Praamisõit oli ilus, meri vaikne ja taevas päikseline. Kihnu sadamas ootasid meid kohalik giid ja kaks veoautot. Sõitsime lahtises autokastis läbi kolm Kihnu küla: Lemsi, Sääre ja Linaküla. Mööda sõites nägime ka Kihnu väikest lennuvälja.

Majakas, muuseum, kalmistu, kirik

Peatusime majaka juures, mis asub saare kõige lõunapoolsemas tipus. Majakas on 28 m kõrgune, valge, toodud 1864. aastal Inglismaalt osadena Kihnu ja kohapeal kokku pandud. Giid rääkis meile majakaga seotud legende ja nalju. Otsisime rannast igaüks kivi, milles oleks auk, sest see on õnnetoov kivi leidjale!

Sõit jätkus, giid rääkis kihnlaste tegemistest, rõõmudest, muredest. Jõudsime Kihnu saare muuseumi. Siin saime palju teada nende ajaloost ja kultuuriloost ning nägime käsitöömeistrite tegemisi - laevade ehitamisest kinnaste, sokkide ning kuulsa Kihnu kördi valmistamiseni. Kaesime uut kultuurimaja (vana põles maha), kalmistul seisatasime legendaarse meremehe Kihnu Jõnni haua juures, kirikus süütasid paljud küünlad. Saime teada, et Kihnu saarel käib ainult üks kord kuus kirikuõpetaja ja politsei.

Jälle veoauto kasti ja sõitsime lõunat sööma: kalasupp, suitsulest ja -räim, kihnu kodune leib, kook ja kohv. Meie kõigi suurim soov oli kohtuda Kihnu Virvega. Nii ta saabuski jalgrattaga kohale. Istusime kõik koos lõunalauas ning ta lõbustas meid oma laulude ja naljadega.

Kihnumua ja Kihnu Virve

Pärast lõunasööki ootas meid muruplatsil Kihnu folklooriansambel Kihnumua, kelle kunstiline juht on Niinu Katrin. Kihnu Virve ja folklooriansambel andsid suuepärase kontserdi ning õpetasid meile Kihnu tantse ja laule. 84-aastane Kihnu Virve tantsitas meid päris võhmale. Ta andis meile ka soolokontserdi ning esitas sulesooja uue laulu, mis oli selle esmaettekanne.

Aeg läks väga ruttu, jätsime toredate Kihnu naistega südamlikult jällenägemiseni ja nautisime viimast korda sõitu veoauto kastis Kihnu sadamasse, kus ootas Amalie, mis sõidutas meid mandrile. Huvitav ja imetore päev Kihnus!

Bussijuht Ilmar ootas meid ning järgmisena külastasime Tõstamaa vallas asuvat Pootsi vaibakoda, kus nägime kohalike käsitöömeistrite valmistatud vaipu, linikuid, ehteid. Kell näitas, et aeg on sõita ööbimiskohta Tõstamaa valla Maria turismitallu, kus meid ootasid eelmisel aastal valminud toredad majakesed.

Ilm oli jätkuvalt soe ja tuuletu, ümberringi vaikus ja rahu, eemal koplis ratsahobused, toomingad õites, ümberringi palju rohelust koos lilledega ning kuulda oli õhtuse õnnekäo kukkumine. Õhtusöök oli väga talupärane - ühepajatoit ning kohupiimakook tee või kohviga. Muljeterikas päev tegi oma töö ning öörahu saabus väga ruttu!

Soomaa rahvuspark

Hommik: hoolekägu kukub, sööme rikkaliku ja maitsva hommikusöögi ning tunneme heameelt, et eesti neiu pääses esimesena Eurovisiooni poolfinaalist finaali. Hüvastijätt lahke pererahvaga ja sõit jätkus Soomaa rahvuspargi poole läbi Pärnu, Paikuse ja Tori Soomaa rahvuspargi keskusesse, kus näidati filmi Soomaa viiest aastaajast. Edasi jõudsime Põhja- Euroopa vanima maastikutüübi näidisalale, mille kujunemine sai tinglikult alguse 10 222 aastat tagasi. Kaitseala loodi 1993. aastal. Mõned arvud rajatud rahvuspargist: 537 liiki sootaimi, 185 linnuliiki, 43 liiki imetajaid.

Ees ootas meid Riisa raba laudrada pikkusega 5 km. Kõik, kes läksid rajale, tulid tagasi õnnelikena ja elamustega. Kes istusid rabasse tehtud pinkidel, nautisid päikest, raba vaikust ja õhku. Rabad on müstilised!

Kurgja Linnutaja talu

Hüvasti Soomaa, külastame teinekord jälle, sest aega napib. Sõit viis edasi Kurgja Linnutaja talumaade kaitsealale.

1874. aastal ostis C. R. Jakobson Kurgja talu ja tahtis sellest teha näidismajapidamise. Tutvusime kogu praeguse talumajandusega, vaatasime muuseumi näitust, aita ja veskit vanade tööriistadega. Lõunasöök Kurgjal: mulgipuder soolasilguga ja kohupiimakook, kohv, tee. Ostsime kaasa talumett.

Nende kahe imetoreda päeva eest oleme tänulikud ja teeme suure aplausi Randvere Päevakeskuse juhatajale Aime Salmistule ja tema poolt organiseeritud Bremmer reiside giidile Moonikale ning bussijuht Ilmarile. Reisi tegi täiuslikuks üksmeelne, lõbus, nalju ja anekdoote pajatav reisiseltskond. Viimsisse tagasi jõudes ootas meid külm ilm tugeva tuulega, kuid soojad elamused ei lasknud jahedust tunda. Kohtumiseni uutel reisidel!