Põhitegevuse kulude üldmahuks on 2012. a eelarves kavandatud 1 036 565 €. Kulude planeerimisel on arvesse võetud kulutused omavalitsustele seadustega pandud kohustuste täitmiseks, lepinguliste kohustustega seotud kulutused ja arengukava tegevusplaanis ettenähtud tegevused. Eelarve kulud on jaotatud tegevusalade lõikes. Suurimad nendest on Võnnu Keskkool 455 685 €-ga ja Võnnu lasteaed Värvuke 185 780 €. Lisaks igapäevastele tegevustele on eelarves planeeritud summad vastavalt arengukavas ettenähtud ühekordsetele väiksemahulistele tegevustele. Plaanis on 2012. aastal paigaldada Võnnu alevikku tänavanimede viidad ja mõned pingid, külades kogunemiskohtadesse infostendid, korraldada valla meene konkurss. Valla allasutuste ruumidest remontida Võnnu raamatukogu sanitaarruumid (kaasates projektiraha), kultuurimaja saalipõrand, lõpetada koolimajas tüdrukute tööõpetusklassi remont. Vallavalitsuse poolt kvaliteetsemate teenuste andmiseks on kavas osta teede inventariseerimise tarkvara ja liisida vallavalitsusele uus auto.

Alates 2012. aastast on vastavalt kohaliku omavalitsuse üksuse finantsjuhtimise seadusele muudetud eelarve ülesehitust ja investeerimistegevused on eraldi välja toodud. Ka 2012 aasta investeerimistegevuste planeerimisel on arvestatud eelkõige Võnnu valla arengukavaga aastatel 2012-2022 (saab tutvuda Võnnu valla kodulehel avaliku teabe all). Töid teostatakse G.Suitsu majamuuseumi I etapi väljaarendamisel, mida on toetanud Muinsuskaitse ja EAS. Kommunaalmajanduse tegevustest tuleb koostada Võnnu aleviku geodeetiline alusplaan, mille olemasolu on eelduseks järgmistel aastatel sooja-, vee- ja kanalisatsioonitorustike vahetuseks. Plaanis on paigaldada kortermajadele nr 5, 7 ja 9 soojavahetid ning sellega vähendada soojakadusid. Projektide omaosalused on planeeritud staadioni järgmisele etapile, Võnnu lasteaia Värvuke katuse remondiks, huvikeskuse kööginurga teostuseks, kiriku katuse restaureerimiseks. Lisaks on plaanis jätkata vallavalitsuse ruumide remonti. Riigi Kinnisvara AS poolt teostatakse Võnnu Keskkooli hoone soojustust, kuid kulud, mida ei loeta mitteabikõlbulikeks, tuleb tasuda valla vahenditest. Ka need on eelarvesse sisse planeeritud.

On hea meel, et oleme leidnud rahalised vahendid peaaegu kõigile 2012.a arengukavas ettenähtud tegevustele ja seda mitte laenukoormust tõstes. See ei ole tulnud kergelt. Vallavalitsus on 3 aasta jooksul tegutsenud kokkuhoiu reziimil. Iga kulutus on üle vaadatud, näiteks on allasutuste hoonetele paigaldatud soojamõõturid, lisaks võimalusel radiaatoritele soojaregulaatorid, kontoripaberi ostmisel ühineti ühishankega jne. Vallavalitsuse palgalehel on ligi 70 töötajat ja kokkuhoid on puudutanud ka neid. Oleme välja maksnud kõik töölepingutest ja seadustest tulenevad lisatasud, asendus-ja ületunnitasud, kuid loobunud aasta lõpu preemiatest ja jõulutoetustest. Loodan, et Võnnu valla üldine areng lõpetab inimeste äravoolu Võnnust ja see omakorda aitab säilitada siin olevaid töökohti.