Statistikaameti andmebaasi järgi majutati Ida-Virumaal septembris 2529 idanaabrit, mida oli 10 protsenti vähem kui aasta eest (sama suur langus on toimunud kogu Eestis). Idanaabreid hakkas ära kukkuma alates augustist, kui nende hulk vähenes Ida-Virumaal 5 protsenti; näiteks juunis ja juulis venemaalaste arv veel kasvas.

Toila spaahotelli müügijuht Kärt Purga ütles, et nende hotellis on Vene turistide osas toimunud ainult see muutus, et nad eelistavad viimasel ajal tulla iseseisvalt. “Suurte turismifirmade pankrottimineku tõttu kliendid ilmselt ei usalda enam järelejäänuid, kuid tulevad siis ilma vahendajata. Turistide arvus pole aga praegu olulist vahet.”

Ka spaa- ja raviturismile orienteeritud Peterburi firma Armida omanik Žanna Aldžanova arvas, et Ida-Viru spaahotelle viimase aja arengud valusalt ei puuduta.

Aldžanova märkis, et Eestis võib kõige rohkem kannatada Värska sanatoorium, kuna siiani puudub seal otsebussiühendus Venemaa linnadega. Ka Pärnu on idanaabrile kaugevõitu. “Arvan, et näiteks Toila ei vaja mingit reklaami, see on meie inimeste lemmikpuhkekoht. Ka Narva-Jõesuu on küllalt populaarne.”

“Nii Toilas kui Narva-Jõesuus on hinda tõstetud, aga need on lähedal ja pakuvad heal tasemel teenust. See puudutab nii ravi kvaliteeti, toitlustamist kui teenindust. Toila on ühe spaahotelli ideaalne variant. Näiteks Läti ja Soome spaad on kallimad ning teistsuguse lähenemisega. Seal peetakse spaaks hotelli, kus on bassein, saun ja veemassaaž. Keha- ja iluhoolitsusi sellises valikus nagu siin ei pakuta.”