik aktus ning reedel, 1. märtsil, esinevad kõik 9. klassi õpilased oma uurimistööd tutvustava ettekandega kooli uurimistööde konverentsil.