Esinemisvõimalus oli ahvatlev, nõusoleku andsime kiirelt, ent programmi koostamine ja sellesse vajalike esinejate ning abiväe kaasamine osutus keerulisemaks, kui eeldasime. Eesmärgiks kujunes vaheldusrikka ning erinevate muusikalide laulu- ja tantsunumbreid esitleva programmi koostamine.

Juunikuu paiku ilmnes, et peame esitama algselt palutud (2 x 30-minutilise) programmi asemel hoopis ühekordse ning tervikliku koondprogrammi, mille kestvus kokku 45 minu tit. Arutlustes "Tom Sawyeri seiklused" lavastaja Frantšeska Vakkumiga selgus, et selle muusikali laulu- ja tantsunumbrite nonstop programm kestabki umbes 30 minutit. Kiirelt rakendus plaan C.

Proovid algasid

Kuigi selleks ajaks olid mitmed täiskasvanute näitetrupi lauljad- näitlejad otsustanud osaleda Lätis toimuval muusikafestivalil, käivitus kohe plaan D ja päevi kulgenud pingelised läbirääkimised päädisid sellega, et juuli esimesel nädalal alustati kiirelt tõhusaid laulu- ja tantsuproove uue muusikali "Lubadused, lubadused" hittlooga "Sa meelde mulle tuled" (solist Kristel Pedak, taustasekstett koosseisus Karola, Hille, Tuuli, Mirelle, Maris ja Reili) ning lisaks vabaõhumuusikali "Kaua võib" laulu- ja tantsunumbritega "Laul kenast maailmast" (solist Tuuli Elstrok ja tantsijatena Lee tantsijad), "Oh, luuserid" (solist Kristel Pedak, taustalauljad Karola Tarvid ja Tuuli Elstrok ning Lee tantsijad), "Tosin imet" (solistid Hille Savi ja Tuuli Elstrok ning Lee tantsijad). Meie programmi kulminatsiooniks kujunes ühislaul "Homme" koguperemuusikalist "Annie - homme on parem".

Festivali "Ava Lava" käigus toimusid Tallinnas 8.-10. juunini Lääne-Eesti, 20.-22. juulini Põhja-Eesti ja augustis Lõuna- Eesti päevad. Tänuväärne ettevõtmine ning kalli-kalli kogu Tallinna Linnavalitsusele!

Kogemused nagu õppematerjal

Järgnevat käsitleda kui õppematerjali ning tõdemusena sellest, et kogu festivali "Ava lava" helitehnilise kvaliteedi ülim piir oli ilmselt juba algselt paika pandud Kihnu Virve pereansambli helitehnilisi nõudeid arvestavalt ning lisaks miinimumnõuded tehnilise teostuspakkumise tegijale, sest et liialt hilja avastasin SA Põhja- Eesti Turism ametniku poolt 10. mail edastatud pöördumismaili HOL-ile (copy-paste): "Vajan infot teie kollektiivide kohta väga kiiresti: Viimsi noorte teater, esitavad ooperietendusest lõike. Küsimused: mitu esinejat?, tehn. vajadus?, transpordi vajadus - kas saavad ise kohale sõita?". 15. mail olin edastanud mailitsi pika pöördumise HOLile koos esinemisnõustumise, ettepanekute, küsimuste ning olulise ettekirjutisega, milles peamine: "NB! Enne kui hakatakse reklaame trükkima, edastama vmt, palun eelnevalt minuga kindlasti kooskõlastada info sõnastus ja selle õigsus!" Ilmselt jäi see kiri "Ava lava" korraldajatele edastamata ning seetõttu kogu audioreklaam raadios, televisioonis jm kuulutas olematu üksuse - Viimsi noorte teatri esinemist!

7x8 m katusega välilava moondus mingil hetkel välilavaks mõõtudega 7x9 m. Nädal enne esinemist saadeti erinevate vaadetega kenad värvilised lavapildid, kirjas mõõdud 8x6 m ning nädal enne tähtsat esinemist laekus kinnitus lava- ja helitehnilise teostuse firmast: "Tere Kalle, lava on tõesti 6x8 m, nagu Kersti juba kirjutas, aga arvesta, et lava ees ääres nurkades on veel kõlarid, mis võtavad koos juhtmetega u 1x1 m, ja ühes ääres magistralid jms, mis võtavad kogulaiusest ka u meetrikese.

Põsemikrofonidega saab ka kõik ilmselt korda. Esitan Kerstile lisakalkulatsiooni viieteistkümnele põseraadiomikrofoni komplektile."

Tõehetk lava sügavuse ja laiuse kohta saabus alles neli päeva enne 22. juuli esinemist. Kaasatutele jagati ahvatlevaid lubadusi, nagu "esinejatele on lõunasöök TASUTA" ja "lisaks kingib Tallinn igale esinejale ühe linna vaatamisväärsuse pileti (üllatus)".

Reaalsuses paluti meil loobuda toitlustusest ning tasuta jagatavatest vaatamisväärsuste piletitest (Meremuuseumisse, Tallinna Loomaaeda jm) said tavapärased sooduspiletid, mida saab osta vaatamisväärsust külastades kohapealt! Aga pea püsti, sest meid ei murra miski!