„Energeetikaalase tasuta konsultatsiooni võimalus on suurepärane. Eesti inimesed on harjunud oma muredega ise toime tulema, kuid see ei peaks alati nii olema. Eriti nii keerulises valdkonnas kui seda on energeetika," rääkis Viljandi maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Kaupo Kase. „Soojustamise ja seeläbi energiasäästmise eesmärgil tehtavad vead võivad hiljem väga kalliks osutuda. Suuri investeeringuid n.-ö üle jala teha ei ole otstarbekas. Just ehituste planeerimise faasis, enne kevad-suviseid ehitustöid on konsultatsioonist kõige enam kasu."

Konsultant tuleb Tartu Regiooni Energiaagentuurist ning tema poole saavad pöörduda kõik inimesed, kellel on küsimusi energiakasutamise ja energiasäästu kohta hoonetes ning keskküttevõrgus. Oodatud on eraisikud, korteriühistute juhid, ettevõtjad, valdade ehitusspetsialistid jt. Konsultant juhatab kätte õige teeotsa, kuidas paremini majandada ja planeerida edasisi toimingid hoonetel, mille energiakulud on suured. Samuti võib saada abi energeetikaalase projekti kirjutamisel või arutleda selle idee üle.

Sarnaseid konsultatsioone korraldatakse ka mujal maakondades ning eksperdi Tiit Pika sõnul on ette tulnud nii lihtsamaid kui keerulisemaid muresid. „Aga ei ole oluline, kas mure on väiksem või suurem - lahendust vajab see ühtemoodi." Inimesi on huvitanud, miks kommunaalkulud on siiski nii kõrged, kuigi tundub, et hoone on soojapidav või isegi renoveeritud; kas valida soojustuseks penoplast või kivivill; kas ja kuidas kasutada päikesepaneele jne.

„Meie majad on sageli jõudnud seisu, kus niikuinii tuleb olukorra parandamiseks midagi tegema hakata. Siis peabki läbi mõtlema, kui suurelt ja millised tööd ette võtta, et saada energiasäästlikum ja kõige tasuvam tulemus. Ühtlasi saavutada maja hea välisilme läbi soojustamise," selgitas Pikk. „Igati tuleks vältida olukordi, kus kortermajades hakatakse üksikute korterite seinu seestpoolt soojustama, sest see on võimalus hallituse tekkeks ja seab ohtu tervise," tõi ekspert näite.

Konsultatsioonile saab tulla Viljandi maavalitsuse hoonesse (Vabaduse plats 2, tuba 210) teisipäeviti alates 12. veebruarist kella 10-16. Eelregistreerimist vaja ei ole. Kui keegi soovib konsultandiga eelnevalt aega kokku leppida, siis telefonil 525 3868 ja e-postiaadressil tiit@trea.ee saab samuti ühendust võtta. Kohtumisele võiks kaasa võtta materjale objekti kohta, mille kohta soovitakse küsida. Kui selgub, et kindlasti oleks vajalik konsultandiga kohapeale minna olukorraga tutvuma, siis lepitakse ajas ja võimalustes eraldi kokku.


„Usun, et Viljandi maakonna inimesi energiasäästu teema huvitab ja seetõttu otsime erinevaid võimalusi pikaajaliseks koostööks ekspertidega," kinnitas Kaupo Kase. „Heaks näiteks on ka taoliste tasuta konsultatsioonide pakkumine. Need olid maavalitsuse ruumes kavas eelmise aasta oktoobrist detsembrini ning jätkuvad nüüd pärast väikest vaheaega kuni mai lõpuni."