Jäätmehoolduse tulevik

Eelmise aasta sügisel alustas Viimsi vald koostööd jäätmehooldusvaldkonnas teiste Harjumaa kohalike omavalitsustega.

Asutatud MTÜ Harjumaa Ühisteenuste Keskuses loodavad üheksa ühinenud Harjumaa valda parandada oma territooriumidel jäätmehoolduse kvaliteeti, muuta teenus elanike jaoks lihtsamaks, arusaadavamaks ning olla abiks elanikele, kui jäätmeveoga tekib probleeme. Sel aastal on plaanis luua ühine kodulehekülg, kus on kaasatud ka lapsed, et neil oleks huvitav õppida jäätmeteemat kui keskkonna hoidmise üht põhialustuge. Lisaks on plaanis välja anda jäätmeteemaline infoleht ning korraldada teabepäevi. Koostöös valmistatakse ette järgmist ühist korraldatud jäätmeveo hanget. Koos ollakse paremini valmis väljakutseteks, mida toovad endaga kaasa jäätmeturule lisanduvad uued jäätmete töötlemise tehnoloogiad ning koostöös on võimalik tõsta teenuse kvaliteet vastavaks põhjamaade eeskujule.

Viimaste kuude jooksul on jäätmeseaduse muutmisega seonduv sattunud ka ajakirjanduse huviorbiiti. Kindlasti on kohalikud omavalitsused nõus, et jäätmeseadus vajab uuendamist ning parandamist. Hetkel peavad aga kohalikud omavalitsused seisma selle eest, et jäätmehoolduse valdkonnas ei liigutaks aastakümneid tagasi, mil kehtis vaba turg. Kohalikud omavalitsused ei saanud siis piirata elanikelt nõutavaid tasusid, mille tulemusel sattus palju prügi loodusesse vedelema.

Täna vajame riigi poolt selget tegevusplaani, kuidas tagada valdkonna areng ja eelkõige selle rahastamine. Jäätmevaldkonnas nõuavad nii Euroopa Liidu kui ka Eesti õigusaktid, et reostamise eest tuleb koguda vahendeid põhimõttel "saastaja maksab". Riigipoolse toe puudumisel rahastatakse jäätmete valdkonda täna Viimsi vallavalitsuse poolt valdavalt tulumaksulaekumiste arvelt. Kindlasti ei saa eeldada, et see elanik, kes rohkem teenib, tekitab ka rohkem jäätmeid.

Oleme seisukohal, et kohalikul omavalitsusel peab olema võimalus korraldada jäätmehooldust ning seada ka vajadusel turutõrkeid, et kaitsta elanikke kõrgete hindade eest.

Vabaturu tingimustes ei oleks mingit garantiid, et Prangli saare elanikule ei muutuks jäätmete äraveo hind üle jõu käivaks ja hajaasustuspiirkonnas viidaks prügi metsa alla. MTÜ Harjumaa Ühisteenustekeskus soovib koostöös omavalitsustega jätkata jäätmehoolduse valdkonna arendamist keskkonna suhtes vastutustundlikult.