Mida me näeme täna sellelt meie püramiidilt? Püramiid on altpoolt kitsenev. See annab tunnistust elanikkonna vananemisest ja vähenemisest. Eakate osakaal on juba praegu suur ja see suureneb veelgi. Seda mõjutab lisaks eakate vanuselisest suhtarvust tulenevale tõusule, arstiabi ja meditsiini parem tase ning sellest inimese pikenev eluiga. 45-60 aastaste inimeste suur hulk. Inimesed, kes on 10 aasta pärast siirdunud või siirdumas pensionile. Suur hulk on „laulva revolutsiooni" lapsi. 15-30 aasta vanused, kes käivad koolis, on jõudnud kõrgkooli või alustamas oma elu. Nende edasine toimetamine sõltub väga palju saada olevast töökohast, elamispinnast, elukeskkonnast ja teenustest, mida ümbrus pakub. Kõige suurem on just selle vanusegrupi osakaal inimestest, kes suunduvad välismaale. Kõige liikuvam vanuserühm elanikkonnas. Tänaste kuni 15 aastaste laste pealt on võimalik juba ette näha, et 20 aasta pärast on lapsi vallas lasteaedades ja koolide esimese astmes sama palju või veidi vähemgi kui täna. 20 aasta pärast on Ambla valla püramiid terava tipuga allapoole. See ennustab tegelikult suuri probleeme kogukonna toimetulekus. Suurt tööjõupuudust, väheseid tulusid, halvenevat teenuste kvaliteeti ja nende hinnatõusu. Normaalne oleks tipp üleval, nagu Egiptuse püramiididel.

Mida me võiksime ja peaksime selle teadmisega tegema? Maksumaksjate arv vallas väheneb. Eelarve tuludele pole võimalik ette näha olulist kasvu (10-20 aastases perspektiivis), pigem vastupidi, juhul muidugi kui riik ei otsusta põhjalikult muuta omavalitsuste rahastamist. See aga on väheusutav, sest ka riiklike funktsioonide täitmiseks napib krooniliselt raha. Eakate ja hoolt vajavate elanike arv suureneb. Kulutused sotsiaalabile ja toimetulekule kasvavad.

Vaja on luua täiendavaid kohti hoolekandeasutustes. Kriitiline on säilitada arstiabi kättesaadavus võimalikult kodu lähedal. Apteek ja ravimite kättesaadavus. Laste arv meie haridusasutustes oluliselt tõusma ei hakka. Õpilasi ei jätku koolide vanematesse astmetesse, kus riiklik hariduspoliitika ja pearahasüsteem ei võimalda pakkuda pedagoogidele täiskoormust ja -palka. Omavalitsuse võimalused toetada on kasinad. Hiljuti avaldatud Geomeedia omavalitsuste võimekuse uuring sisaldab endas materjali muuhulgas rahvastiku arengutrendide kohta aastateks 2012-2030. Ambla vald paigutub selles uuringus ääremaastumise riskiga omavalitsuste hulka. Kui võtta aluseks nn baasstsenaarium, siis selle alusel väheneb elanike arv meil 9%. Kui aga täitub nn rändestsenaarium, siis koguni 26%. Oletame, et tõde jääb kusagile vahepeale ja saame vähenemise protsendiks 17. See protsent annab absoluutarvudes rahvastiku vähenemiseks kuni 380 inimest.

Ülalpool diagrammi uurides, pole raske arvata, millise elanikkonna rühma hulgas see vähenemine kõige suurem on. Eelkõige noored ja tööealised! Sama uuringu alusel moodustavad eakad sel ajal meie rahvastikust umbes 23%