Jaanuarikuu istungil teisel lugemisel olnud muudatust toetas kahjuks ainult üks võimuliidu esindaja, seega muudatust ei kehtestatud. Eelnõud arutas ka volikogu sotsiaalkomisjon, mille kõik kuus liiget olid nõus gümnasistide kooli lõuna tasumisega vallaeelarvest, vastu oli vaid sotsiaalkomisjoni esimees.

Teise eelnõuna algatasime Luunja valla gümnaasiumiõpilaste autoõppe toetamise korra, mille jaanuarikuu istungiks laiendasime kooli välise õppe toeta mise korraks. Autoõppe toetamine on praegu Luunja Keskkoolis käivate gümnasis tide privileeg. See on olnud üheks stiimuliks Luunja koolis õppijatele koolitee jätkamiseks samas koolis. Gümnaasiumiklasside parema täitumise huvides anti alates 2008. aastast võimalus teatud tingimustel kompenseerida Luunja vallaeelarvest 60% ulatuses ka teistest omavalitsustest Luunja kooli õppima tulnute kutsealast eelkoolitust. Senine praktika on näidanud, et rakendatud meetmed ei ole täitnud soovitud eesmärki. Arvudest järeldub, et praegu toimuv on ülekohtune 4/5 Luunja vallast gümnaasiumiastmes õppi vate õpilaste ja nende vanemate suhtes. Linna äärsetes külades elab
ca
2/3 Luunja valla maksumaksjatest ja nende osakaal pidevalt tõuseb.

Meie poolt esitatud eelnõu kohaselt oleks alates järgmisest õppeaastast Luunja Keskkoolis kooliteed jätkavate Luunja valla gümnasistide koolivälist õpet toetatud vallaeelarvest 100% ulatuses piirmaksumusest ja teistes koolides õppivate gümnasistide õpet 60% ulatuses. Teistest omavalitsustest Luunja koolis õppijad oleks jäänud toetusest ilma. Eesmärgiga kohelda kõiki vallapiirkondi võrdselt, esitaski valimisliit Koduvald Luunja sellise eelnõu, mis kahjuks ei leidnud võimulolijate toetust. Eriliselt üllatas see, et eelnõud ei toetanud ka kaks Lohkva piirkonna valimisliidust volikogus olevat volinikku. Kumbki meie algatustest ei meeldinud samuti valla uuele haridusjuhile.