Kuigi turvamehi enamasti peo käigus ei märka, on hea teada, et nad olemas on ja alati valmis aitama. „Meie põhiline töö on tagada, et inimestel oleks hea meelt lahutada," räägib turvafirma Meeskond OÜ juht Eigo Sõster. „Inimesed on erinevad, ühed järgivad reegleid, teised lubavad endale veidi rohkem. Mõned tulevad lõbutsema ja tahavad teha seda võimalikult vabalt, aga kuskil on siiski piirid. Turvatöötaja vaatab, et nendest piiridest üle ei astutaks, tagamaks mõnusa peo ka teistele osalejatele. Kindlasti ei soovita kedagi sellega isiklikult solvata."

Sõster tõdeb, et turvamehe töö ei ole lihtne ja nõuab palju oskusi. Öö jooksul tuleb lahendada mitmeid probleemseid olukordi.

Foto: Meeskond OÜ

Vaata, kellel lased endale välja teha

Iga võõra käest ei ole vaja jooki vastu võtta, panevad turvajad klubilistele südamele. „Vaata, kellel lased endale välja teha ja mis võiks olla selle motiiv. See, et joogi sisse midagi pannakse, ei ole teema ainus aspekt. Klubis on tülisid tekkinud ka seepärast, et joogi eest oodatakse vastuteenet," manitseb Eigo Sõster ettevaatlikkusele. „Joogi sisse segatavaid aineid ei liigu ehk niipalju, nagu neist räägitakse, ent siiski piisavalt, et ohtu meeles pidada." Oma klaasil soovitatakse igal juhul silm peal hoida.

Narkootikumide kasutamine ööklubides on aja jooksul tunduvalt vähenenud. Oma osa on sellel nii tublide turvajate tööl kui ka olude ja reeglite muutumisel. „Narkootikumidega klubisse tulijad jäävad enamasti vahele," on Sõster kindel.

Millal turvamees sekkub?

Turvamehe ülesanne klubis on avaliku korra tagamine ja reeglite järgimine. Arusaamad nendest on inimestel aga erinevad, seega peab vahel pidutsejate tegemistesse sekkuma.

Ilmselt on paljudel klubitajatel kogemus, et pilti tehes tuleb turvamees keelama. Miks nii? „Klubieeskirjades on reeglina punkt, mis pildistamise keelab. Sinna tullakse meelt lahutama ja pildistamine võib rikkuda mõne inimese privaatsust. Kui tahad rahulikult pidutseda ja aja maha võtta ega soovi kellegi pildile jääda, tuleb see õigus inimesele tagada. Kõik ei taha hiljem mõnes portaalis või sotsiaalmeedias oma pilti näha," põhjendab Sõster. Kui on tõesti tähtpäev, mida soovitakse jäädvustada, tuleks sellele enne üritust mõelda ja sellest klubi juhtkonnale rääkida, kindlasti leitakse lahendus.

Teatud juhtudel palutakse klubikülalisel ka lahkuda. „Üldiselt, kui keegi klubist välja saadetakse, on ta hakkama saanud millegi halvaga. Kas on keegi teatanud ahistamisest või turvamees märkab seda ise. Või on inimene nii purjus, et ka tema enda ohutuse mõttes on mõistlikum ta koju saata," selgitab Sõster. „Turvamees peab mõtlema kõigi turvalisuse peale. Kui ühe inimese pärast peab hiljem lahutama viit kaklejat, on valik lihtne."

Meeskond OÜ tööks on tagada turvalisus järgmistes kohtades: Club Hollywood, Club Münt, Vabank ja Rock Cafe.

Jaga
Kommentaarid