Veemaratoni võistlejaile päev läbi puhunud vastutuul kuni 15 m/sek pani õhtuks jõe tagurpidi voolama, laial ja lagedal jõelõigul Tori Põrgu juures mõõdeti ühel hetkel laine kõrguseks kuni 40 cm. Hommikul distantsi alustanud 78 paakonnast jõudis õhtuks finišisse 58, lühema distantsi üheksast alustajast lõpetas 8 paatkonda ehk siis katkestajaid oli kokku ligi veerand.

Osalejate keskmine vanus oli üle 36 eluaasta - päris palju oli üle viiekümneseid võistlejaid. Katkestajad olid enamikus sellest keskmisest nooremad, järelikult „vanakeste" vintske olek ja kogemused tähendavad päris palju. Päris mitmed väiksemate kogemustega paatkonnad, kes olid tulnud lühemale distantsile kogemusi omandama, ei hakanud kangelaslikult tundmatute kärestikega võitlema, vaid tulid enne kärestikku kaldale, hindasid oma võimeid ja oskusi selle jaoks ning kui leidsid, et asi kahtlane, siis vedasid paadid kärestikust kaldal mööda. Väga mõistlik käitumine - rumalaid riske ei ole vaja võtta.

Tõsisemate kohtade juures - Laupal, Jändjal, Kurgjal, Suurejõel ja Toris - olid võistlejaid turvamas Pärnu Lahe Merepääste Seltsi päästeülikondades päästjad. Suurem vaatemäng pealtvaatajate jaoks toimus ettearvatult Jändjal, kus tammist allasõidul võis näha väga erinevaid olukordi.

Eksootilisematest võistlusvahenditest olid kolm startinud vesijalgratturit sunnitud katkestama, kuid väga kõva pingutuse tegi pärnakas Raul Kivi, kes aerulauaga 47 km distantsile startinult jõudis finišisse ajaga

9:07:34. Aerulaud on surfilaua moodi veesõiduvahend, millel sõitja seisab püsti peal ja sõuab kanuumõla moodi aeruga.

Tagantjärele võistlusolusid hinnates võib öelda, et tegelikult olid võitjateks kõik finišisse jõudnud. See oli tõeline võimete proovilepanemise päev.

Kui tulevikku vaadata, siis ilmselt tahame selle võistluse korraldamisega jätkata. Seda enam, et võistlejate huvi on jätkuvalt olemas.

Tänavu oli osalemas kaks paatkonda Soome aerutamise ja sõudeliidust - tagasisidena ütlesid, et neile jõgi väga meeldis ja pole võimatu, et tuleval aastal tulevad juba suurema seltskonnaga.
_______________________________

Türi-Tori III kiirlaskumise täisprotokolli leiab lehelt http://www.matkahunt.ee/tulemused/?act=finish