Palade Loodushariduskeskus

Aasta 2012 möödus töiselt, täis looduselamusi, kohtumisi ja tegutsemisi nii laste kui täiskasvanutega.

Kordaminekud

Suurimaks kordaminekuks on Palade Loodushariduskeskuse laboriklassi, kivimite õppehoone ja väliõppeklassi valmimine. Tähtsad on ka teised aasta jooksul toimunud ettevõtmised.

Linnuõpe ja linnulauluhommikud pakkusid õppimisrõõmu paljudele loodushuvilistele. Lindude pesakaste meisterdasid lapsed õpetaja Marko Martini juhendamisel juba kolmandat aastat. Koostöös Hiiumaa Muuseumiga toimus konverents ning avati näitus Hiiumaa taimeuurijatest. Looduslaagrid RMK Ristna looduskeskuses ja Kõpu koolis pakkusid lastele tohutult rõõmu ning avastamisi. Keskkonna-alaste uurimistööde konverents andis noortele võimaluse esineda oma uurimusega nii Hiiumaal kui Tartus. Seenenäitust, mida korraldame Kärdla turuplatsil, käiakse uudistamas üle Hiiumaa. Ja siis veel meisterdamised sügisel ja enne Jõule. Tulemas on jõululaat, mis iga aastaga aina suuremaks ja mõnusamaks muutub.

Raskused

Kui tahad midagi väga hästi teha, tuleb paratamatult mõni raskus seljatada. Sageli napib aega. Vahel on päris keeruline jagada end looduskeskuse ja kooli vahel. Pean mõlemat tööd enda jaoks väga tähtsaks ja üritan neid kokku sulatada nii palju kui vähegi võimalik.

Vallarahvas

Kõik looduskeskuse tegemised on eelkõige vallarahvale. Loodan, et looduskeskuse laboriklass pakub meie valla lastele põnevaid õppimis- ja tegutsemisvõimalusi. Kivimikeskus ühendab endas kultuuri- ja loodusloo. Kindlasti ootan huvilisi loodusõhtutele, mis oma sisult on huvitavad ja olekult hubased. Veel ootan vallarahvalt ettepanekuid, millised üritusi looduskeskuses korraldada, keda külla kutsuda.

Ootused 2013

Ootan, et alustatu saaks lõpetatud. Kivimikeskus vajab ekspositsioone ja õppeprogramme. Jätkata tuleb juba alustatud ja ennast õigustanud ettevõtmistega. Ootan mõistvat ja sõbralikku suhtumist meie kõigi töödesse, tegemistesse.

Ootan inimesi loodusele lähemale.

Karin Poola, Palade Loodushariduskeskus

Suuremõisa raamatukogu

Möödunud aasta on olnud Suuremõisa raamatukogule mõnusalt rahulik. Külarahvas leiab ikka tee raamatukokku ja lugemishuvi pole kuhugi kadunud. Kuigi rohkem ootaks ka lapsi lugema. Suur on huvi ajakirjade, ajalehtede ja uudiskirjanduse vastu.

Hea on kuulda, kui külastaja rõõmustab selle üle, et raamatukogu ikka olemas on.

Väikeseks mureks on mõned raamatud, mis on pikemaks ajaks välja rännanud. Ootan neid rõõmuga koju tagasi, et ka teised neid lugeda saaksid.

Uueks aastaks soovin kõigile palju-palju rõõmsaid hetki ja kordaminekuid!

Suuremõisa raamatukogu ootab teid ikka külla E, K, N, R 12.00-18.00, T 10.00-16.00

Pühade ajal on raamatukogu 24., 25., 26., 31. detsembril ja 1. jaanuaril suletud, 27., 28. detsembril ning alates 2. jaanuarist ikka endistel aegadel avatud.

KOHTUME RAAMATUKOGUS!

Lustiliste aasta 2012

Seltsingu aasta on möödunud väga tegusalt. Jaanuaris õppisime usinasti laule-tantse ja veebruarist alates on pea igasse kuusse mahtunud mõni külaskäik teiste eakate kollektiivide juurde või siis esinemine maakondlikul üritusel.

Veebruaris oli Lauka „Marta" sünnipäev, pidasime vastlaid ja kohviõhtul tutvusime Kärdla minevikuga, vaatasime ajaloolisi pilte. Märtsis käisid lauljad „Hõbelõngal" külas.

Aprillis toimus iga-aastane eakate kevadkontsert Viskoosas. Mais oli oma valla kevadkontsert. Juunis käisime Muhus, andsime Hellamaa külakeskuses 1,5-tunnise kontserdi ja imetlesime saare vaatamisväärsusi. Juulis osalesime memmetaadi päeval Sõrul. August ja september kulusid puhkuseks, oktoobrist alustasime uue hooga ja siis juba ettevalmistustega 15. sünnipäeva tähistamiseks. Kulmineerus see kontserdiga 11. novembril Kärdla Kultuurikeskuses. Oktoobris oli veel kohviõhtu, kuhu igaüks tõi oma parimad hoidiseproovid.

Jõulukuu algab samuti aktiivselt. 6. detsembril külastasime Tohvri hooldekodu ja muidugi jõuluteemalise kontserdiga, 14ndal aitasime sisustada Kärdla käsitöölaada kultuuriprogrammi, aasta lõpetame oma valla eakate jõulupeoga.

Suurimateks kordaminekuteks võib vast pidada edukat taotlust LEADER programmist, tänu millele saime käia Muhus ja edaspidi ka Tallinnas Niguliste muuseumis ja teatris. Ka meie sünnipäevakontsert õnnestus päris hästi, vähemalt vastukajad on olnud positiivsed.

Vallarahvaga sooviksime jagada kõiki oma tegemisi. Ega selleks ei peagi just väga eakas või üldse eakas olema, et leida tee Hellamaa Perekeskusesse. Meie ootame kõiki, kes tahavad kodust välja tulla ja üheskoos midagi ette võtta. Ei ole ka kohustust seltsingu liikmeks hakata, lihtsalt tule ja saa osa, tule jaga teistega omi häid mõtteid.

2013. aasta kevadel möödub kolhooside lõpust 20 aastat, seoses sellega juba mõtted liiguvad. Ehk õnnestub ka Tallinna-reis ette võtta. Suvemõtted viivad meid vähemalt praegu Kihnu, kas õnnestub - loodame. Kogu vallale rahulikku jõuluaega ja õnnelikku ning edukat uut aastat!

Naistekoja tegemised mööduval 2012. aastal

Aasta hakkab lõpule jõudma ja on ka meil aeg kokkuvõtteid teha -- kuigi ei tahaks, sest ikka on pööraselt kiire ja nii palju veel teha. Aga aasta oli edukas ning tegevusrohke. Toimetamisi oli nii Kuri koolimajas kui ka väljaspool seda. Ja peale selle kõigil ka omad kodud ning palgatöö.

Naistekoja rahvatantsurühmaga sai sel aastal mitmel korral esinemas käidud nii oma koduvallas kui ka mujal. Et saarele rohkem turiste tuleks, oli meil Turismiliidu kutsel ja toetusel koos MõisaProuadega pisike ülesastumine Tallinnas Raekoja platsil. Teine väljaspool kodu Hiiumaa esindamine oli Manija saarel Saarte folklooripäevadest osavõtt. Seal tuli Illel olla väljas Hiiumaa eest ka Saarte Kogul.

Kahju, et vihmarohke ilm koduse Jaanitule esinemise ära rikkus. See-eest Grillfestil läks hästi ja tore oli ka, et saime sinna kutsuda fantastilise folkloorigrupi Lätist. See vaheldus võeti tugeva aplausiga vastu. Äkki peaks tulevikuski sellele üritusele külalisesinejaid kutsuma.

Õnnestumine oli Kärdla Kohvikutepäeva Kuri Kooli eelkohvik. Külalisi oli palju, programm tihe, laulu võtsid üles Kukerpillid, kes tahtsid näha „Kurja kooli" ja tulid kohvi jooma. Tantsukava oli Järvamaa rahvatantsijate poolt, kellega oleme koos esinenud folklooripäevadel Ruhnus. Oli avatud uste päev ja maja tutvustamine.

Sügisest käime jälle kaks korda nädalas koos rahvatantsu harjutamas Helve Rakkaselja juhendamisel. Järgmiseks hooajaks peame ikka vormis olema. Pealegi kaks ümmargust numbrit tulemas: tantsurühmal 10 ja Naistekojal 15 aastat. Nii see aeg kihutab.

Aasta lõpulgi on käed tööd täis: teeme oma rahvarõivaste juurde nõelakodasid. Kuna osta on kallis, siis taotlesime rahastust projektile „Nõelakoja valmistamise õpikursus" kultuuriprogrammist „Saarte pärimuslik kultuurikeskkond 2011-2014" ning tänu kannatlikele juhendajatele (Ado Algvere ja Ain Jepišov) said meil valmis imeilusad nõelakoja metallosad ehk nõelavarjud (täiesti oma kätega tegime!). Sirje Elleri juhendamisel valmivad nõelakodade tekstiilist osad. Et kõik ikka kokku sobiks, siis Helgi Põllo oli lahke vanu Hiimaa nõelakodasid näitama. Hea, et meil on koht, kust saab vanade Hiiumaa asjade kohta nõu küsida.

Selline see aasta oli. Ja lõpuks kõigile, kes on meile toeks olnud, pikk pai ja soojad tänusõnad. Tulgu teil kaunis aastavahetus!

TIIU METSAR

MõisaProuad

Kuidas on möödunud aasta 2012 Teie seltsi tegevuses? Tegusalt. Kronoloogilises järjekorras: võtsime osa Tuhamägede tantsupeost Kohtla kaevanduse alal -- külma - 20 kraadi; Tartus XIV Õpetajate tantsupeost; Kõrgessaares pidasime pidu koos kõigi Hiiumaa tantsijatega; esinesime valla taidlejate kevadkontserdil, „Tallinn kutsub külla" raames koos teiste Hiiu- ja Läänemaa tantsijatega (Pühalepa tantsijatena), Grillfestil. Aasta naelaks oli kahtlemata meie kontsertreis Läti Vabariiki, mis kulmineerus Jaunpiebalgas kauni kodu konkursi lõpuüritusel esinemisega. „Eestlased ikka oskavad!", öeldi, kui tormilise aplausi saatel lavalt lahkusime.

Tänud vallale Suuremõisas soojema võimla eest! Nüüd ei pea enam pool tundi tantsu vihtuma, et sooja saada.

Raskused on selleks, et nendest õppida ja nendega toime tulla. Ei kurda mitte millegi üle.

Soovime vallarahvale soojust ja ühist meelt uueks aastaks!

Ootame rohkem tegutsejaid ja kaasalööjaid ka meie tantsurühma!

Õie Laksberg Soeras Talumuuseumist

2012. aasta sai nii ruttu otsa. Kalendrisse vaatamata kohe mitte ei usugi, et jälle on uus aastaarv. Meeles on eelmise talve suured lumehanged, mis nüüd on uuesti maja ees. Suvi veidi vesine, sügis ilma vananaiste suveta. Muuseumile sellised vesised ilmad sobivad. Otsivad inimesed rohkem katusealuseid tegemisi. On olnud toredaid õppereise ja meeldivaid külalisi endal võõrustada. Igati kordaläinud aasta.

Kordaminekutega on nii, et mis mulle võib olla suur eneseületamine ja saavutus, on lehelugejale võib olla igapäevane tegevus. Kordaminek seegi, et oleme suutnud jälle ühe aasta muuseumis ära majandada. On ju viimased muuseumireformid nii mõnelegi väikemuuseumile viimaseks aastaks jäänud.

Soera muuseumikompleksi kõrvale valmis valla poolt Palade Loodushariduskeskuse osana kaunis palkehitis: kivimite õppeklass. Muuseumi lähedal metsas Hiiumaa Metsaseltsile kuuluval metsatükil hakkab ilmet võtma tore talumetsanduse õppeklass. Jaanipäevaks valmib pukktuulik. Head ideed täiendavad muuseumi tegevust ja väärtustavad pärandkultuuri hoidmise vajadust.

Toredaid koostööpartnereid on palju, kõigile suur tänu. Eriline tänu talunik Lembit Leigrile, kes lubas oma põllult niita suure tüki otra, et saaksime augustikuus rehepeksumasinale hääled sisse panna. Masin kuulub hr. Frits Liibertile, kes igal aastal lubab oma masinat Soera õues kasutada. Ilusaid ja hingeminevaid sündmusi on olnud palju -- need annavad jõudu edasi minna.

Raskused: neid seatakse ette just nii palju, et jaksaks neist läbi närida. Loomulikult on vaja Soeras veel ehitada, kuid loodan endiselt, et kõik saab toimuma õigel ajal. Head sõbrad ja toredad koostööpartneid aitavad raskustest üle saada. Ega neid raskusi ülemäära palju ka pole.

Iga aastaga jääb meid siin saare peal üha vähemaks ja minu suureks sooviks oleks, et saaksime omavahel hästi läbi. Üksteisele „ärategemine" pole väikesele saarerahvale paslik. Tervist jagaksin ka kõigile kohe suure hulga laiali, kui seda vaid saaks.

Kui me maailmalõpu rahulikult üle elame, siis on pool võitu juba käes. Ootan ennekõike muuseumi juurdeehituse algust, külastajaid igasse kuusse. Vallarahvale hingerahu ja meelekindlust!

Palade lasteaed

Aasta 2012 on meie asutusele olnud suurte muudatuste aeg - kolimine vastrenoveeritud majja, laste arv on suurim viimase viieteistkümne aasta jooksul ja meie väikese kollektiiviga liitus kaks uut töötajat.

Heameel on sellest, et meie lapsed on läbi aasta olnud suhteliselt terved ja kohalkäimise protsent on suurem kui eelnenud aastal.

Tahame tänada Pühalepa Vallavalitsust, kes võimaldab meile kasutada tasuta transporti. Me käime kord nädalas savikojas, kus meid ootab ees alati rõõmsameelne tädi Klaire. Aastaid oleme käinud lastega Käina ujulas ujumas, ka see on meie lastele tasuta.

Ilusaid jõule kõigile!

Külad Soonlepa-Sarv

Aasta 2012 möödus meie külas rahulikult. Väga suuri ettevõtmisi ja tegemisi ei olnud. Me oleme selline väike seltsing.

Suurimad kordaminekud olid Kalle Talvi valmistatud omanäolised külasildid, mis piiritlevad Soonlepa ja Sarve küla algust ning lõppu. Hea uudis vallalt oli see, et alustati Soonlepa karjamõisa viiva tee rekonstrueerimist, loodame, et see jõuab kevadel eduka lõpuni.

Mainida võib ka kordaläinud ja väga rahvarohket jaanipidu, mis on muutunud aasta-aastalt üha huvipakkuvamaks. Astume samme, et korrastada oma piirkonda kiigeplats kus külainimesed saavad kokku.

Raskustest me ei räägi, need tuleb lihtsalt seljatada. Jätkugu Teil ikka optimismi, tegutsemistahet ja olge terved -- see on oluline, et olla õnnelik.

Loodame, et inimestel läheks paremini ja kodus tööta olijad leiaksid ka rakendust ning tunneksid end võrdväärsete valla kodanikena.

Palade kool

Aasta 2012 möödus igati tavapäraselt. Vahetusid mõned õpetajad. Laste arv jäi samaks.

Koolielu külje pealt on tore, et jätkuvalt on palju toredaid ja aktiivseid lapsi ning usinaid juhendajaid ja õpetajaid. Kõik planeeritud asjad ning üritused said korralikult läbi viidud.

Tore on, et hoolekogu ja lapsevanemate huvi ja kaastöö kooli edendamiseks on kasvanud. Majanduse osas panustas Vallavalitsus käsitööklassi renoveerimise ja Palade Loodushariduskeskuse laienemise osas. Õpetajad said uued arvutid ning arvutiklass sai ka ümber kohandatud.

Kõige rohkem tekitab muret jätkuv segadus õpetajate uute töö- ja palgakorralduste ümber. Probleeme on ka mõne lapse koolikohustuse täitmisega.

Ootaks veelgi rohkem lastevanemate aktiivset osalemist kooli üritustel ning paremat kursis olemist oma lapse rõõmude-muredega. Eks me ole ju kõik ühe eesmärgi nimel väljas. HINGERAHU, ÕNNE ja TÖÖD kõigile.

Ootused 2013 aastaks on, et läheks ikka paremini. Veelgi rohkem õpi- ja töötahet. Ikka rõõmsalt läbi raskuste edasi! Ja kõige tähtsam - küll oleks kena, kui kõik kõigiga suurepäraselt läbi saaksid.

Uno Kõiv