Võimuliidu sisepingete kuhjumise märk oli koalitsioonipoliitiku Andrei Dvorjaninovi sõnavõtt, milles ta kutsus volinikke üles toetama umbusaldusavaldust. Umbusaldushääletus läbi ei läinud – poolt oli neli opositsionääri (Kalev Laast, Aleksei Šatov, Aarne Irv, Erko Kurm) ja kaks võimuliidu esindajat (Kalle Ollema ja Andrei Dvorjaninov) ning vastu seitse volinikku (Jaana Roos, Indrek Migur, Siiri Antsmäe, Kuldar Vassiljev, Silver Teesalu, Mart Arrak ja Kadri Tillemann). Hääletustulemus näitas erimeelsust ka opositsiooni leeris.

Miks vallavanem tagasi astus?

Küllap tuleb seda avaldust vaadelda koos nimetatud umbusalduse avaldamisega. Isiksuste,ideede ja vaadete vastuolud olid läinud vallamaja tööd pidurdavaks; paljude asjaosaliste jaoks olid probleemiks konkreetsed inimesed ning selles olukorras tundus tagasiastumispalve mõistlik riigimehelik kompromiss.

Kui esialgne lootus uue vallavanema leidmiseks võimuliidu (Uued Tuuled, IRL, Oma Küla) sees ei täitunud, siis ununesid seni antud lubadused ja lepped ning asuti kompama opositsiooni (Kindel Valik) valmidust koostööks – läks lahti poliitiline lehmakauplemine. Variante oli õhus igasuguseid, osadest on räägitud ja osadest sosistatud. Tõe tunniks pidi saama järgmine volikogu istung, kus üks osapool peab uue vallavanema läbisurumiseks saama vähemalt seitse poolthäält.

Avalduste laviin volikogu istungil ja uus vallavanem

21. augusti volikogu istungi alguses esitasid volinikud Andrei Dvorjaninov, Kalle Ollema,Indrek Migur, Kalev Laast, Erko Kurm, Aleksei Šatov ja Priit Jalakas uue umbusaldusavalduse volikogu esimehe vastu. Edasi esitas Aleksei Šatov samade isikute nimel umbusaldusavalduse vallavalitsuse liikmete Ago Kokseri, Ants Kiviselja ja Urmas Urgardi vastu. Viimase avaldusena teatati Mart Arraku väljaarvamisest senise opositsioonifraktsiooni Kindel Valik ridadest.

Seaduse järgi toimub umbusalduse avaldamine nii: esmalt antakse sisse toetusallkirjadega umbusaldusavaldus, mille üle otsustatakse järgmisel volikogu istungil. Seega toimub eelnimetatud isikutele umbusalduse avaldamine järgmisel volikogu istungil.

Kui päevakord jõudis uue vallavanema valimiseni, seati kandidaatidena üles Jaan Alver, Kadri Tillemann ja Kalev Laast. Viimane loobus kandideerimast. Salajase hääletuse tulemusel valiti uueks vallavanemaks Jaan Alver, kes kogus seitsme voliniku toetuse Kadri Tillemanni viie hääle vastu. Kuna isikuvalimised on salajased, saame teha sündiva võimuliidu kohta oletusi vaid umbusaldusavalduste järgi. Need nimekirjad näitavad, et valimisliidu Uued Tuuled häältega volikokku pääsenud Andrei Dvorjaninov, Kalle Ollema, Indrek Migur on käed löönud Kindla Valiku meestega (Kalev Laast, Erko Kurm, Aleksei Šatov, Priit Jalakas). Millised tulevad muudatused vallamaja isikkoosseisus ehk milline oli kokkuleppe hind, näitab tulevik. Märk muutlikest valikutest ja tuultest on seegi, et mitmed umbusalduse esitanud volinikud ise kangutasid 2011. aasta sügisel võimu pöörates Jaan Alveri vallavanema kohalt lahti.

Vägikaikavedu – poliitika pärisosa

Paraku on klikkide ja isiksuste kemplus kohaliku poliitika maastikul pigem reegel kui erand.Näiteid on mujaltki kuhjaga.

Viimsi vallas lahvatas kohe pärast kohalikke valimisi üksteise süüdistamine. Võim vahetus kevadel pärast ühe voliniku parteivahetust.

IRL vahetas mõne kuuga välja Paldiski linnapea Jaanus Ilumetsa seni Muhu ja Emmaste valda juhtinud Tiit Peedu vastu. Viimane ületas meediakünnise autoostude tagantjärgi vormistamisega.

Paides tagandati enim hääli saanud volikogu esimees ja linnapea, kuna riigikogust naases volikokku üks IRLi liige. Sealne võimudraama sarnaneb juba seebiooperile – politsei menetleb allkirjade võltsimist umbusalduse avaldusel ning volikogu esimehe õue tualettpaberi loopimist.

Otepää vallajuhtide tülitsemine on aga juba nii legendaarne, et sellest sotti saada vist polegi võimalik.

Keila vallas toimunu polegi selle loetelu taustal eriti kirkalt eristuv. Märgiliseks võib pidada isikute “pooltevahetusi” – seni kompromissitult barrikaadi eri pooltel olnud on nüüd asunud koostööle ning liitlased on teineteisele selja pööranud.

Osapoolte arvamused

Kalle Ollema: “Täpsem info võimalikust uuest koalitsioonist ja järgnevatest käikudest tuleb järgmisel volikogu istungil.”

Jaan Alver: “Esimese asjana tuleb saada volikogu ja valitsus käima ühte sammu. Edasi tuleb täitma hakata koalitsioonilepingut, vastavalt etteantud prioriteetidele.”

Kadri Tillemann: “Peale valimisi ei osanud ilmselt keegi ette näha valimisliitude Kindel Valik ja Uued Tuuled lagunemist ning seesugust koostööd. Soovist lahendada tekkinud valitsuskriisi võimalikult tasakaalukalt ja stabiilselt oli kantud ka nõusolek kandideerida vallavanemaks, et oma teadmised ja kogemused rakendada taas Keila valla hüvanguks.”

Keila Valla Lehe on seda meelt, et lõputud umbusaldusavaldused ja kemplused volikogus on pettumuseks vallaelanikele, piduriks vallaelu edendamisele ja peletavad kohalikust poliitikast eemale nii mõnegi talendika särasilma. Omavalitsuse asjaajamise amorfsuses oleks hädasti tarvis just järjepidevust, vähem umbusku ning rohkem koostöötahet. Valla juhtimine peaks olema protsess, mitte projekt. Praegune võimuvahetus näib projektijuhi huvide läbisurumisena, mida vallaelanikul on raske valla huvide eest seismisena näha.

Loe uuest vallavanemast ka Harju Elust.