Võitjad tunnistasid, et olid üllatunud oma edukast debüüdist. "See on esimene töö, mille viisime lõpuni ja saatsime ära," rääkis Juhan Kangilaski.

"Teadsime, et meil pole skulptori kogemust, seepärast lahendasime töö teises võtmes, 2D lõike abil," selgitas Maria Freimann.

Teos kujutab Laidoneride koju tagasi jõudmist pärast pikka eemalolekut, taaskohtumist sümboolsel väraval. "Foto Johan ja Maria Laidonerist Viimsi mõisas kodutrepil pani liikuma mõtte väravast ja koju naasmisest," rääkis Juhan Kangilaski. Maria Freimann lisas, et teda inspireerisid ka Laidoneri kirjad.

4 meetri kõrguse kuju materjaliks valiti graniit. Eesti Kujurite Ühenduse esindajana žüriis osalenud skulptor Aili Vahtramäe rõõmustas, et võidu pälvisid noored autorid.

Tema sõnul oli töö väga ilusti vormistatud. Vahtramäe rääkis vajadusest saada lahti ettekujutusest, et ainult kujur on skulptor.

Võistlustöödest rääkides rõhutas ta oskust mõista allteksti ja kujundeid. Tema hinnangul andis konkurss võimaluse kasutada vabalt ruumi ja avarust, mis eeldas ka avarat nägemust.

Vahtramäe kiitis valla juhtide ideed tekitada parki vaatamisväärsus. Võidutöö plussiks hindas ta võimalust vaatajal ise taiese sisse minna, samastuda kujudega.

"Dekoratiivne ja inimlikult lähedane," lausus Vahtramäe. 2014. aasta veebruaris möödub 130 aastat Eesti suurima väejuhi, kindral Johan Laidoneri surmast.

"Tegemist on viimsilastega, keda Viimsi kodanikena tuleks austada," ütles vallavanem Haldo Oravas.

Laidonerid elasid Viimsis 1920ndate aastate algusest kuni Venemaale küüditamiseni.

15. mail 2012 kuulutas Viimsi Vallavalitsus koostöös Eesti Vabariigi Kaitseministeeriumi, Poola Vabariigi Suursaatkonna, Eesti Kujurite Ühenduse ja Eesti Arhitektide Liiduga välja ideekonkursi Johan ja Maria Laidoneri mälestusmärgi rajamiseks. Ideekonkursile saabus etteantud tähtajaks 18 tööd.

Žürii valis välja viis preemiasaajat, kes järjestusid järgmiselt: esimene koht - "Taaskohtumine", Maria Freimann, Juhan Kangilaski. Teine koht - "Sild", NOBEL arkitekter AS, meeskond: Erik Nobel, Pille Kivihall, Kristen Herup Søvang, Lars Ulrik Bisgaard-Jespersen, Joonas Mauer. Kolmas koht - "Armastuse metakeemia", Liina Stratskas, Darius Ilgevičius. Kaks ergutuspreemiat said: "Raam", skulptorid Ilme Kuld, Riho Kuld, arhitekt Peep Jänes, ja "Kiik", Maarja Kask, Ralf Lõoke, Karl Luik.

Esitatud tööde näitus on 10.-28. oktoobrini Eesti Arhitektuurimuuseumi hoones Rotermanni Soolalaos (Ahtri tn 2).