Tänavuse eelarve põhitegevuse tulu on 2 025 357 eurot, millest suurimat osakaalu omab üksikisiku tulumaks 1 090 467 eurot. Kulude jaotuse struktuur on sama, mis eelnevatel aastatel. Oluline ja positiivne muutus on see, et suutsime taastada kõikide töötajate ja teenistujate töötasud alates 1. märtsist 2008. aasta tasemele. Vahepealsel perioodil ei ole töötasusid tõstetud.

Alates jaanuarist tõstis Vabariigi Valitsus õpetajate miinimumtöötasu. Arvestades asjaolu, et lasteaia õpetajate ja õpetajate abi töö on sama olulise väärtusega, tõstetakse alates 1. märtsis lasteaia õpetajate ja õpetajate abide töötasusid 10-12%. Tean, et aastate jooksul toimunud hinnatõus ja inflatsioon teeb meie inimeste rahalise olukorra keeruliseks, kuid loodan, et töötasude taastamine leevendab olukorda. Viimase kolme aasta eelarve koostamise juures oleme alati arvestanud töötasude taastamisega, kuid kahjuks ei olnud võimalik seda teostada.

Teedehoiule on planeeritud 92 821 eurot. Lisaks talihooldusele on eelarves planeeritud ka asfaltaukude plommimistööd, kruusateede hooldus ja teede remont. Antud eelarve rida sõltub suuresti lumerohkusest ja taliteenuse hinnast.

Lisaks ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni süsteemide investeeringutele Aravetel ja Käravetel jätkame koostööd AS-ga Paide Vesi Ambla aleviku ühisveevärgi II etapi teostamisel. Projekt on veninud seoses aktsiaseltsi juhatuse liikme vahetusega. Lisaks veeprojektidele investeerime Aravete spordihoonesse 15 000 eurot energiasäästu meetmete rakendamiseks, milleks saame toetust riigilt. Tänaseks on valminud koostöös Ambla Spordiklubiga spordihoone projekt ning EAS-le on esitatud esimene rahastuse taotlus.

Jätkuvalt on vallale olulised mittetulundusühingud. Sellel aastal toetame MTÜ-de tegevust kokku 21 147 euroga. Meie aktiivsed MTÜ-d korraldavad koostöös omavalitsusega erinevaid kultuuriüritusi ja pakuvad vaba aja veetmise võimalusi.

Arvestades viimaste aastate muutuvat majanduskeskkonda võib öelda, et meil on mõistlik eelarve. Hea meel on tõdeda, et suudame täita varasemalt võetud eesmärgi - taastada töötasud.

Oma rahaliste võimaluste juures peame arvestama seda, et kõike ei ole võimalik alati korraga teostada. Tänan hallatavate asutuse juhte, volikogu ja vallavalitsust hea koostöö eest eelarve koostamisel.