Peamine soovitus on mitte võtta kergekäeliselt laene – selline reegel võiks kehtida mitte ainult praegustes tingimustes, vaid kogu elu. Oma elu peaks planeerima ja kindlasti raha säästma.

Kuidas elada võlavabalt?

Kuigi öeldakse, et terve maailm elab võlgu, ei saa ma sellega päriselt nõustuda. Selleks, et laenu võtta, peab olema töökoht ja kindel sissetulek, paraku on aga meie palkade juures laenuvõtmine seotud suure riskiga. Säästmine on oluliselt odavam kui väikelaenu võtmine. Kui inimene on suuteline väikelaenu tagasi maksma, siis on ta suuteline ka koguma. Raha kogudes säästab ta laenuandjale makstava intressi.

Kõige kiiremini võetav ja ka ilmselt kõige kauem kaelas olev laen on kiirlaen?

On mitmeid juhtumeid, kus inimene võtab laenu, lootes see kiiresti tagasi maksta. Seejärel võetakse järgmine selleks, et vana laenu nii-öelda pikendada ja siis juba tekib ring – järgmisest kohast jälle uus laen. Kuni võlg on kasvanud üle pea ja enam ei teata, kust kui palju võeti, kui palju on tagasi makstud jne. Niimoodi on võetud isegi kuni 10 laenu. Võlanõustajana kinnitan, et kiirlaenud on luksuskaup, mida tavainimene endale lubada ei saa. On olnud kohtuotsuseid, kus laenu põhinõue on 63 eurot, kuid koos täituritasuga on see kasvanud 1200 euroni.

Loe edasi Kuulutajast.