Olid pöördelised ajad. Pilistvere kihelkonnas saame olla rõõmsad, et ka siin, väikeses maanurgas oli sedavõrd julget pealehakkamist, et asutati esimene avalik mittekommunistlik partei Nõukogude Liidus - Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Partei. See, mis praegu tundub enesestmõistetav, oli tol ajal hullumeelne julgustükk.

Tagantjärgi väidavad kõik justkui ühest suust, et nad ajasid vaba Eesti asja. Siiski tuleb tunnistada, et nii varakult julgeti see ühemõtteliselt välja öelda just siin Pilistveres ERSP loomise alusdokumentides 20. augustil 1988.

1988 aasta 2. novembril rajati siin üle Eesti tuntud esimene mälestusmärk kommunistliku genotsiidi ohvritele. Kui ERSP loomine oli hullumeelne julgustükk, siis avalikult tunnistada kommunistlik partei repressiivseks organisatsiooniks oli täiesti mõeldamatu. Ometi just sellist julgust näidati üles siinsamas Pilistveres.

25 aastat hiljem oleme tänulikud ja rõõmsad, et toona algatatu on jäänud püsima ning areneb edasi. Pilistvere toob endiselt inimesi kokku nii lähemalt kui kaugemalt.

Justkui kingitusena veerandsajandi möödumise puhul saab põhjalikult remonditud ja värske ilme Pilistvere kiriku vastas üle tee asuv vana pastoraat - ERSP sünnikodu.

Pühapäeval, 18.augustil kell 13.00 peame tänujumalateenistust kirikus, vaatame renoveeritud vana pastoraati ja peame heade mõtete talguid. Rõõmsa kohtumiseni!