Ruubist jaala, jahta ja kaljaseni

Paadiehitus tekitas üldsuse seas suurt huvi ja oli meile endile ülipõnev väljakutse. Samuti osutus Gättoriks ristitud ruup väga tubliks purjepaadiks, mis avas meile uue maailma. Seega otsustasime ehitusega jätkata. Järgmisena valmis traditsiooniline Ruhnu jaala, millega käisime külas Stockholmis Rootsi kuningakojas.

Selle sõidu seltskonna baasil lõimegi Puulaevaselts Vikani, et aidata muuseumil paate hallata ning sõite korraldada, ja ka uute paatide- laevade ehitamiseks. Seltsi järgmiseks suuremaks projektiks sai Ruhnu jahta – jällegi traditsiooniline puust purjekas (meistriks ikka Jorma). Sõite oleme sellel korraldanud juba kahel hooajal. Üks meeldejäävam oli austav ülesanne – Laulu- ja Tantsupeo tule toomine Pärnust Tallinna.

Tahtmine suuremaks ja paremaks saada ei ole kuskile kadunud. Nii läks üha tihedamini mõte kaljase juurde. Tellisime esimesed joonised eelmise aasta alguses ja eeskujuks võtsime XX sajandi algupoolel siinkandis ehitatud kahemastilised kahvelkuunarid. Ehitati need männist, võimalusel muidugi ka tammest, pikkus varieerus 16 ja 30 meetri vahel, enamasti liikus alus tuule jõul, hiljem pandi peale ka abiks masinad.

Laev peab ise ülalpidamist teenima

Üks asi on laeva ehitamine, aga väga oluline on leida valmis laevale ka hea otstarve. Ehituskulud ja ülalpidamiskulud on üsna kopsakad ja kui vanasti veeti kaljastega kaupa, siis tänapäeval on ainuke variant reisijatevedu. Seega näeb eelmise aasta suvel kirja pandud plaan (taotlus EAS-ile) ette ehitada laev Haapsalus ja selle ülesandeks saab inimeste ülevedu Haapsalust Vormsi ja tagasi.

Projektis on ette nähtud teavituskampaania nii Eestimaal kui naaberiikides, mõttega tuua Läänemaale ja Vormsile oluliselt rohkem turiste, kui on täna.

Suhtlesime projekti tegemisel tihedalt Vormsi omavalitsustegelaste ja turismiettevõtjatega, kes nägid ettevõtmises head võimalust arendada saare majandust. Laev liiguks suvel iga päev korra – tooks üle ca 50 inimest, kelle võtavad üle Vormsi turismiettevõtjad – tutvustavad saart, toidavad ja pakuvad majutust. Projekti kestvusperiood EL rahade toel on vähemalt 5 aastat ja plaanijärgselt peab ettevõtmine olema selleks ajaks arenenud jätkusuutlikuks, tuntud ja arvestatavaks turismiteenuseks.

Projekti on üle vaadanud mitmed eksperdid ja see on saanud kiitvaid hinnanguid. Kel on küsimusi ja ettepanekuid, ehk soovib näha jooniseid või üldse asja kohta lähemalt uurida, palun lahkelt meiega ühendust võtta. Omalt poolt teeme kõik, et projekt käiku läheks ja loodame heale koostööle Vormsi rahvaga.