Kliiniku toidud on garanteeritud sisaldusega ning lisaks toidule saab loomaomanik ka toitumisalast nõustamist. Lisaks näeb omanik tulemust kiiresti. Kliinikus müüdavad toidud on tehtud kindlate tootmis- ja hügieeninormide järgi ning on pidevalt kontrollitud.

Kliinikus ja lemmikloomakauplustes müüdavate toitude arendamiseks on tehtud ohtralt uuringuid isuäratavuse ja toitumismõju kohta, mis on aidanud leida loomadele võimalikult täpselt vajaminevaid toit- ja mineraalaineid ehk toidu koostis on väga täpselt paika pandud ja on ka garanteeritud selle sisaldus.

Kontrollitud on seeduvus ehk kui palju kasu saab loom sellest toidust (seda saab järeldada rooja koostisest ja kogustest). Kliiniku toitudega on roojamassid tunduvalt väiksemad kui poest ostetud toitudega ning see näitab, et toit ei lähe «raisku».

Miks veterinaari soovitusel ostetud toit parem on?

Poest toitu ostes ei saa loomaomanik kunagi piisavalt palju informatsiooni, kas see toit sobib tema loomale. Kliinikust ostes saab konsulteerida kliiniku töötajaga, kes teab neid toite, mida ta müüb.

Kliinikus müüdavates toitudes kasutatakse rohkem kuivatatud loomse proteiini allikat, mis on tunduvalt parem kui toores liha või lihtsalt liha - kuna kuumtöötlemisel läheb vesi lihast välja ja see proteiiniallikas langeb 1-lt või 2-lt kohalt etiketil viimaste juurde.

Kui näiteks toit sisaldab 60 protsenti kana ja ülejäänud koostis on taimsed valgud ja rasvad, siis see kana on arvestatud rümba kogusena. Kuivtoidus on seesama kana kuivatatud ja tema kogus vähemalt poole võrra lubatust väiksem.

Hippokratese sõnad: «Las toit olla sinu ravim, las sinu ravim olgu sinu toit.» Tänapäeva meditsiinis on selge, et toitumine või toiduga haiguste haldamine annavad väga positiivseid tulemusi - seega, kui loom jääb haigeks ja on vaja ravitoidule mõneks ajaks üle minna, siis selleks on kliinikutes ravitoidud, mis reeglina on sama maitsega kui sama sarja terve looma toit. See tagab probleemideta ülemineku teisele toidule. Kui loomatoidu kilo maksab vähem kui liiter mineraalvett, siis iga mõistlik loomaomanik saab aru, et kõrget kvaliteeti sellest oodata ei maksa.

Loomaarst Eve Kinnunen ja karvane patsient.

Kas lemmikloomale ei tohi enda toidu ülejääke üldse anda? Millised toidud koertele ja kassidele täiesti keelatud on?

Kodus valmistatud toitu peetakse väga heaks, kui see on valmistatud tasakaalustatult looma füsioloogilisi vajadusi arvestades. Seda on väga raske teha, kuna loomade toiduratsioonis on väga oluline valkude, süsivesikute ja rasvade vahekord. Samas peab loom saama ka piisavalt ja õiges vahekorras mineraalaineid ja vitamiine. Kõige selle juures peab loom olema nõus seda toitu ka sööma.

Sageli on loomaomanikud mures, et lemmiku toidusedel on väga üksluine. Kui toit on tasakaalustatud, siis erinevad maitseelamused ei ole loomale olulised (lehm sööb kogu elu heina, tordist ja heeringast vaimustusse ei satu).

Kui kliinikust toitude ostmine käib üle jõu, siis soovitan pigem jooseptootsilikult osta natuke korraliku kvaliteediga toitu ja kombineerida seda koduse toidu ja spetsiaalsete toidulisanditega, selmet osta kauplusest kõige odavamat ja hetkel soodusmüügis olevat.

Kindlasti ei tohiks anda koertele ja kassidele šokolaadi, küüslauku, sibulat. Samuti peaks vältima soolaseid toite. Inimtoiduks valmistatud pasteedid ja vorstid/viinerid maitsevad lemmikloomadele väga, kuid on liiga soolased.

Kui suur on valesti toitmise probleem?

Väga suur probleem on lemmikloomade ülekaalulisus. Kui looma organismis on mõningate toitainete või mineraalide puudus, kipuvad loomad igaks juhuks rohkem sööma, lootuses puuduvaid aineid kompenseerida. Sageli söövad koerad mulda või väljaheiteid, mille üks oluline põhjus on vajalike mineraalelementide puudus. Kuna meil kõigil on kiire ja loomadele pühendatavat aega napib, siis sageli püütakse seda kompenseerida toitmisega. Koer, kes nurub lihtsalt tähelepanu, saab kohe suutäie head ja paremat. Nii on liigsed kilod kerged tekkima.

Lõpetuseks tuletan meelde, et kassid ja koerad ei ole väikesed inimesed. Nende toitumisvajadused on hoopis teistsugused kui inimestel.