Suvepäevadel viiakse läbi koolitusi hiljuti liitunud liikmetele. „Oma liikmete kogemustest noorte volikogudes võib järeldada, et noorte volikogude tase on ebaühtlane maakonnas. Seega tahame seda olukorda parandada ning kõige parem viis seda teha on läbi viia ühisüritusi. Esialgu koolituslikud suvepäevad koos meelelahutusosaga, et osaluskogu liikmed saaksid omavahel rohkem tuttavamaks ning seejärel luua sidemeid koostööks. Suvepäevade käigus soovime ka arendada aktiivsete noorte vahelist suhtlust ja koostööd, mis tagaks noorte osaluse ja osaluskogude arengu ning kestlikkuse maakonnas ," selgitas Svarts.

Koolitajateks on Epp Adler (MTÜ HeadEst), kes räägib väljakutsetest läbi muutuste, Liina Rüütel selgitab, kuidas tagada Eesti Noorteühenduste Liidu jätkusuutlikkust ning seda, mil moel saavad noorte osaluskogud kaasa aidata Eesti Noorteühenduste Liidu a-poliitilise kodanikuhariduse projekti „Varivalimised" läbi viimisesse.

"Viljandimaal tegutseb ametlikel andmetel kuus noorte volikogu (Viljandi linna, Abja, Karksi, Tarvastu, Suure-Jaani ja Pärsti valla noorte volikogud), millest mõni on väga aktiivne, kuid mõni on olemas ainult formaalselt ja sisulist tööd ei toimu. Lisaks tegutseb ka maakondlik Viljandimaa Noortekogu. Kuna Noortekogu koosseis on viimase aasta jooksul suures osas uuenenud, ei ole veel jõudnud välja kujuneda järjepidevat koostööd noorte volikogudega. Selleks, et kõik osaluskogud teaksid, milline on nende roll omavalitsustes ning võimalused projektitöös (sh Eesti Noorteühenduste Liidu koordineerimisel), ongi vaja  kokku saada ja pidada ühiseid arutelusid," rääkis Viljandi maavalitsuse noorsootöö peaspetsialist Riina Tootsi.